Τετάρτη , 5 Οκτωβρίου 2022
Ψυχική υγεία: Μιλάω ανοιχτά, καταπολεμάω το στίγμα

Ψυχική υγεία: Μιλάω ανοιχτά, καταπολεμάω το στίγμα

Pen Μπαίνοντας σε μια συζήτηση για ψυχικές διαταραχές, υγεία και εξαρτήσεις, δεν αργεί ποτέ πολύ η ώρα για να κλέψει το «στίγμα» την παράσταση. Πορίσματα αρνητικά, τα οποία προκύπτουν μέσα από ελλιπείς γνώσεις και ημιμάθεια, περιγραφές, «πιστεύω» και αντιλήψεις που θυμίζουν κάτι από μεσαίωνα και συμπεριφορές εκ των πραγμάτων ασαφείς, ασταθείς και αβάσιμες κάνουν πάρτι στη γλώσσα και στα μυαλά των περισσότερων από εμάς. Οι γρήγορες κρίσεις, ανέκαθεν αποτελούσαν τις εύκολες κρίσεις, τις αμάσητες, τις επιφανειακές και ενώ πλέον αυτά ανά τον κόσμο είναι γνωστά, επιμένουμε ακόμα να μιλάμε για το «στίγμα» των ψυχικών διαταραχών. Μπορούμε να το καταπολεμήσουμε και να συμβάλουμε σε έναν πιο υγιή κόσμο και δημιουργικό και αν ναι, πως θα το πετύχουμε;

Οι άνθρωποι δεν είναι οι διαγνώσεις τους.

Ένας άνθρωπος που έχει σχιζοφρένεια, που παλεύει με απανωτές κρίσεις πανικού, που έχει κατάθλιψη, ή κάποια άλλη ψυχική διαταραχή, δεν είναι αυτομάτως και οι διαγνώσεις του. Πολλές φορές έχουμε ακούσει αρνητικά προσδιορισμένους επιθετικούς προσδιορισμούς του στιλ «Αυτός είναι καταθλιπτικός»… Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Δεν είναι διαγνώσεις. Κάπως έτσι ξεκινά η συνειδητοποίηση και γεννιέται ο σεβασμός. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα…

Μη φοβάσαι τους ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές.

Ίσως κάποιες από τις συμπεριφορές τους αρκετές φορές είναι απρόβλεπτες και κρίνονται «περίεργες», ή «αψυχολόγητες», όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές όποιου μεγέθους είναι στην κυριολεξία ήρωες, που παλεύουν καθημερινά για τη συγκρότηση της ταυτότητάς τους, την ανεξαρτησία και το σημαντικότερο… την υγεία τους. Δεν χωράει σε όλα αυτά κανένας λόγος για συναισθήματα λύπησης, οίκτου, πόσο μάλλον φόβου.

Μην τους κατηγορείς.

Η κατάθλιψη, ο πανικός και άλλες ψυχικές διαταραχές πολλές φορές συχνά υποβόσκουν, χωρίς να βγαίνουν απροκάλυπτα στην επιφάνεια. Αντί να κατηγορείς, μάθε να ακούς ουσιαστικά όχι το «πρόβλημα», αλλά το «ζήτημα» του άλλου, χωρίς να είσαι έτοιμος για άλλη μια φορά να βγάλεις από μόνος σου διάγνωση.

Γίνε πρότυπο!

Χάρισμα είναι να ακούς και όχι να μιλάς. Δώσε χώρο στον άλλο για έκφραση, για αληθινή επικοινωνία και χάρισε του απλόχερα στήριξη και κατανόηση. Μέσα από το «μοίρασμα», μπορούν να γεννηθούν καταπληκτικές εμπειρίες και ουσιαστική «σύνδεση». Τι πιο σημαντικό … Κάνε λοιπόν τη διαφορά και δώσε ώθηση στο συνομιλητή σου που έχει κάποια ψυχική διαταραχή να μοιραστεί. Γίνε πρότυπο και ενέπνευσε! Πολλές φορές και μόνο αυτό είναι αρκετό.

Μίλα ανοιχτά!

Οι ψυχικές διαταραχές αγγίζουν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι ανθρώπων στην κοινωνία μας και ακόμα παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό. Έχε το θάρρος να μιλήσεις ανοιχτά για τη ψυχική σου υγεία, ή για τη ψυχική υγεία κάποιου αγαπημένου σου προσώπου. «Δίδαξε» με την προσωπική σου εμπειρία τους άλλους και ενέπνευσε τους να μιλούν περισσότερο ανοιχτά και λιγότερο σκληρυντικά δογματισμένα. Μίλα με προσοχή και τέλος, ενδυνάμωσε την αντίληψη ότι ένας κόσμος δίχως στίγμα, είναι ευθύνη όλων μας.

 

Πηγή: klimaka.org.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

Μα καλά είναι όλα τόσο ρόδινα; Που είναι αυτή η φωτεινή πλευρά της ζωής για …

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Ποιες …

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι- ίσως και περισσότερο από όσο θα θέλαμε- με τα αρνητικά συναισθήματα, όπως …

ΕΚΠΑ και Αιγινήτειο: Γραμμές βοήθειας μέσω τηλεφώνου και Skype για ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική στο …