Δευτέρα , 6 Ιουλίου 2020
Αρχική / Κοινωνικά / «Χύθηκε ο καφές; Λεφτά θα πάρεις», λέει μια λαϊκή ρήση!
Ελληνικός καφές και λεφτά θα πάρεις

«Χύθηκε ο καφές; Λεφτά θα πάρεις», λέει μια λαϊκή ρήση!

Pen Πόσες φορές έχουμε φτιάξει ελληνικό καφέ και λίγο πριν αποσύρουμε το μπρίκι από την φωτιά, υπερχειλίζει και χύνεται στο «μάτι» της κουζίνας; Υπάρχουν φορές που μας πιάνουν τα νεύρα μας, γιατί δεν έχουμε καμία όρεξη, να μαζεύουμε τα κατακάθια που έπεσαν στο πάτωμα. Αλλά υπάρχουν φορές, που το βλέπουμε σαν έναν καλό οιωνό!

Και βλέπουμε τον χυμένο ελληνικό καφέ και σκεφτόμαστε, «λεφτά θα πάρω!»

Αλλά, δεν περιμένω από κανέναν χρήματα… Και καθώς σκουπίζεις την ατσαλιά από το πάτωμα, αναρωτιέσαι ποιός μπορεί να σου δώσει χρήματα εκεί που δεν το περιμένεις! Μετά από αρκετή περισυλλογή, καταλήγεις στο κοντινότερο προποτζίδικο της γειτονιάς σου να παίζεις τυχερά παιχνίδια, μήπως και ο ελληνικός που χύθηκε ήταν σημάδι ότι σήμερα θα γίνεις πλούσιος!

Κερδίζεις 5 ευρώ και σκέφτεσαι, «δεν βάζω άλλα 5 να παίξω άλλη μια φορά και να διπλασιάσω τις πιθανότητες να κερδίσω;» Τελικά, φεύγεις απογοητευμένος και πας σπίτι σου.

Λίγο πριν φτάσεις στο σπίτι σου, κάνει το λάθος η μάνα σου και σε καλεί.

Το σηκώνεις, «έλα ρε μάνα, τί θες πρωινιάτικα, ούτε καφέ δεν έχω πιει…» και ξεσπάς τα νευρά σου στην δόλια μάνα, η οποία απορεί πάντοτε, αν το παιδί της παίρνει ναρκωτικά, είναι αλκοολικό, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, περνάει δεύτερη εφηβεία και το τερματίζει σκεπτόμενη μήπως το παιδί της περνάει «κλιμακτήριο!»

Αφού την «πλήρωσε» η μάνα σου, πας να μαζέψεις τα κατακάθια του καφέ και σκέφτεσαι… πόσο χρόνο ανάλωσες για μια λαϊκή φράση που ακούς από μικρό παιδί και έγινες και εσύ θύμα της!

Δεν πτοείσαι, όμως, μιας και κάθε φορά που φτιάχνεις τον ελληνικό πατροπαράδοτο καφέ σου, σκέφτεσαι να ρίξεις μια στάλα έξω από το φλιτζάνι μπας και «βρέξει ο ουρανός» ευρώ και προσγειωθούν στον πορτοφόλι σου. Σαστίζεις, λες ένα «ξεκόλλα» και τοποθετείς τον καφέ εντός της κούπας σου, κάνοντας και τα κόλπα σου με το μπρίκι για να γίνει καϊμακλίδικος.

Τι σου είναι μια λαϊκή ρήση τελικά!

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Nancy Avramopoulou
Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Ένας μύθος και μια στυγερή δολοφονία

Στο Βιβλίο 2 της Πολιτείας του Πλάτωνα, δια στόματος του Γλαύκωνος, αφηγείται ο μύθος  για …