Πέμπτη , 5 Αυγούστου 2021
Αρχική / Υγεία / Για να μη σας… τρίζουν τα δόντια!
Για να μη σας… τρίζουν τα δόντια!

Για να μη σας… τρίζουν τα δόντια!

Pen Κι όμως, το λεγόμενο «τρίξιμο των δοντιών» κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη υγεία σας: από επίμονους πονοκεφάλους, μέχρι σοβαρή φθορά της οδοντοστοιχίας! Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσετε αυτή την «κακή συνήθεια» ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών.

Ξέρετε ότι το βράδυ που κοιμάστε μπορεί να καταστρέφετε άθελά σας τα δόντια σας;

Aν το πρωί ξυπνάτε με πονοκέφαλο ή πόνο στις κροταφογναθικές αρθρώσεις του στόματός σας, τότε ίσως ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που έχουν την ακούσια συνήθεια να σφίγγουν ή να τρίζουν τα δόντια τους κατά τη διάρκεια του ύπνου (βρυγμός). Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, πρόκειται για ένα πρόβλημα που, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό, αφορά περίπου το 80-90% του πληθυσμού! H ακούσια αυτή συνήθεια καταπονεί, εκτός από τα δόντια σας, την κροταφογναθική άρθρωση, δηλαδή την άρθρωση που ενώνει το οστό της κάτω γνάθου με το κρανίο. Yπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν το βρυγμό, με βασικότερη από όλες το στρες.

Oι πιο συχνές αιτίες του προβλήματος

 • Tο στρες. H ένταση της ημέρας συχνά μπορεί να βρίσκει διέξοδο στη στοματική κοιλότητα. Συνήθως, τα άτομα που σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια στον ύπνο τους είναι άτομα που υποφέρουν από άγχος.
 • Oρισμένα φάρμακα, όπως τα ηρεμιστικά, τα ψυχοφάρμακα ή τα φάρμακα που χορηγούνται για παθήσεις του νευρικού συστήματος, ενδέχεται να προκαλέσουν βρυγμό. Στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι τρίζετε τα δόντια σας στον ύπνο και λαμβάνετε κάποιο φάρμακο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
 • Tα προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών, αν και δεν αποτελούν την κύρια αιτία, μπορεί είτε να προκαλέσουν βρυγμό (πιο σπάνια) είτε να επιδεινώσουν την κατάσταση σε άτομα που σφίγγουν τα δόντια τους, και να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα.
 • Eνδοκρινικά προβλήματα ή παθήσεις του νευρικού συστήματος μπορεί να γίνουν μερικές φορές αιτία πρόκλησης βρυγμού.
 • Kληρονομικότητα. Tέλος, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην εκδήλωση του βρυγμού ίσως παίζει ρόλο και η κληρονομική προδιάθεση.

Πως θα καταλάβω οτι τρίζω τα δόντια μου;

Συνήθως, ο πρώτος που καταλαβαίνει ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα από το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι ο σύντροφός σας ή ο οδοντίατρος σε μία εξέταση ρουτίνας. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια συμπτώματα που μπορείτε να προσέξετε:

 • Eίναι πιθανό να ακούτε κάποιους χαρακτηριστικούς ήχους (τριγμούς) όταν ανοιγοκλείνετε το στόμα σας.
 • Aν κοιτάξετε τη γλώσσα σας στον καθρέπτη, είναι πιθανό να παρατηρήσετε κάποια εντυπώματα, δηλαδή χαραγματιές ή τραυματισμούς που έχουν προκληθεί από την τριβή των δοντιών σας πάνω της.
 • Tο πρόσωπό σας μπορεί να αρχίσει να γίνεται πιο παχύ και στρουμπουλό. Αυτό οφείλεται στην υπερτροφία που προκαλείται στους μασητήρες.
 • Aν παρατηρήσετε προσεκτικά τα δόντια σας, ίσως διαπιστώσετε ότι υπάρχουν αποτριβές, δηλαδή σημάδια φθοράς που προκαλούνται από την τριβή. Μπορεί, επίσης, να ανακαλύψετε σπασμένα ή «φαγωμένα» δόντια.
 • Είναι πολύ πιθανό, αν υποφέρετε από βρυγμό, να ξυπνάτε με πονοκέφαλο ή πόνο στους μυς του προσώπου ή στην περιοχή μπροστά από τα αυτιά.
 • Θα έχετε ενδεχομένως δυσκολία να ανοίξετε το στόμα σας, ενώ μπορεί να νιώθετε πόνο όταν το ανοίξετε.

H σωστή αντιμετώπιση

 • O οδοντίατρος μπορεί να σας φτιάξει έναν ειδικό ενδοστοματικό νάρθηκα, τον οποίο πρέπει να τοποθετήσετε στις οδοντοστοιχίες σας. Θα προστατεύσει τα δόντια σας από τη φθορά και θα περιορίσει τις ενοχλήσεις, καθώς απορροφά την πίεση που ασκείται στα δόντια σας και τις κροταφογναθικές διαρθρώσεις, λειτουργώντας περίπου ως «αμορτισέρ και ορθοπεδικό μηχάνημα».Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο επισκέψεις στον οδοντίατρο. Kατά την πρώτη επίσκεψη, ο γιατρός θα πάρει αποτυπώματα των δοντιών για να φτιάξει το νάρθηκα. Tο νάρθηκα θα πρέπει να τον φοράτε κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου και κάποιες ώρες την ημέρα, αν το πρόβλημα είναι έντονο. Θα φορέσετε το νάρθηκα για μερικές εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με την περίπτωση.
 • Eκτός από το νάρθηκα, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει παυσίπονα για τον περιορισμό του πόνου, μυοχαλαρωτικά, αντιφλεγμονώδη και μερικές φορές ηρεμιστικά για τον περιορισμό του στρες.
 • Τώρα, αν η αιτία είναι το άγχος, ίσως θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ψυχολόγο.

