Η έγκαιρη εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων θα επιτρέψει, σύμφωνα με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, το σύστημα υγείας να αντέξει στην πίεση και στους πολίτες να νιώσουν πιο σίγουροι και πιο ασφαλείς απέναντι στην πανδημία.
Ο αγώνας υγειονομικών αρχών και επιστημονικού προσωπικού θα κριθεί στα σημεία:
- Πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ:
Για το πανευρωπαϊκό θέμα του περιορισμένου αριθμού αντιδραστηρίων η Ένωση Ασθενών Ελλάδας προτείνει ενίσχυση και πλήρη αξιοποίηση όλων των δημόσιων εργαστηρίων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των πανεπιστημίων και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Στην ίδια κατεύθυνση θεωρείται αναγκαίος «ο κεντρικός έλεγχος και συντονισμός των εξετάσεων που διενεργούνται στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με ταυτόχρονη θέσπιση αποζημίωσης μέσω Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».
Από την πλευρά τους, οι σύλλογοι ασθενών ενημερώνουν τους πολίτες για την εξέταση και την πρόσβαση στο σύστημα υγείας βάσει των σχετικών πρωτοκόλλων.
- Διαθεσιμότητα κλινών νοσοκομείων και ετοιμότητα των ΜΕΘ:
Απαιτούνται:
-
Η ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση την κλινών που υπάρχουν σε δημόσια νοσοκομεία αλλά δεν λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού,
-
η αξιοποίηση των 350 κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα με ανώτατη αποζημίωση όπως ορίζεται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας και
-
η επιτάχυνση της προετοιμασίας νέων ΜΕΘ στην επικράτεια.
Σε ότι αφορά τους αναπνευστήρες, όπως τονίζει η ένωση, χρειάζεται καταγραφή και αξιοποίηση αυτών στις διάφορες κλινικές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Η ένωση με αφορμή τη κατάσχεση 1.840 αναπνευστήρων στην Ιταλία, οι οποίοι προορίζονταν για τη χώρα μας, επισημαίνει ότι πρέπει να «στραφούμε και σε αυτή την περίπτωση σε αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στη Γερμανία η οποία ήρε πρόσφατα την απαγόρευση εξαγωγών για κράτη μέλη της Ε.Ε.».
Στο πνεύμα αυτό οι σύλλογοι ασθενών αφυπνίζουν τους πολίτες για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, με στόχο την αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.
Επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού:
Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η αξιοποίηση υφιστάμενου εκπαιδευμένου προσωπικού σε κλίνες ΜΕΘ, των ειδικευόμενων την εκπαίδευση νοσηλευτών στην εντατική νοσηλεία και η αξιοποίηση που είναι σε αναμονή.
Οι σύλλογοι ασθενών ενημερώνουν για τις αδυναμίες του συστήματος υγείας από τη σκοπιά των ληπτών υπηρεσιών υγείας.
- Διασφάλιση της επάρκειας των μέσων ατομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας, των ευπαθών ομάδων και εν γένει των πολιτών.
Χρειάζεται εστίαση σε στοχευμένες στις εισαγωγές από χώρες της ανατολικής Ασίας, για τον ταχύτερο δυνατό ανεφοδιασμό του συστήματος αλλά και στην εφαρμογή δραστικών μέτρων πάταξης της αισχροκέρδειας που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
Οι σύλλογοι ασθενών προτρέπουν τους πολίτες σε συνετή αγορά και σωστή χρήση των μέσων ατομικής προστασίας.
- Ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας:
Αναγκαία είναι η ανάπτυξη ενός υποστηρικτικού πλαισίου ψυχοκοινωνικής και υγειονομικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρόνιους ασθενείς, άτομα με αναπηρία ή προβλήματα ψυχικής υγείας.
Οι σύλλογοι ασθενών υλοποιούν δράσεις αλληλεγγύης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ευπαθών ομάδων συμπληρωματικά ως προς το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.
- Προστασία των εργαζόμενων χρόνιων ασθενών.
Αίτημα προς τα συναρμόδια υπουργεία και την Κυβέρνηση να συνεργαστεί με τον ΕΟΔΥ και την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων «για την άμεση αναθεώρηση και διεύρυνση της λίστας των ευπαθών ομάδων που οφείλουν να απέχουν από το χώρο εργασίας είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα, βάσει της επιστημονικής τεκμηρίωσης».
Οι σύλλογοι ασθενών δρουν συνεπικουρικά προς το κράτος και εντοπίζουν έγκαιρα της ανάγκες υποστήριξης, ενώ ενημερώνουν τους πολίτες για τα κοινωνικά και οικονομικά μέτρα που δικαιούνται να κάνουν χρήση.
Πηγή: virus.com.gr