Δευτέρα , Ιούλιος 22 2019
Αρχική / Μαμά&Παιδί / Σταματήστε να κάνετε το λάθος και να συγκρίνετε τα παιδιά σας!
sigkrish

Σταματήστε να κάνετε το λάθος και να συγκρίνετε τα παιδιά σας!

Pen«Η Ελένη πήρε άριστα, εσύ πάλι χάλια τα πήγες! Ο Γιάννης ξέρει να παίζει καλά κιθάρα, δεν μπορείς κι εσύ να μάθεις να παίζεις έτσι; Τα παιδιά της Μαρίας είναι τόσο ήσυχα. Δες την Άννα, υπόδειγμα!»

Είναι ενδεικτικά κάποιες φράσεις, που ίσως είχατε ακούσει σαν παιδιά και είχατε ορκιστεί να μην τις πείτε ποτέ στο παιδί σας και που ίσως πέσατε τελικά στην παγίδα και τις ξεστομίσατε. Κι αυτό γιατί κάνατε το λάθος να συγκρίνετε το παιδί σας.

Σταματήστε να συγκρίνετε το παιδί σας!

Με το να συγκρίνετε το παιδί σας με κάποιο άλλο παιδί, ακόμα και με τον αδερφό/ή του μόνο κακό του κάνετεΤο πληγώνετε συναισθηματικά και του δημιουργείτε ενοχικά συναισθήματα.

Το κάνετε να νιώθει ανίκανο για οτιδήποτε και ανεπαρκές στα δικά σας μάτια.

Του δημιουργείτε αίσθημα κατωτερότητας έναντι των άλλων παιδιών και του κόβετε τα φτερά. Το παιδί καταπιέζεται, κλείνεται στον εαυτό του με αποτέλεσμα να απομακρύνεται από τους γονείς.

Κάθε παιδί μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά.

Να κλειστεί στον εαυτό του και να σταματήσει να προσπαθεί, να του ξυπνήσει ο εγωισμός και να το βάλει πείσμα να τα καταφέρει, για να αποδείξει στους γονείς του ότι αξίζει. Να αποκτήσει αρνητική συμπεριφορά απέναντι στο συγκρινόμενο παιδί, ακόμα και να του ασκήσει bullying.

Οι λόγοι που οι γονείς συγκρίνουν το παιδιά τους είναι διάφοροι.

Κάποιοι γονείς έχουν υψηλές προσδοκίες από τα παιδιά τους. Θέλουν να είναι άριστοι σε όλα. Κάποιοι άλλοι φέρονται εγωιστικά και προβάλουν τα δικά τους θέλω και τις δικές τους φιλοδοξίες.

Θέλουν δηλαδή για τα παιδιά τους ό,τι ήθελαν αυτοί και δεν κατάφεραν να κάνουν, ή να κάνουν τα παιδιά τους ακριβώς αυτά που έκαναν οι ίδιοι μικροί.

Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά δεν είναι η σύγκριση με τα άλλα παιδιά, αλλά η ενθάρρυνσηη υποστήριξη και η αποδοχή.

Οι γονείς μαζί με το παιδί θα ανακαλύψουν την κλίση του. Δεν είναι δυνατό να είναι τέλειο σε όλα. Μπορεί να μην τα καταφέρνει με τα αθλήματα, αλλά να έχει κλίση στα καλλιτεχνικά για παράδειγμα να ζωγραφίζει ωραία. Μπορεί να μην γράφει καλές εκθέσεις, αλλά να είναι καλό στα μαθηματικά. Επίσης, μπορεί να μην είναι το πιο υπάκουο και ήσυχο παιδί σαν άλλα παιδιά, γιατί μπορεί να έχει πιο έντονη προσωπικότητα.

 

 

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό.Έτσι θέλουν κι αυτά να τα αντιμετωπίζουμε, σαν ξεχωριστές προσωπικότητες. 

Το μόνο που ζητούν από εμάς είναι αγάπη, χρόνος μαζί τους, αποδοχή, ενθάρρυνση και υποστήριξη!

 

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Λίτσα Μπράχου

Λίτσα Μπράχου
Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

Πόσες αγκαλιές την ημέρα χρειάζεται ένα παιδί για να αναπτυχθεί σωστά;

Πόσες αγκαλιές την ημέρα χρειάζεται ένα παιδί για να αναπτυχθεί σωστά;

Αναμφίβολα, η πιο όμορφη στιγμή ενός παιδιού είναι η αγκαλιά με την μαμά του. Η …