Τρίτη , 27 Οκτωβρίου 2020
Αρχική / Συνταγές / Λαχταριστό ψαρονέφρι με μέλι και μπαχαρικά για το Κυριακάτικο τραπέζι!
Λαχταριστό ψαρονέφρι με μέλι και μπαχαρικά για το Κυριακάτικο τραπέζι!

Λαχταριστό ψαρονέφρι με μέλι και μπαχαρικά για το Κυριακάτικο τραπέζι!

Pen

Ένα λαχταριστό γλυκοπικάντικο ψαρονέφρι με μέλι και μπαχαρικά, ό,τι πρέπει για το Κυριακάτικο τραπέζι. Είμαι βέβαιη ότι αυτό το φαγητό θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

Υλικά για 4-6 μερίδες :

  • 3 τεμάχια ψαρονέφρι, συνολικού βάρους 1.000 – 1.200 γρ.

  • 2 καρότα,  κομμένα σε μικρούς κύβους

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 1 κ. γλυκού φασκόμηλο ξερό, τριμμένο (Αν δεν μας αρέσει το φασκόμηλο χρησιμοποιούμε ξερό δεντρολίβανο στην ίδια ποσότητα)

  • 1 κ. γλυκού μείγμα από τα εξής μπαχαρικά σε σκόνη: κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο

  • 2 . σούπας μέλι θυμαρίσιο (ή κατά βούληση)

  • 250 ml κόκκινο κρασί

  • 500 ml ζωμός σπιτικός, κοτόπουλου, κρέατος ή λαχανικών ή νερό

  • 4 κ. σούπας ελαιόλαδο

Προετοιμασία 15΄

Διαδικασία μαγειρέματος:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Βάζουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει πάρα πολύ καλά.

Λαδώνουμε με το μισό λάδι τα κομμάτια του κρέατος, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ροδίζουμε στο καυτό σκεύος από όλες τις μεριές, μέχρι να ξεκολλάνε εύκολα από τον πυθμένα του. Αν το σκεύος μας είναι μικρό, δεν στριμώχνουμε το κρέας, γιατί δεν θα ροδίσει σωστά. Επομένως, κάνουμε τη διαδικασία σε περισσότερες δόσεις.

Μόλις το κρέας ροδίσει καλά από όλες τις μεριές, το μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι και το φουρνίζουμε για 15-20 λεπτά. Ελέγχουμε τρυπώντας το κρέας σε ένα σημείο με μεγάλη διάμετρο- δεν πρέπει να είναι ροζ.

Ρίχνουμε στο σκεύος που ροδίσαμε το κρέας, το υπόλοιπο λάδι, το κρεμμύδι, το καρότο και το μείγμα μπαχαρικών. Μετριάζουμε τη φωτιά, σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά ίσα να μαραθούν και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί και προσθέτουμε το ζωμό, το φασκόμηλο ή το δεντρολίβανο και το μέλι.

Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αν θέλουμε περνάμε τη σάλτσα στο μπλέντερ για να γίνει βελούδινη.

Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Συνοδεύουμε με λευκό ρύζι πιλάφι που έχουμε βράσει σε σπιτικό ζωμό ή σε νερό με 1 δαφνόφυλλο και μικροποσότητες από τα μπαχαρικά που βάλαμε και στο ψαρονέφρι. Εναλλακτικά, συνοδεύουμε με πατάτες, βραστές ή τηγανητές.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Δήμητρα Γραμμένου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Δήμητρα Γραμμένου

Δήμητρα Γραμμένου
Είμαι η Δήμητρα και έχω σπουδάσει μηχανικός υλικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είμαι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Η γραφή για μένα είναι δημιουργία. Μια μορφή τέχνης. Όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας.

Δείτε Επίσης

Κουλούρια για κάθε περίσταση!

Κουλούρια από τα χεράκια σας, για κάθε περίσταση και για όλα τα γούστα!

Αυτά τα κουλούρια θα σας ξετρελάνουν! Είναι μια εύκολη και απλή συνταγή για πασχαλινά κουλούρια, …

χοιρινή τηγανιά

Χοιρινή τηγανιά σε αρωματική σάλτσα με πιπεριές και fusili

Υπάρχουν πολλές συνταγές με χοιρινή τηγανιά. Η παρακάτω συνταγή  ξεχωρίζει για τα αρώματά της και …

Βασιλόπιτα κέικ χωρίς ζωικά λίπη- Καταπληκτική Vegan Συνταγή

Βασιλόπιτα κέικ χωρίς ζωικά λίπη- Καταπληκτική Vegan Συνταγή

 Αυτές τις μέρες όλοι τρώμε λίγο παραπάνω, βέβαια υπάρχουν οι άνθρωποι που δεν μπορούν να …

Μελομακάρονα- Αγαπημένα, εύκολα και Πεντανόστιμα!

Μελομακάρονα: Αγαπημένα, εύκολα και πεντανόστιμα!

Για πολλούς Χριστούγεννα σημαίνουν… μια πιατέλα υπέροχα, γλυκά και μελωμένα μελομακάρονα! Αν και η ιστορία …