Ένα λαχταριστό γλυκοπικάντικο ψαρονέφρι με μέλι και μπαχαρικά, ό,τι πρέπει για το Κυριακάτικο τραπέζι. Είμαι βέβαιη ότι αυτό το φαγητό θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Υλικά για 4-6 μερίδες :
-
3 τεμάχια ψαρονέφρι, συνολικού βάρους 1.000 – 1.200 γρ.
-
2 καρότα, κομμένα σε μικρούς κύβους
-
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
1 κ. γλυκού φασκόμηλο ξερό, τριμμένο (Αν δεν μας αρέσει το φασκόμηλο χρησιμοποιούμε ξερό δεντρολίβανο στην ίδια ποσότητα)
-
1 κ. γλυκού μείγμα από τα εξής μπαχαρικά σε σκόνη: κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο
-
2 . σούπας μέλι θυμαρίσιο (ή κατά βούληση)
-
250 ml κόκκινο κρασί
-
500 ml ζωμός σπιτικός, κοτόπουλου, κρέατος ή λαχανικών ή νερό
-
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
Προετοιμασία 15΄
Διαδικασία μαγειρέματος:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει πάρα πολύ καλά.
Λαδώνουμε με το μισό λάδι τα κομμάτια του κρέατος, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ροδίζουμε στο καυτό σκεύος από όλες τις μεριές, μέχρι να ξεκολλάνε εύκολα από τον πυθμένα του. Αν το σκεύος μας είναι μικρό, δεν στριμώχνουμε το κρέας, γιατί δεν θα ροδίσει σωστά. Επομένως, κάνουμε τη διαδικασία σε περισσότερες δόσεις.
Μόλις το κρέας ροδίσει καλά από όλες τις μεριές, το μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι και το φουρνίζουμε για 15-20 λεπτά. Ελέγχουμε τρυπώντας το κρέας σε ένα σημείο με μεγάλη διάμετρο- δεν πρέπει να είναι ροζ.
Ρίχνουμε στο σκεύος που ροδίσαμε το κρέας, το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμύδι, το καρότο και το μείγμα μπαχαρικών. Μετριάζουμε τη φωτιά, σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά ίσα να μαραθούν και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ζωμό, το φασκόμηλο ή το δεντρολίβανο και το μέλι.
Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αν θέλουμε περνάμε τη σάλτσα στο μπλέντερ για να γίνει βελούδινη.
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Συνοδεύουμε με λευκό ρύζι πιλάφι που έχουμε βράσει σε σπιτικό ζωμό ή σε νερό με 1 δαφνόφυλλο και μικροποσότητες από τα μπαχαρικά που βάλαμε και στο ψαρονέφρι. Εναλλακτικά, συνοδεύουμε με πατάτες, βραστές ή τηγανητές.
Σύνταξη & Επιμέλεια: Δήμητρα Γραμμένου