Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Millefeuille- Ένα νόστιμο και εύκολο γλυκό στο τραπέζι σου!

Millefeuille- Ένα νόστιμο και εύκολο γλυκό στο τραπέζι σου!

Pen

 To millefeuille ή αλλιώς το γλυκό με τα χίλια φύλλα, έρχεται από την Γαλλία για να σου χαρίσει ένα γευστικό ταξίδι, που αξίζει να δοκιμάσεις. Είναι ένα γρήγορο και εύκολο γλυκό, αλλά πάνω απ’ όλα είναι νόστιμο και άξιο κάθε περιστάσεως. 

Υλικά:

• Ένα κουτί φύλλο σφολιάτα εμπορίου
• 250-300 γρ. σαντιγί (μπορείτε να δείτε πως φτιάχνετε εδώ)
• άχνη ζάχαρη ή κακάο για το πασπάλισμα

Για κρέμα πατισερί βανίλια:

• 500 ml γάλα
• 2 κρόκοι αυγών
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 50 γρ. κορν φλάουρ
• 2 κάψουλες ή τα σπόρια ενός λοβού βανίλιας

Εκτέλεση:

Ξεκινώντας: Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε λαμαρίνα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα. Μετά κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα και την βάζουμε στη λαμαρίνα που έχουμε ετοιμάσει.

Προσοχή! Την σφολιάτα δεν την αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, την επεξεργαζόμαστε κατευθείαν από το ψυγείο και όσο μπορούμε πιο σύντομα.

Στην συνέχεια, την τρυπάμε σε όλη της την επιφάνεια με ένα πιρούνι, για να φύγει ο αέρας και την βάζουμε στον φούρνο για 10 λεπτά. Έπειτα, βγάζουμε την σφολιάτα μας και την αναποδογυρίζουμε σιγά-σιγά, ενώ με λίγο χαρτί κουζίνας, πατάμε την σφολιάτα να ξεφουσκώσει. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Τέλος, όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα πατισερί:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την μισή ποσότητα της ζάχαρης, να ζεσταίνονται σε μέτρια φωτιά. Ταυτόχρονα, σε ένα βαθύ σκεύος χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη την υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους, ώσπου να ασπρίσουν. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, ρίχνουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Πριν ζεσταθεί πολύ το γάλα, ρίχνουμε μια κουταλιά (με κουτάλα) στο μείγμα των κρόκων- ζάχαρης- κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.

Αν το μείγμα μας έχει ομογενοποιηθεί όμορφα δεν βάζουμε άλλο γάλα, διαφορετικά βάζουμε λίγο ακόμα.

Προσοχή! Το γάλα δεν πρέπει να βράζει ή να είναι καυτό πριν εκτελέσουμε το παραπάνω βήμα, γιατί το αυγό θα μαγειρευτεί, δεν θέλουμε να κάνουμε ομελέτα!

Μόλις το γάλα αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει και κάνει και το πρώτο “σκάσιμο” την αποσύρουμε απευθείας από την φωτιά. Έπειτα, προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε.

Την αδειάζουμε σε ένα ταψί και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μεμβράνη ακουμπά την επιφάνεια της κρέμας μας, όπου και την αφήνουμε να κρυώσει. Αν δεν κάνουμε το παραπάνω, η κρέμα μας θα κάνει “πέτσα”.  Εάν επιθυμούμε, την βάζουμε ψυγείο.

Σαντιγί:

Μόλις η σαντιγί είναι έτοιμη, την βάζουμε στο ψυγείο και πιάνουμε πάλι την πατισερί μας. Αφού είναι τελείως κρύα, την χτυπάμε με το μίξερ μας, σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει λεία και αφράτη. Μόλις τελειώσουμε και με την πατισερί, ρίχνουμε την σαντιγί και ανακατεύουμε καλά με απαλές κινήσεις, με μία σπάτουλα σιλικόνης, ώσπου  να ενσωματωθεί το ένα υλικό στο άλλο.

  • Η παραπάνω κρέμα που ετοιμάσαμε, ονομάζεται κρέμα Nτιπλομάτ.

Το στήσιμο του γλυκού μας:

Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλο (προαιρετικά μπορούμε με ένα πινέλο να το περάσουμε με λίγο λικέρ ή κονιάκ ή σιρόπι αυτό και το ενδιάμεσο φύλλο, όμως το φύλλο θα πάψει να είναι τραγανό) απλώνουμε ικανοποιητική ποσότητα κρέμας ντιπλομάτ, βάζουμε άλλο ένα φύλλο και πάλι ικανοποιητική ποσότητα κρέμας ντιπλομάτ και μετά βάζουμε και το τελευταίο φύλλο. Τέλος, πασπαλίζουμε από πάνω με άχνη ζάχαρη ή κακάο για γαρνίρισμα.

Tip:

Όταν φτιάχνουμε κρέμα Diplomat βάζουμε ένα μέρος σαντιγί και δύο πατισερί.

 

 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

 

Σύνταξη: Παναγιώτης Μακρής

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Τζαμάνου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Παναγιώτης Μακρής

Ονομάζομαι Παναγιώτης Μακρής και ζω στον Πειραιά. Από μικρός, αντί να παίζω με τα ξαδέρφια μου, πήγαινα στην κουζίνα με την γιαγιά μου και βοηθούσα. Πάντα με συνέπαιρναν οι μυρωδιές, ιδίως αυτές που είχαν την δυνατότητα να δημιουργήσουν αναμνήσεις. Για αυτό και οι σπουδές μου στο ΤΕΙ Πειραιά, γρήγορα έχασαν την μαγεία τους και την θέση τους πήραν οι σπουδές μου στην ζαχαροπλαστική. Στο Νews4u.gr και στο Νancy’s Βlog, θα σας οδηγήσω στην κουζίνα μου και στις δικές μου αγαπημένες αναμνήσεις, που τόσο μου αρέσει να μοιράζομαι. Καλή σας απόλαυση!

Δείτε Επίσης

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας! [Βίντεο]

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας! [Βίντεο]

Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών! Σήμερα, θα φτιάξουμε μια εύκολη και νόστιμη συνταγή με γεύση και μυρωδιά, …

Σαλάτα με μαυρομάτικα! Εύκολη και πολύ γευστική! [Βίντεο]

Σαλάτα με μαυρομάτικα! Εύκολη και πολύ γευστική! [Βίντεο]

Σαλάτα με μαυρομάτικα! Σήμερα, θα φτιάξουμε μία εύκολη και νόστιμη σαλάτα, με απλά υλικά που …

Νηστίσιμο σαραγλί με καρύδια! Ένα γλυκό, απλά θεϊκό![Βίντεο]

Νηστίσιμο σαραγλί με καρύδια! Ένα γλυκό, απλά θεϊκό![Βίντεο]

Νηστίσιμο σαραγλί με καρύδια, μπορούμε να το πούμε και μπακλαβά σε ρολά! Ένα υπέροχο γλυκό, …

Πένες στο φούρνο με λουκάνικο και πιπεριές![Βίντεο]

Πένες στο φούρνο με λουκάνικο και πιπεριές![Βίντεο]

Η σημερινή μας πρόταση είναι πένες με λουκάνικο και πιπεριές! Σε όλους αρέσουν τα ζυμαρικά …

Verified by ExactMetrics