Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Κάντε τώρα δίαιτα με σωστούς συνδυασμούς τροφών

Κάντε τώρα δίαιτα με σωστούς συνδυασμούς τροφών

PenΗ δίαιτα με σωστούς συνδυασμούς τροφών στηρίζεται στην φιλοσοφία ότι διαφορετικές ομάδες τροφών βοηθούν καλύτερα το πεπτικό σύστημα να τις αφομοιώσει όταν καταναλώνονται σε συγκεκριμένους συνδυασμούς. Οι δύο βασικές ομάδες είναι οι πρωτεΐνες και τα άμυλα.

Πρωτεΐνες

πρωτεΐνες (φασόλια, ξηροί καρποί, σπόροι, κρέας, ψάρι και πουλερικά) θα πρέπει να καταναλώνονται ξεχωριστά από τα άμυλα (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι, καρότα, πατάτες.) Οι πρωτεΐνες πρέπει να καταναλωθούν με λαχανικά και τα άμυλα μπορούν επίσης να καταναλωθούν με λαχανικά, αλλά «απαγορεύεται» να καταναλωθούν μεταξύ τους. Ο συνδυασμός, μάλιστα, πρωτεϊνών με λαχανικά είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.

Άμυλα

Τα άμυλα πρέπει να τρώγονται μόνα τους ή συνδυασμένα με λαχανικά. Αν οι πρωτεΐνες και τα άμυλα συνδυαστούν, το πεπτικό περιβάλλον δεν μπορεί να τα απορροφήσει σωστά.

Πολλοί υποστηρικτές της δίαιτας συνδυασμού των τροφών πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η κακή πέψη. Για παράδειγμα, πιστεύουν πως αν φάει κάποιος κρέας με πατάτες φούρνου, είναι σαν να βάζει… κοτρόνες στον οργανισμό του.

Η αρνητική όψη του νομίσματος

Πολύ θεωρούν ότι είναι μια δίαιτα δύσκολη και χρονοβόρα για να την ακολουθήσει κανείς. Αγαπημένα ζευγάρια φαγητού, όπως κοτόπουλο με πατάτες θεωρούνται απαγορευτικά και πολύ δεν μπορούν να αντισταθούν. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν διατροφικές ελλείψεις, αν δεν γίνουν σωστοί συνδυασμοί γευμάτων. Οι πρωτεΐνες και τα άμυλα δεν μπορούν να καταναλωθούν μαζί. Έτσι, οι άνθρωποι θα υποχρεωθούν να επιλέξουν είτε το ένα είτε το άλλο. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα συχνά να καταναλώνουν περισσότερο άμυλο απ’ ότι πρωτεΐνες, αφού τα άμυλα τείνουν να είναι πιο χορταστικά και ικανοποιητικά. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών, ασβεστίου, ψευδαργύρου, βιταμίνης D και βιταμίνης Β12.

Η θετική όψη του νομίσματος

Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και αμύλου μπορεί να είναι ευεργετικός. Όταν η πρωτεΐνη και τα λίπη συνδυαστούν με άμυλο, η απορρόφηση των αμύλων επιβραδύνεται, πράγμα που βοηθά να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα της ινσουλίνης. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι, αν όχι όλοι, μπορούν να χειριστούν μια ποικιλία τροφών ταυτόχρονα, χωρίς να τούς προκαλούν προβλήματα υγείας.

Η επιλογή είναι δική σας!

 

Σύνταξη & επιμέλεια: Δήμητρα Γραμμένου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Δήμητρα Γραμμένου

Είμαι η Δήμητρα και έχω σπουδάσει μηχανικός υλικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είμαι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Η γραφή για μένα είναι δημιουργία. Μια μορφή τέχνης. Όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας.

Δείτε Επίσης

18 τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μας

18 υγιεινές τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μας

Σας παρουσιάζω τις 18 τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μας για να κάνουμε …

Μπορώ να γυμναστώ αμέσως μετά τον τοκετό;

Μπορώ να γυμναστώ αμέσως μετά τον τοκετό;

Πολλές έγκυες γυναίκες αναρωτιούνται, αν μπορούν να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πόσο …

10 ιδέες για υγιεινά σνακ στο σχολείο από την διατροφολόγο μας

10 ιδέες για υγιεινά σνακ στο σχολείο από την διατροφολόγο μας

Τα γεύματα που καταναλώνουν τα παιδιά στο σχολείο έχουν μεγάλη σημασία για τη φυσιολογική ανάπτυξη …

Οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφών για απώλεια βάρους

Είναι γεγονός ότι μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος να χάσει κανείς …