Παρασκευή , 22 Σεπτεμβρίου 2023
Η απελπισία

Η απελπισία και η απόγνωση οδηγούν τον άνθρωπο στην αυτογνωσία.

Pen Όταν ο άνθρωπος νιώσει να τον καταλαμβάνει το συναίσθημα της απελπισίας και της απόγνωσης πρέπει να δράσει αμέσως. Πρέπει να ψάξει τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να μη θεωρήσει ότι δεν υπάρχει διέξοδος και ότι είναι αδύναμος να την αντιμετωπίσει.

Τρόποι υπάρχουν πολλοί, αρκεί να είναι διατεθειμένος να τους χρησιμοποιήσει, ώστε να ξεφύγει όσο το δυνατόν νωρίτερα από αυτή τη δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση. Προσοχή! Αν ο άνθρωπος συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση και την συνηθίσει, τότε θα οδηγηθεί σε χειρότερες καταστάσεις.

Η απελπισία και η απόγνωση είναι καταστάσεις που οδηγούν τον άνθρωπο στην αυτογνωσία.

Αν ο άνθρωπος σε αυτή τη φάση εξετάσει τον εαυτό του με ειλικρίνεια και δράσει αποφασιστικά, σύντομα θα βρει λύση στο πρόβλημα που τον οδήγησε στην απόγνωση και την απελπισία. Αν παρά την δοκιμασία του δεν δώσει την δέουσα σημασία και χαλαρώσει, τότε κινδυνεύει να οδηγηθεί σε χειρότερα μονοπάτια.

Κάθε άνθρωπος είναι οπλισμένος από δυνάμεις που σε φυσιολογικές συνθήκες δεν χρησιμοποιεί. Ωστόσο, αυτές είναι πάντα εκεί μέσα του ετοιμοπόλεμες και δυνατές, αρκεί να τους δώσει το σύνθημα για μάχη. Γι’ αυτό δεν πρέπει να εγκαταλείπει την ελπίδα ότι μπορεί κι αυτός να τα καταφέρει, όπως έκαναν και τόσοι άλλοι.

Μια παροιμία λέει, «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Αν ο άνθρωπος αφήσει την απελπισία και την απόγνωση «να του ξυρίσει το κεφάλι», τότε κινδυνεύει να πνιγεί στο πέλαγος των προβλημάτων του. Για να μην οδηγηθεί στον πάτο, πρέπει να εξετάζει τακτικά τον εαυτό του και αντί να απελπίζεται, να δρα με πυγμή και αποφασιστικότητα. 

  • Για να βγει κανείς από το σκοτάδι της απόγνωσης και της απελπισίας, οφείλει πρώτα να βγάλει από τη ζωή σου ό,τι απαισιόδοξο έχει και να το αντικαταστήσει με το συναίσθημα της αισιοδοξίας.

Όπως για τις ασθένειες υπάρχουν τα φάρμακα, έτσι και για την απόγνωση και την απελπισία υπάρχει η θέληση και η δύναμη. Το χαμόγελο και η θέληση για δημιουργία, βγάζουν τον άνθρωπο από τον λαβύρινθο της δυσάρεστης αυτής κατάστασης.

Σκέψου αδελφέ μου! Αν ο κόσμος έφτασε σε τόσα επιτεύγματα μέχρι σήμερα, το χρωστάει σε ανθρώπους δυνατούς. Σε ανθρώπους αισιόδοξους και με θέληση για προσφορά στο συνάνθρωπο.

Εύχομαι να γίνεις ένας απ’αυτούς.

Επίκαιρο σήμερα!

«Όταν ο λαός δεν θα χει τίποτα πια να φάει, θα φάει τους πλούσιους.»

– Ζαν – Ζακ Ρουσσώ.

 

Συντάκτης: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Περί Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Δείτε Επίσης

Κατάθλιψη: συμπτώματα και αίτια

Κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα και πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια

Η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια του σώματος και της ψυχής. Tα συμπτώματα της κατάθλιψης και …

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

Μα καλά είναι όλα τόσο ρόδινα; Που είναι αυτή η φωτεινή πλευρά της ζωής για …

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Ποιες …

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι- ίσως και περισσότερο από όσο θα θέλαμε- με τα αρνητικά συναισθήματα, όπως …

Verified by ExactMetrics