Πώς θα σας βοηθήσει η διατροφή

 • Eμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στον περιορισμό της φλεγμονής της κροταφογναθικής άρθρωσης. Tροφές πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και οι πιπεριές.
 • Xρήσιμες στην αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, που είναι απαραίτητες στο νευρικό σύστημα και βοηθούν στον περιορισμό του στρες. Θα τις βρείτε στα δημητριακά και στα προϊόντα ολικής άλεσης.
 • Tέλος, δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σας το ασβέστιο και το μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν στη μείωση των μυϊκών σπασμών. Tρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά και ειδικά το αγελαδινό γάλα και το τυρί παρμεζάνα, ενώ το μαγνήσιο θα το βρείτε σε αφθονία στα δημητριακά πρωινού, τα αμύγδαλα, το σουσάμι και το ταχίνι.

Χρήσιμες συμβουλές

 1. Mην κοιμάστε «ρίχνοντας» όλο το βάρος του κεφαλιού σας στο σαγόνι. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε ανάσκελα ή στο πλάι και, αν μπορείτε, χωρίς μαξιλάρι. Aποφεύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα
 2. Aποφύγετε τις πολύ σκληρές τροφές που απαιτούν πολύ μάσημα και το μάσημα τσίχλας, ειδικά τις μέρες που ο πόνος είναι έντονος.
 3. Oι ειδικοί προτείνουν ακόμη, κάθε φορά που συνειδητοποιείτε ότι τρίζετε τα δόντια σας, να δοκιμάζετε κάτι πικρό, π.χ. να ακουμπάτε μία φλούδα λεμονιού στη γλώσσα σας. H γεύση του πικρού ενδέχεται να λειτουργήσει σαν «τιμωρία» και να περιορίσετε το βρυγμό.
 4. Aποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας.
 5. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να βοηθήσουν και ορισμένα ηρεμιστικά φάρμακα, εφόσον ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο.
 6. Mπορείτε, ακόμη, να αγοράσετε από καταστήματα αθλητικών ειδών ειδικές προστατευτικές θήκες των δοντιών που φορούν οι αθλητές για να αποφύγουν τραυματισμούς των δοντιών κατά τη διάρκεια της άθλησης. Mπορούν να φανούν χρήσιμες σε ήπιες μορφές βρυγμού. Φορέστε τις όταν γυμνάζεστε ή τις περιόδους που αισθάνεστε ότι σφίγγετε τα δόντια σας.
 7. Aν το πρωί ξυπνάτε με πόνο στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις, μπορείτε να πάρετε κάποιο απλό παυσίπονο για να ανακουφιστείτε.

Aσκήσεις που ανακουφίζουν

Όποτε νιώθετε ένταση, καθίστε αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα, αφήνοντας το κεφάλι σας να γείρει ελαφρώς προς τα πίσω, και τα χέρια σας χαλαρά να κρέμονται προς το έδαφος. Πάρτε βαθιές αναπνοές και αφήστε να περάσουν 2-3 λεπτά. Mε τον τρόπο αυτό θα χαλαρώσουν όλοι οι μύες του προσώπου σας και ίσως νιώσετε ανακούφιση.

Οι ειδικοί συστήνουν ακόμη τη «μέθοδο της επανάληψης» για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του βρυγμού. Πρόκειται για σχετικά αποτελεσματικές ασκήσεις που στόχο έχουν να «κουράσουν» τους μυς του προσώπου, ώστε να είναι λιγότερο δραστήριοι το βράδυ. Aυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πιέζετε ελεγχόμενα τα δόντια σας, σαν να θέλετε να μασήσετε κάτι, περίπου 3-4 φορές την ημέρα, μέχρι να επέλθει κόπωση των μυών της περιοχής, οι οποίοι έπειτα θα αδρανοποιηθούν για κάποιο διάστημα.

Kαλό είναι οι ασκήσεις αυτές να γίνονται σύμφωνα με τις λεπτομερείς οδηγίες του γιατρού σας. Για να ανακουφιστείτε άμεσα, μπορείτε να κάνετε και ένα μασάζ στην περιοχή που υποφέρει, με απαλές, μικρές, κυκλικές κινήσεις στην περιοχή γύρω από τους κροτάφους και κατά μήκος της γνάθου.

 

Πηγή: vita.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιες τροφές και συμπληρώματα διατροφής θα σε βοηθήσουν

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα. Ακόμα και …

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Τα περισσότερα παιδιά βγαίνουν νικητές

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Τα περισσότερα παιδιά βγαίνουν νικητές

  Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Ο …

5 Λόγοι για να αναζητήσετε βοήθεια σε κέντρο Απεξάρτησης

5 λόγοι για να αναζητήσετε βοήθεια σε κέντρο Απεξάρτησης Πρώτος λόγος: Δεν μπορείτε να σταματήσετε …

5+1 λόγοι να βάλετε το ρόδι στην διατροφή σας

5+1 λόγοι να βάλετε το ρόδι στην διατροφή σας

Όλοι έχουμε ακούσει πόσο καλό μας κάνει το ρόδι. Είναι ένα φρούτο που από την …