
Υλικά:
- 250 γρ βούτυρο lurpac
- 1 ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη κρυσταλλική
- ½ ποτήρι του νερού γάλα φρέσκο
- 2 κουταλάκια του γλυκού αμμωνία
- 3 βανίλιες
- 3 αυγά
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα αλεύρι μαλακό όσο πάρει (περίπου ένα κιλό και λίγο περισσότερο)
Εκτέλεση:
Σε μικρό κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά, τοποθετούμε το βούτυρο σε κομματάκια , ώστε να λιώσει. Ύστερα, το αφήνουμε στην άκρη να παγώσει. Σε μια λεκάνη, βάζουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, την αμμωνία, τη σόδα και το μπέκιν πάουντερ και προσθέτουμε το βούτυρο που έχει παγώσει ελαφρώς. Αρχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ. Ύστερα, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά στο μείγμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Ρίχνουμε και το γάλα και σταματάμε να χρησιμοποιούμε το μίξερ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο λίγο το μαλακό αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Η ζύμη που θα προκύψει θα είναι εύπλαστη και δε θα κολλάει στα χέρια. Δε χρειάζεται ξεκούραση! Απευθείας, ξεκινάμε να πλάθουμε κουλουράκια σε ό,τι σχήμα και σχέδιο θέλουμε! Τοποθετούμε τα κουλούρια σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί ή σε φύλλο σιλικόνης και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Σχήματα, διακόσμηση και ιδέες για τα κουλούρια μας:
Μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας σχέδια, να πλάσουμε τα αρχικά των ονομάτων της οικογένειάς μας ή/και να χρησιμοποιήσουμε κουπάτ. Μπορούμε να διακοσμήσουμε τα κουλουράκια μας με κόκκινα φιογκάκια (από λεπτή κόκκινη κορδέλα) τοποθετώντας τα στην ένωση κάθε κουλουριού πριν το ψήσιμο. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ούτε θα χαλάσει το κουλούρι μας ούτε θα καεί η κορδέλα. Δεν ξεχνάμε να φτιάξουμε το κουλούρι για το Χριστό, το οποίο μάλιστα θα τοποθετήσουμε στα εικονίσματα ή στο εικονοστάσι του σπιτιού μας!
Μπορούμε να φτιάξουμε τα κουλουράκια μαζί με τα παιδάκια μας!
Η συνταγή είναι σίγουρη επιτυχία!
Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση!
Σύνταξη: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου