Πως μπορεί η μουσική να βοηθήσει στην βελτίωση δεξιοτήτων ενός παιδιού με αυτισμό;

Πως μπορεί η μουσική να βοηθήσει στην βελτίωση δεξιοτήτων ενός παιδιού με αυτισμό;

Pen Η μουσική από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα έχει ευεργετική επίδραση στους ανθρώπους, αφού σύμφωνα με έρευνες «η μουσική μειώνει την κόπωση ή καθυστερεί την εμφάνισή της, επιταχύνει τον αναπνευστικό ρυθμό, μειώνει τα επίπεδα άγχους και ηρεμεί το άτομο» (Randall Mcclellan 1991).

Σχετικά με την βελτίωση των δεξιοτήτων ενός παιδιού με αυτισμό, η βιβλιογραφία αναφέρει πως η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες λόγω του επαναλαμβανόμενου μουσικού μοτίβου. Αυτός είναι ο σπουδαιότερος λόγος, διότι ταιριάζει στον επαναλαμβανόμενο τρόπο σκέψης του ατόμου με αυτισμό. Η μουσική εναρμονίζει το σώμα, το μυαλό, το συναίσθημα και το πνεύμα.

Η μουσική ακόμη, επιδρά οργανωτικά στις σκέψεις των παιδιών με αυτισμό, προάγει την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων και την συναισθηματική ωρίμανση τους. Επιπλέον, η μουσική βοηθά στην καλύτερη επικοινωνία των ατόμων με αυτισμό.

Τέλος, η μουσική σε συνδυασμό με την κίνηση (μουσικοκινητική) συνδέει τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου με τον εξωτερικό και το βοηθάει να επικοινωνεί καλύτερα με αυτόν. Η μουσικοκινητική προάγει την συναισθηματική ασφάλεια και σιγουριά λόγω των κανόνων που έχει (αρχή, μέση, τέλος, επανάληψη στο ρυθμό και τη μελωδία).

Συμπεραίνουμε, πως η μουσική σε συνδυασμό με την κίνηση τις περισσότερες φορές δρα ευεργετικά προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ιδιαίτερα σε αυτά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Προάγουν την συναισθηματική σκέψη, ασφάλεια και επικοινωνία.

Ας αφεθούμε λοιπόν στον ρυθμό της μουσικής

 

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία, Εκπαιδευτικός

Πηγή: Teacher’s Blog

Follow & Like: Teacher’s Blog

Like Nancy’s Blog on Facebook & follow on Instagram

Περί Σπυριδούλα- Μαρία Λάλου

Είμαι η Σπυριδούλα Μαρία Λάλου και έχω επιλέξει το ομορφότερο επάγγελμα, Παιδαγωγός. Υποστηρίζω πως είναι το ομορφότερο, διότι λατρεύω τα παιδιά για τον αυθορμητισμό τους, τις γλυκές τους σκέψεις και τις χωρίς φόβο εκφράσεις τους. Η συγγραφή είναι το χόμπι μου. Με βοηθάει να εκφράζω τις σκέψεις, τις ιδέες και τα πιστεύω μου. Γι’ αυτό δημιούργησα και το δικό μου Blog, βέβαια δεν θα έχανα ποτέ την ευκαιρία να συνεργαστώ με το Nancy’s Blog, ένα site που μου έδειξε αμέσως την εμπιστοσύνη και την αγάπη του. Ευχαριστώ Nancy’s Blog!!!

Δείτε Επίσης

Με ένα κλικ θα βλέπουμε ποια σχολεία στην περιοχή μας είναι κλειστά

Με ένα κλικ θα βλέπουμε ποια σχολεία στην περιοχή μας είναι κλειστά

Τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμα στο covid19.gov.gr, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος …

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Φέτος όμως όλα είναι διαφορετικά!

Σχολική χρονιά 2020-2021: Φέτος όλα θα είναι διαφορετικά

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Φέτος, όμως, όλα είναι διαφορετικά! Σε λίγες μέρες το κουδούνι …

Αν οι μαθητές δεν ολοκληρώσουν τη σχολική ύλη της τάξης που φοιτούν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ύλης της επόμενης τάξης;

Κατά πόσο επηρεάζει τους μαθητές για την επόμενη σχολική χρόνια, η μισοτελειωμένη φετινή ύλη;

 Οι πασχαλινές διακοπές τελείωσαν και κάτω από άλλες συνθήκες οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αυτές …

Κάρυστος: Ο πρώτος δήμος που δίνει δωρεάν tablet, internet και εκτυπωτές σε όλους τους μαθητές

Κάρυστος: Ο πρώτος δήμος που δίνει δωρεάν tablet, internet και εκτυπωτές σε όλους τους μαθητές

«Οι καταστάσεις που ζούμε είναι πρωτόγνωρες και έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας», λέει ο …

Verified by ExactMetrics