Τετάρτη , 22 Σεπτεμβρίου 2021
Αρχική / Κοινωνικά / Γιατί τα άτομα με ειδικές ανάγκες και κυρίως κοπέλες, είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα κακοποίησης και trafficking

Γιατί τα άτομα με ειδικές ανάγκες και κυρίως κοπέλες, είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα κακοποίησης και trafficking

Pen Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα trafficking κάθε χρόνο. Τα κέρδη των εκμεταλλευτών τους ανέρχονται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες είναι περισσότερο ευάλωτοι και πέφτουν πιο εύκολα θύματα εμπορίας.

Οι έμποροι χρησιμοποιούν άτομα που είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν την κακοποίηση. Οι κωφοί και οι βαρήκοοι κακοποιούνται 1,5 φορές συχνότερα από εκείνους που ακούν κανονικά. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η βία που δέχονται είναι πιο έντονη και διαρκεί περισσότερο.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι συχνά στόχοι για τους διακινητές λόγω της έλλειψης κοινωνικών υπηρεσιών, αποτελεσματικής ασφάλειας και υψηλών ποσοστών ανεργίας. Αναγκάζονται από τους εμπόρους να ζητιανεύουν, να δουλεύουν σε πορνεία και εργοστάσια. Ακόμη και σήμερα, σε πολλές χώρες οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες κακοποιούνται και απομονώνονται από την κοινωνία.

Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και η οικογένεια τους αντιμετωπίζει λανθασμένα και ντρέπονται για αυτούς, με αποτέλεσμα να πέφτουν ευκολότερα στα χέρια των εμπόρων. Οι διακινητές αναζητούν παιδιά με κάποια αναπηρία ή δυσμορφία, γιατί προκαλούν περισσότερη συμπόνια, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερο κέρδος. Σε πιο φτωχές χώρες, υγιή παιδιά παραμορφώνονται σκοπίμως από τους διακινητές τους, γιατί έτσι θα τους αποφέρουν περισσότερα χρήματα.

Σε πολλές περιπτώσεις οι εκμεταλλευτές τους είναι άτομα που γνωρίζουν, όπως κάποιος συγγενής ή γείτονας. Τουλάχιστον οι μισές κακοποιήσεις κωφών γυναικών γίνονται στο σπίτι του θύματος. Οι κωφοί είναι πιο ευάλωτοι στην σεξουαλική κακοποίηση εξαιτίας των προβλημάτων επικοινωνίας και της κοινωνικής τους απομόνωσης. Η διαφορά ανάμεσα σε έναν κωφάλαλο και ένα άλλο θύμα είναι ότι δεν μπορεί να μιλήσει και να φωνάξει. Παράλληλα, είναι πιο δύσκολο να αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτές τις περιπτώσεις αν τελικά γίνει καταγγελία. Αν και όλα τα θύματα της κακοποίησης ή του δουλεμπορίου δυσκολεύονται να ξεπεράσουν το σοκ, μελέτες δείχνουν ότι οι κωφοί εμφανίζουν πιο έντονα συμπτώματα μετατραυματικού άγχους γιατί υπάρχουν επιπλέον δυσκολίες στη ψυχολογική υποστήριξη.

 

Πηγή: valueforlife.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Ο άνθρωπος που είναι σίγουρος για τον εαυτό του δεν κατακρίνει

Ο άνθρωπος που είναι σίγουρος για τον εαυτό του δεν κατακρίνει

Φλεβάρης 2020, πρώτη Γυναίκα ΠτΔ στην πατρίδα μας, η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με 270 ψήφους …

Ανάσταση, Αναγέννηση, Άνοιξη… Ελληνικό Πάσχα!

Ανέκαθεν η αγαπημένη εποχή μας ήταν η Άνοιξη! Ίσως επειδή γιορτάζουμε και ανα-γεννηθήκαμε μέσα σ’ …

Συγκινητική ιστορία: Ελληνίδα χάρισε ζωή σε έναν Ιταλό με “δεσμό αίματος”

Το πιο ευχάριστο μήνυμα για τον “γιο” της που δεν έχει δει ποτέ έλαβε η …

Σκότωσαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ

Νεκρός μετά από δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, έπεσε …