Παρασκευή , 12 Αυγούστου 2022
Μητρικός θηλασμός VS Ξένο γάλα: Η αιώνια διαμάχη μεταξύ των μαμάδων!

Μητρικός θηλασμός VS ξένο γάλα: Η αιώνια διαμάχη μεταξύ των μαμάδων!

PenΑναμφισβήτητα τα οφέλη του μητρικού θηλασμού στην υγεία του μωρού είναι ανεκτίμητα. Το «λευκό αίμα», όπως αλλιώς ονομάζεται το μητρικό γάλα λόγω της σπουδαιότητας που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό, μόνο θετικά μπορεί να συμβάλει στην υγεία του μωρού.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως όποιο παιδάκι τρέφεται με ξένο γάλα είναι λιγότερο αναπτυγμένο από κάποιο που τρέφεται με μητρικό γάλα.

Σκοπός του άρθρου μου δεν είναι να σταθώ στα οφέλη του μητρικού θηλασμού ούτε στα θετικά ή αρνητικά του ξένου γάλακτος, αλλά στη διαμάχη των μαμάδων σχετικά με το θέμα αυτό.

Οι μανούλες στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν τη δική τους γνώμη πάνω σε αυτό το θέμα, πολλές φορές προσβάλουν η μία την άλλη χρησιμοποιώντας διάφορα κοσμικά επίθετα και χαρακτηρίζοντας η μία μαμά την άλλη ανίκανη να μεγαλώσει παιδί.

Ναι το έχω ακούσει πολλές φορές και το έχω διαβάσει ακόμα περισσότερες σε διάφορες συζητήσεις με αυτό το θέμα σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναρωτιέμαι αλλά και προβληματίζομαι:

Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να κρίνει μία μαμά αν είναι καλή από το αν θηλάζει ή όχι;

 • Είναι δυνατόν να ακούω μανούλες να χαρακτηρίζουν μια μαμά ανίκανη επειδή δεν θηλάζει;

Γιατί δυστυχώς, τη μεγαλύτερη επίθεση και κρητική δέχονται όλες οι μανούλες που «τόλμησαν» να δώσουν ξένο γάλα στο παιδάκι τους.

Απευθυνόμενη σε όλες τις «τέλειες» μανούλες που στήνετε στη γωνία και κοιτάτε με μισό μάτι τη μαμά που δε θήλασε ή δε θηλάζει, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ίσως:

 • Δεν μπόρεσε να θηλάσει, παρόλο που θα το ήθελε σαν τρελή, επειδή αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό θέμα υγείας;
 • Να ξενύχτησε μερόνυχτα ολόκληρα κλαίγοντας από τον πόνο, λόγω της ματωμένης και γεμάτη πληγή θηλή στην προσπάθεια να πιάσει το μωρό το στήθος;
 • Να μην είχε κανένα να τη βοηθήσει σε αυτό το ταξίδι του θηλασμού, κάποιον να της δείξει, κάποιον να τη συμβουλέψει σωστά;
 • Να μην ήθελε, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δικαίωμά της είναι.

Έχετε αναρωτηθεί πόσο κακό κάνετε στην ψυχολογία μιας νέας μανούλας όταν την κρίνετε με το χειρότερο τρόπο, επειδή δε θηλάζει;

 • Αλήθεια τώρα, πιστεύετε πως μία μαμά κρίνετε αν είναι καλή ή όχι από το αν θα θηλάσει το παιδί της ή όχι;

Είναι δικαίωμα κάθε γυναίκας, αν θα δώσει στο παιδί της γάλα από το στήθος της ή ξένο γάλα. Κανένας, μα κανένας δεν έχει το δικαίωμα να την κρίνει, γιατί κανείς δεν είναι στη θέση της. Σε παρόμοια θέση μπορεί να είναι ή να έχει βρεθεί, στην ίδια όμως με εκείνη όχι! Κι αυτό γιατί, η ψυχική και σωματική υγεία διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αλήθεια, ποιός θα της σταθεί από όλους αυτούς που ανοίγουν το στόμα τους και τη χαρακτηρίζουν κακή μάνα ή ανίκανη μάνα.

Μία μαμά που αποφασίζει να μην θηλάσει για δικούς της λόγους:

 • Δεν σημαίνει πως δε θα μεγαλώσει το παιδί της με τις σωστές αρχές.
 • Δεν σημαίνει πως το παιδί θα μεγαλώσει χωρίς στοργή και τρυφερότητα
 • Δεν σημαίνει πως αγαπάει το παιδί της λιγότερο από κάποια άλλη που θήλασε.
 • Δε σημαίνει πως το παιδί της θα μεγαλώσει με λάθος πρότυπα
 • Δε σημαίνει πως το παιδί της θα είναι λιγότερο έξυπνο ή κοινωνικό.

Είναι πολύ λυπηρό να ακούς από μία μανούλα να κρίνει μία άλλη μανούλα από τον τρόπο που αποφάσισε να τρέφεται το παιδί της.

Δεν υπάρχει η ιδανική μαμά, όλες κάνουμε λάθη. Μαθαίνουμε νέα πράγματα, ανταλλάζουμε σκέψεις και απόψεις με άλλες μανούλες, μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας και κάθε μέρα προσπαθούμε να γίνουμε καλύτερες.

Προσωπικά, έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να σκέφτεται να διακόψει τον θηλασμό λόγο κούρασης, εξάντλησης και πόνου στο στήθος μου.  Συγκεκριμένα, είχε δημιουργηθεί μια φλεγμονή στο ένα στήθος μου και το μωρό μου θήλαζε μόνο από το ένα και όπως θήλαζε έπιανε με το χεράκι του το άλλο στήθος και έκλαιγα από τον πόνο.

Για πολλούς άλλους λόγους και καταστάσεις είχα σκεφτεί πολλές φορές να διακόψω το θηλασμό, άσχετα αν δε το έκανα πράξη. Ωστόσο, είχε περάσει πολλές φορές από το μυαλό μου.

Κανείς, όμως, δεν με άκουγε! Και μόνο στην έκφραση της σκέψης μου, έπεφταν να με «φάνε», αλλά εγώ δεν άκουγα κανέναν. Είχα δική μου άποψη και δική μου προσωπική επιθυμία να θηλάσω και ό,τι και αν αποφάσιζα τελικά να κάνω, θα ήταν επειδή θα το ήθελα και θα το επέλεγα εγώ.

Το γεγονός, όμως, ότι εγώ θήλασα δεν μου δίνει κανένα απολύτως δικαίωμα να κρίνω μία μαμά που δεν θήλασε.

 • Εξάλλου, ποια είμαι εγώ να κρίνω μία μαμά και τι με κάνει να πιστεύω πως είμαι καλύτερη από εκείνη;

Η κάθε μαμά είναι μοναδική!

Η κάθε μαμά ξέρει πιο είναι το καλύτερο για το παιδί της!

Όταν μια μητέρα ζητάει μία συμβουλή ή σας εκφράζει μία σκέψη της, να είστε εκεί για να τη βοηθήσετε με τη συμβουλή σας και όχι να την αποθαρρύνετε με την κρητική σας. Άλλωστε, όλες ξέρουμε, πόσο ευαίσθητα είναι τα νεύρα και η ψυχολογία, όταν είσαι νέα μαμά!

Μην κρίνετε, λοιπόν, μία μανούλα από τον τρόπο που αποφάσισε ότι θα τρέφεται το παιδί της, διότι δεν είστε στη θέση της και δεν γνωρίζετε τον λόγο που αποφάσισε να μην θηλάσει!

Αγκαλιάστε τη νέα μανούλα, σταθείτε δίπλα της όταν σας χρειαστεί, βοηθώντας την, όπως θα θέλατε να βοηθήσουν και εσάς, αν βρισκόσασταν σε παρόμοια θέση!

Αγκαλιάστε την, άσχετα από το αν θηλάζει ή όχι!

Μητρικός θηλασμός VS ξένο γάλα: Η αιώνια διαμάχη μεταξύ των μαμάδων ή μήπως όχι;

Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε αυτή τη διαμάχη σε μία ποιοτική ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα θηλασμός και ξένο γάλα!

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Η δασκάλα στον παιδικό σταθμό, είναι κάτι σαν «μαμά»

Αυτό το επάγγελμα για να το κάνεις πρώτα πρέπει να βρεις και να αγαπήσεις την …