Κυριακή , 5 Ιουλίου 2020
Αρχική / Μαμά&Παιδί / Ποιες καταστάσεις αγχώνουν τη νέα μαμά με τον ερχομό του πρώτου παιδιού;
Τί άγχη έχει να αντιμετωπίσει μια νέα μαμά

Ποιες καταστάσεις αγχώνουν τη νέα μαμά με τον ερχομό του πρώτου παιδιού;

Pen Ο ερχομός ενός παιδιού συνοδεύεται με διάφορες καταστάσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα μαμά. Οι συμβουλές από τον παιδίατρο, η μαμά, η πεθερά, έμπειρες γνωστές και φίλες αλλά και διάφορα βιβλία μπορούν να βοηθήσουν τις μαμάδες. Παρόλα αυτά, όμως, δεν παύει να έχει άγχος. Είναι λογικό και αναμενόμενο. Είναι υπεύθυνη για ένα μικρό πλασματάκι.

Από τα πρώτα που έχει να αντιμετωπίσει μια νέα μαμά είναι η διατροφή του παιδιού.

Θηλάζει, αλλά χορταίνει; Πίνει όσο γάλα πρέπει; Οι γουλιές, οι εμετοί, οι μέρες που δεν θα έχει όρεξη να φάει πολύ και θα αναρωτιέται η μαμά «μήπως είναι αδιάθετο», «μήπως πονάει η κοιλίτσα του» κ.ά.

Αργότερα έπεται το άγχος της μετάβασης από το αλεσμένο φαγητό στη μάσηση της τροφής.

Οι ιδιοτροπίες στο φαγητό (κάποιες μέρες μπορεί να τρελαίνονται για κάποια τροφή και κάποιες μέρες να μην θέλουν να τη φάνε με τίποτα), περίοδοι όπου το παιδί δεν θα έχει όρεξη για φαγητό και θα τρώει ελάχιστα. Επίσης, εάν το παιδί δεν τρώει κάποιες ωφέλιμες τροφές πχ.γιαούρτι, φρούτα, λαχανικά κτλ. μπορεί να αγχώνεται μήπως δεν παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που θα έπρεπε.

Άλλο μεγάλο άγχος όσο περίεργο κι αν φαίνεται σε κάποιον είναι το κεφάλαιο “κακά”.

Από τη μέρα της γέννησης μέχρι και να διακόψει την πάνα, τα κακά μπορεί να αγχώσουν μια μαμά. Η ποσότητα, η συχνότητα και η υφή απασχολούν τη μαμά τους πρώτους μήνες. Το κόψιμο της πάνας είναι πολύ σημαντικό και αγχώνει τις μαμάδες. Σηματοδοτεί την ανεξαρτησία ενός παιδιού. Κάποια παιδιά την κόβουν σχετικά γρήγορα, ενώ αλλά θέλουν περισσότερο χρόνο.

Το πότε θα περπατήσει και πότε θα μιλήσει επίσης αγχώνουν πολύ τις μαμάδες.

Ειδικά όταν συγκρίνονται με άλλα παιδιά του οικείου περιβάλλοντος, ακόμα και με τα αδέρφια τους, το άγχος μεγαλώνει περισσότερο. Ξεχνούν ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ακολουθεί διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης. Θα μιλήσει και θα περπατήσει όταν θα είναι έτοιμο.

Ακόμα και το κόψιμο της πιπίλας και του μπιμπερό τις αγχώνει σκεπτόμενες μήπως με την παρατεταμένη χρήση τους πάθουν τερηδόνα ή στραβώσουν τα δόντια τους.

Όλα τα παραπάνω άγχη είναι λογικό να τα νιώθει μια νέα μαμά. Είναι κάτι το οποίο δεν το έχει ξανακάνει. Είναι το παιδί της και είναι κομμάτι του εαυτού της.

Ειδικά εάν δέχεται υποδείξεις και παρατηρήσεις από το περιβάλλον της επιφορτίζεται με περισσότερο άγχος.

Μια νέα μαμά το μόνο που χρειάζεται είναι στήριξη και κατανόηση.

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Λίτσα Μπράχου

Λίτσα Μπράχου
Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

Τα πρώτα βήματα των παιδιών και ο ρόλος των γονιών

Τα πρώτα βήματα των παιδιών και ο ρόλος των γονιών

Πόση άραγε ικανοποίηση νιώθει ο γονιός, όταν βλέπει το παιδί του να στηρίζεται στα πόδια …