Κυριακή , 2 Απριλίου 2023

The Conjuring 3: Ίσως ήρθε η στιγμή να μπει ένα τέλος

PenΤο The Conjuring: The Devil Made Me Do It του 2021 είναι η τρίτη ταινία του franchise και η όγδοη του Conjuring Universe. Αυτή την φορά σκηνοθετημένη από τον Michael Chaves και όχι από τον James Wan όπως είχαμε συνηθίσει. Αυτό βέβαια είναι μικρής σημασίας αφού σε γενικές γραμμές ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι.

Η πλοκή της ταινίας είναι επηρεασμένη, ή μάλλον θα ήθελε να είναι επηρεασμένη, από την πραγματική υπόθεση της δίκης του Arne Cheyenne Johnson. Ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη δικαστική υπόθεση όπου η υπεράσπιση του κατηγορουμένου επιχείρησε να αποδείξει την αθωότητα του με τον ισχυρισμό πως όταν έπραττε τις δολοφονίες βρισκόταν υπό τον έλεγχο ενός δαίμονα. Και σε αυτή την ταινία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το ζευγάρι των Warren (Ed και Lorraine), μέσα από τα μάτια των οποίων βλέπουμε μια ακόμα υπόθεση τους.

 Η πλοκή 

Η ταινία ξεκινάει in medias res, εν μέσω του εξορκισμού ενός 8χρονου αγοριού, τον David Glatzel, από τους Warren. Οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι ήταν οι γονείς του David, η αδερφή του, η Debbie, το αγόρι της ο Arne, καθώς και ο ιερέας Gordon. Ενώ ο εξορκισμός αποτυγχάνει, ο δαίμονας αλλάζει ξενιστή και βρίσκεται πλέον να ελλοχεύει στο σώμα του Arne μετά από μια αυτοθυσιαστική του προσπάθεια να σώσει τον David. Σε κατάσταση δαιμονισμού ο Arne σκοτώνει τον σπιτονοικοκύρη τους μαχαιρώνοντας τον 22 φορές και καθίσταται δικαζόμενος για τον φόνο. Όπως και στην υπόθεση του πραγματικού Arne, το δικαστήριο έρχεται αντιμέτωπο με το πρωτοφανές πρόσχημα περί δαιμονισμού ως τεκμήριο αθωότητας.

Εδώ η ταινία είχε την ευκαιρία να δώσει περισσότερη βάση στις δυο αντιμαχόμενες δυνάμεις, αυτή της πίστης και αυτής των τεκμηρίων, ώστε να δημιουργήσει και έναν βαθύτερο σκοπό στην ίδια, αντ’ αυτού επιλέγει να προσπεράσει γρήγορα το θέμα κάνοντας μονάχα μια ολιγόλεπτη μνεία. Δεν βλέπουμε ποτέ μια ολοκληρωμένη δίκη και περνάμε κατευθείαν στην ποινή χωρίς κάποια περαιτέρω εξήγηση.

Το ζεύγος Warren έχοντας βρει ένα μυστηριώδες τοτέμ κάτω από το σπίτι των Glatzel, πηγαίνει να γνωρίσει τον Kastner, έναν πρώην ιερέα, για να τους δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Τους γνωστοποιεί πως πίσω από τον δαιμονισμό βρίσκεται μια μυστικίστρια και η κατάρα που έχει προκαλέσει. Ακολουθώντας ένα στοιχείο της αστυνομίας και έναν ντετέκτιβ καταφέρνουν να ανιχνεύσουν ένα ακόμα θύμα της ίδιας κατάρας που έφερε και αυτό 22 μαχαιριές και ένα παρόμοιο τοτέμ, την Katie Lincoln.

Επιστέφοντας στο σπίτι τους, στο Connecticut, με την αρωγή του βοηθού τους, Drew, ανακαλύπτουν πως για να σπάσει η κατάρα θα πρέπει να καταστραφεί ο βωμός στον οποίον δημιουργείται. Έχοντας τώρα βρει την αχίλλειο πτέρνα της μυστικίστριας η Lorraine επιστέφει στον Kastner για βοήθεια.

Ο χαρακτήρας του Kastner στην ταινία είναι αυτός του μπαλαντέρ, να βοηθάει όπου χρειάζεται τους ήρωες μας και να τους προσφέρει πληροφορίες που μόνο εκείνος γνωρίζει λόγο της μηδενικής εστίασης που έχει στην ιστορία. Ταινίες τέτοιου είδους είναι σχεδόν καθιερωμένο να έχουν έναν τέτοιο χαρακτήρα ώστε να γίνεται πιο εύκολα, αλλά και πιο άτσαλα μερικές φορές, η σύνδεση των κομματιών του παζλ της πλοκής.

Φτάνοντας εκεί η Lorraine, μετά από ένα αχρείαστο plot twist, ανακαλύπτει πως όλη αυτή την ώρα η μυστικίστρια βρισκόταν κάτω από την μύτη τους, στο υπόγειο του σπιτιού του Kastner. Η τελική μάχη ξεκινά και τότε καταφθάνει και ο Ed στο σημείο. Το ζευγάρι καταφέρνει να νικήσει την μυστικίστρια και να καταστρέψει τον βωμό της, κυριολεκτικά με την δύναμη της αγάπης μέσω της ανάμνησης της γνωριμίας τους. Κατά αυτό τον τρόπο επέρχεται ένα αίσιο τέλος.

Περί Κωνσταντίνος Γκούτης

Με λένε Κωνσταντίνο και σπουδάζω φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Λατρεύω τις ταινίες, τις σειρές και τα βιβλία. Απολαμβάνω τις πολύωρες συζητήσεις και αναζητώ συνεχώς γνώση για νέα πράγματα.Τις υπόλοιπες πτυχές του εαυτού μου μπορείτε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας ένα άρθρο μου.

Δείτε Επίσης

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Σπουδαία λέξη ο σεβασμός. Σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μου είναι …

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …