Τετάρτη , 19 Φεβρουαρίου 2020
Αρχική / Υγεία / Εγκεφαλικό επεισόδιο: Για ποιους ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 30%
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Για ποιους ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 30%

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Για ποιους ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 30%

Pen Όσοι κατοικούν σε περιοχές με μεγάλη ηχορύπανση λόγω της κίνησης των αυτοκινήτων διατρέχουν αυξημένο κατά 30% κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με όσους διαβιούν σε πιο ήσυχες περιοχές σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αυξημένο κατά 30% κίνδυνο θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου διατρέχουν όσοι κατοικούν σε αστικές περιοχές με μεγάλη ηχορύπανση σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους που δημοσιεύθηκε στο Environmental Research.

Η έρευνα διεξήχθη από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Hospital del Mar της Βαρκελώνης, το Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, καθώς και άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Βαρκελώνης.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διευκρινίσουν κατά πόσο ο κίνδυνος οφειλόταν στα υψηλά επίπεδα θορύβου ή στο κατά πόσο η ηχορύπανση αποτελούσε σημάδι διαβίωσης σε μολυσμένες περιοχές με ελάχιστο πράσινο.

Θεωρούν ωστόσο ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μεγάλη ηχορύπανση είναι πιο πιθανό να είναι στρεσαρισμένοι ή να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση καθώς και να γυμνάζονται ελάχιστα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 2.761 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο από το 2005 έως τον 2014 στην Βαρκελώνη.

Η διαβίωση σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ηχορύπανσης αύξανε τον κίνδυνο σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 30% σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.

Επιπρόσθετα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχε ένας ακόμη συσχετισμός ανάμεσα στους χώρους πράσινου και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όσοι κατοικούσαν σε δρόμους με πράσινο σε απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων κατά μήκος του δρόμου είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με όσους δεν ζούσαν σε αντίστοιχους χώρους.

Οι κίνδυνοι νόσου ήταν σχετικοί γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος που κατοικεί σε περιοχή με μεγάλη ηχορύπανση έχει 30% υψηλότερο κίνδυνο νόσου συγκριτικά με κάποιον που διαβιεί σε μια πιο ήσυχη περιοχή (για παράδειγμα ο κίνδυνος αυξάνεται από 1 στα 10.000 σε 1,3 στα 10.000).

Αν και οι ερευνητές δεν εξηγούν τους μηχανισμούς που οδηγούν στην αύξηση του σχετικού κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (οφείλεται σε απόφραξη της αρτηρίας από θρόµβο, προκαλεί ταχύτατα νέκρωση του εγκεφάλου και θεωρείται από τις κύριες αίτιες θανάτου και αναπηρίας) εικάζουν ότι ο θόρυβος μπορεί να οδηγήσει σε ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και αρτηριακή υπέρταση. Πρόκειται για δύο παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβωση και να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Από την άλλη μεριά εξηγούν ότι ίσως ο αυξημένος θόρυβος από την κίνηση των αυτοκινήτων να αποτελεί ένδειξη ότι κάποιος κατοικεί σε περιοχές με λιγοστό πράσινο.

 

Πηγή: ygeiamou.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Nancy Avramopoulou
Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Τι είναι οι εναλλακτικές θεραπείες και τι επίδραση έχουν στην υγεία μας;

Τι είναι οι εναλλακτικές θεραπείες και τι επίδραση έχουν στην υγεία μας;

Μπορεί πολλοί άνθρωποι να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν τις εναλλακτικές θεραπείες, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι …