Παρασκευή , 25 Σεπτεμβρίου 2020
Αρχική / Αφιερώματα / Φαίδων Γεωργίτσης: Σαν Σήμερα γεννήθηκε ο τελευταίος ζεν-πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου
Φαίδων Γεωργίτσης Ένας από τους τελευταίους ζεν-πρεμιέ του ελληνικού σινεμά.

Φαίδων Γεωργίτσης: Σαν Σήμερα γεννήθηκε ο τελευταίος ζεν-πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου

Pen Ο ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης υπήρξε ένας από τους τελευταίους ζεν-πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου.

To όμορφο γαλαζοπράσινο βλέμμα του, στο οποίο συχνά εστίαζε ο κινηματογραφικός φακός, μαγνήτιζε τον γυναικόκοσμο της εποχής.

Γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέσα από τις κοινωνικές ταινίες και τα μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ.

Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου 1939 και σπούδασε την υποκριτική στις δραματικές σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βαχλιώτη και Πέλου Κατσέλη, καθώς και στην Κινηματογραφική Σχολή του Λονδίνου.

Στην μεγάλη οθόνη πρωτοεμφανίστηκε το 1960, στην ταινία του Ζιλ Ντασέν «Ποτέ την Κυριακή».

Τα επόμενα χρόνια γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέσα από τις κοινωνικές ταινίες της Φίνος Φιλμ («Ίλιγγος», «Τα Κόκκινα Φανάρια») και τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη («Γοργόνες και Μάγκες» «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Μια κυρία στα μπουζούκια»), με συμπρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρθα Καραγιάννη κ.ά.

Το 1963 πρωταγωνίστησε στην αντιπολεμική ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Ουρανός», μια από τις σημαντικές δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Τον ίδιο χρόνιο έγινε και η πρώτη του θεατρική εμφάνιση στο έργο του Ζαν-Πολ Σαρτρ «Νεκροί χωρίς Τάφο» με το θίασο του Λεωνίδα Τριβιζά.

Στην μακρόχρονη καλλιτεχνική του διαδρομή, συνεργάστηκε επίσης με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, τον Μίνωα Βολανάκη και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά «Κόκκινο δαχτυλίδι» και συμμετείχε στις θρυλικές τηλεοπτικές σειρές του Βασίλη Γεωργιάδη «Γιούγκερμαν» και «Πανθέοι».

Την δεκαετία του ’90 επανήλθε στο προσκήνιο με τις δημοφιλείς καθημερινές σειρές του Νίκου Φώσκολου «Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη».

Είχε παντρευτεί δύο φορές, την πρώτη με την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη και τη δεύτερη με την Μπέτσυ Γεωργίτση, με την οποία είχε αποκτήσει δυο παιδιά.

Το ζευγάρι είχε δημιουργήσει τον δικό του θεατρικό θίασο στο Κορωπί με την ονομασία «Κεκρωπία»

Ο Φαίδων Γεωργίτσης πέθανε την 1η Μαρτίου 2019, σε ηλικία 80 ετών, καταβεβλημένος από τον καρκίνο.

Φιλμογραφία

  • Ποτέ την Κυριακή (1960)​
  • Ερόικα (1960)
  • Φαίδρα (1962)
  • Ίλιγγος (1963)
  • Ουρανός (1963)
  • Τα κόκκινα φανάρια (1963)
  • Γάμος αλά…ελληνικά (1964)
  • Διωγμός (1964)
  • Το κορίτσι της Κυριακής (1964)
  • Βρώμικη πόλις (1965)
  • Οι εχθροί(1965)
  • Οι νέοι θέλουν να ζήσουν (1965)
  • Πικρή ζωή (1965)
  • Επιχείρηση Δούρειος Ίππος (1966)
  • Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1966)
  • Εκείνος κι εκείνη (1967)
  • Νύχτα γάμου (1967)
  • Οι θαλασσιές οι χάντρες (1967)
  • Πυρετός στην άσφαλτο (1967)
  • Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968)
  • Όλγα αγάπη μου (1968)
  • Γοργόνες και μάγκες (1968)
  • Μια κυρία στα μπουζούκια (1968)
  • Το παρελθόν μιας γυναίκας (1968)
  • Όταν η πόλις πεθαίνει (1969)
  • Αεροσυνοδός (1971)
  • Επιχείρησις Κράιπε: Ο τάφος του Γ’ Ράιχ (1971)
  • Η ζαβολιάρα (1971)
  • Υπερήφανοι αετοί (1971)
  • Ένα κορίτσι που τα θέλει όλα (1972)
  • Κυνηγημένοι εραστές (1972)
  • Πιο θερμή και από τον ήλιο (1972)
  • Το τρίπτυχο της αμαρτίας (1972)
  • Μιρέλλα, η σάρκα της ηδονής (1973)
  • Ο αποστάτης (1974)
  • Παύλος Μελάς (1974)
  • Η καγκελόπορτα (1978)
  • Κραυγή γυναικών (1978)
  • Το κορίτσι του καμπαρέ(1979)
  • Ηλεκτρικός άγγελος (1981)
  • Κατάσκοπος Νέλλη (1981)
  • Ο σεξοκυνηγός (1981)
  • Ο γιος του Τσάρλυ (2008)
  • Το σινεμά γυμνό ( 2010)

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

  • Κόκκινο Δαχτυλίδι (1972,ΕΙΡΤ)
  • Το κορίτσι της Κυριακής (1972, ΕΙΡΤ)​
  • Γιούγκερμαν (1976, ΥΕΝΕΔ)
  • Οι Πανθέοι (1977, ΕΡΤ)
  • Το παιχνίδι (1979, ΕΡΤ)
  • Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα: Ιστορία με προίκα (1980, ΕΡΤ)
  • Οι σκλάβοι στα δεσμά τους (1981,ΕΡΤ)
  • Το μυστικό του άσπρου βράχου (1982, ΥΕΝΕΔ)
  • Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα ( 1984, ΕΡΤ2​
  • Το κανάλι των παρανόμων (1989, ΕΤ2)
  • Οικογένεια (1990, ΑΝΤ1)
  • Η λάμψη (1991, ΑΝΤ1)
  • Το τέλος της μοναξιάς (1991, ΕΤ1)
  • Καλημέρα ζωή (1993, ΑΝΤ1)
  • Τυφλόμυγα (2007, Alpha)

 

Πηγή: sansimera.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Nancy Avramopoulou
Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Γιάννης Πουλόπουλος : Πέθανε ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής

Γιάννης Πουλόπουλος : Πέθανε ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής

Σε ηλικία 79 ετών και με χρόνια προβλήματα υγείας ο Γιάννης Πουλόπουλος έφυγε από τη …

15 Αυγούστου: Η κοίμηση της Θεοτόκου

15 Αυγούστου: «Το Πάσχα του καλοκαιριού» γιορτάζει η Παναγιά μας!

Η Θεοτόκος, μετά τον Σταυρικό θάνατο του Υιού της και Θεού ημών διέμενε στο σπίτι …

Θάσος: Ονειρεμένες διακοπές στο Luxury Dream House

Θάσος: Ονειρεμένες διακοπές στο Luxury Dream House

Στην Μακεδονία βρίσκεται το σμαραγδένιο και καταπράσινο νησί, η Θάσος. Πράσινο, γιατί τα πεύκα και …

Γιορτή του πατέρα: Χρόνια πολλά στους ήρωές μας!

Γιορτή του πατέρα: Χρόνια πολλά στους ήρωές μας!

Εμπνεύστρια της Παγκόσμιας Ημέρας του Πατέρα ήταν η Αμερικανίδα Σονόρα Σμαρτ – Ντοντ, που θέλησε να …