Πέμπτη , 20 Ιανουαρίου 2022
Αρχική / Υγεία / Γιατί πρέπει να ξέρουμε πρώτες βοήθειες;
Γιατί πρέπει να ξέρουμε πρώτες βοήθειες;

Γιατί πρέπει να ξέρουμε πρώτες βοήθειες;

Pen Σύμφωνα με μελέτες το 80% των περιστατικών που χρήζουν πρώτες βοήθειες συμβαίνουν στο οικείο περιβάλλον μας, στο σπίτι, στο χώρο εργασίας, στο σχολείο, στο γυμναστήριο ακόμη και σε κάποια εκδρομή ή στο δρόμο. Καλό θα ήταν λοιπόν να είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις.

Πρώτες Βοήθειες είναι οι άμεσες ενέργειες που κάνουμε στο σημείο του ατυχήματος με σκοπό τη διατήρηση της ζωής και τη σταθεροποίηση μιας κατάστασης μέχρι την άφιξη των ειδικών. Κάθε άνθρωπος μπορεί με τη σωστή εκπαίδευση να μάθει πρώτες βοήθειες και έτσι να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών ενός τραυματισμού.

Είναι λογικό και φυσικό όλοι να φοβόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη να σώσουμε μια ζωή. Δεν είμαστε όλοι έτοιμοι για κάτι τέτοιο, αλλά σε αυτό το σημείο έρχεται να μας απαντήσει η σωστή εκπαίδευση, η οποία θα μας βοηθήσει να σώσουμε μια ζωή σε περίπτωση ανάγκης.

Ακολουθούν δέκα λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε όλοι να γνωρίσουμε πρώτες βοήθειες:

  1. Τα σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών απευθύνονται σε απλούς πολίτες και όχι σε γιατρούς. Ο πρώτος άνθρωπος που καλείται να βοηθήσει τον τραυματία σπάνια είναι γιατρός. Τα πράγματα που του ζητούνται να κάνει απέχουν από την τελική φροντίδα που θα λάβει το άτομο στο νοσοκομείο.

  2. Στα σεμινάρια πρώτων βοηθειών ο συμμετέχων μαθαίνει τον ασφαλή τρόπο προσέγγισης του επείγοντος περιστατικού.

  3. Καλό θα ήταν να ξεπεραστούν ενδοιασμοί της μορφής«δεν είμαι υπέρ ήρωας, δεν μπορώ να κάνω κάτι». Μετά τα σεμινάρια δεν μας χρίζει κάποιος προστάτη της ανθρωπότητας, αλλά γνώστη σημαντικών καταστάσεων που μπορούμε να συμβάλλουμε.

  4. Μην σκέφτεστε ότι δεν θα τύχει σε εσάς, σκεφτείτε πως θα είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να βοηθήσετε τον συνάνθρωπό σας.

  5. Έχετε στο νου σας ότι υπάρχει νομοθεσία που προστατεύει το άτομο που παρέχει Πρώτες Βοήθειες αν τελικά ο τραυματίας δεν επιβιώσει.

  6. Υπάρχουν τόσο βαριές καταστάσεις που το άτομο που τις βιώνει δεν έχει πιθανότητες να επιβιώσει ούτως ή άλλως. Αλλά μην αρκεστείτε μόνο στην κλήση του ασθενοφόρου. Γιατί τι θα γινόταν αν του είχατε παράσχει σωστά πρώτες βοήθειες;

  7. Βρείτε λίγο χρόνο από την καθημερινότητα και το πρόγραμμα σας για την εκπαίδευση σας στις πρώτες βοήθειες. Μπορεί να μην σας χρειαστεί ενώ περπατάτε στο δρόμο αλλά μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. Μπορεί να χρειαστεί την βοήθειά σας το παιδί σας..Σκεφτείτε το καλύτερα λοιπόν!

  8. Μην εμπιστευτείτε το διαδίκτυο για την εκπαίδευση σας. Αναζητείστε εξειδικευμένα κέντρα.

  9. Δεν θα είναι πάντα μαζί σας κάποιος που ξέρει.

  10. Δεν αρκεί να ξέρεις μόνο εσύ Πρώτες Βοήθειες για να σώσεις την οικογένειά σου. Μπορεί κάτι να συμβεί και σε εσένα. Παρακίνησε την οικογένειά σου να μάθετε κάτι όλοι μαζί που θα σας δώσει γνώσεις με σκοπό να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο αλλά και τον συνάνθρωπο σας …

Δώσε λίγο χρόνο από την ζωή σου για να εκπαιδευτείς στις Πρώτες Βοήθειες, έτσι θα μπορείς μέσα σε λίγα λεπτά να δώσεις ζωή σε κάποιον συνάνθρωπο σου, που σε χρειάζεται..Αξίζει να το κάνεις!!!

 

Πηγή: Teacher’s Blog

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία, Εκπαιδευτικός

Πηγές: Χρήστος Κρασαδάκη,Ειδ. Γναθοπροσωπικού χειρουργού, Νοσοκομείο ΚΑΤ, Εκπαιδευτής Ά Βοηθειών

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Σπυριδούλα- Μαρία Λάλου

Είμαι η Σπυριδούλα Μαρία Λάλου και έχω επιλέξει το ομορφότερο επάγγελμα, Παιδαγωγός. Υποστηρίζω πως είναι το ομορφότερο, διότι λατρεύω τα παιδιά για τον αυθορμητισμό τους, τις γλυκές τους σκέψεις και τις χωρίς φόβο εκφράσεις τους. Η συγγραφή είναι το χόμπι μου. Με βοηθάει να εκφράζω τις σκέψεις, τις ιδέες και τα πιστεύω μου. Γι’ αυτό δημιούργησα και το δικό μου Blog, βέβαια δεν θα έχανα ποτέ την ευκαιρία να συνεργαστώ με το Nancy’s Blog, ένα site που μου έδειξε αμέσως την εμπιστοσύνη και την αγάπη του. Ευχαριστώ Nancy’s Blog!!!

Δείτε Επίσης

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιες τροφές και συμπληρώματα διατροφής θα σε βοηθήσουν

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα. Ακόμα και …

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Τα περισσότερα παιδιά βγαίνουν νικητές

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Τα περισσότερα παιδιά βγαίνουν νικητές

  Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Ο …

5 Λόγοι για να αναζητήσετε βοήθεια σε κέντρο Απεξάρτησης

5 λόγοι για να αναζητήσετε βοήθεια σε κέντρο Απεξάρτησης Πρώτος λόγος: Δεν μπορείτε να σταματήσετε …

5+1 λόγοι να βάλετε το ρόδι στην διατροφή σας

5+1 λόγοι να βάλετε το ρόδι στην διατροφή σας

Όλοι έχουμε ακούσει πόσο καλό μας κάνει το ρόδι. Είναι ένα φρούτο που από την …