Κυριακή , 14 Αυγούστου 2022
Γονείς μην αναγκάζετε ποτέ τα παιδιά σας να φιλάνε τους συγγενείς με το ζόρι

Γονείς μην αναγκάζετε ποτέ τα παιδιά σας να φιλάνε τους συγγενείς με το ζόρι

PenΟι επισκέψεις από και προς τον παππού και την γιαγιά είναι πολύ συνηθισμένες στην ελληνική οικογένεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εκδηλώσεις αγάπης. Ένα συχνό φαινόμενο που προκύπτει σε τέτοιες επισκέψεις και συναναστροφές είναι το εξής: Οι συγγενείς περιμένουν αγκαλιές και φιλιά από το παιδί σας αλλά εκείνα δεν θέλουν να τους αγκαλιάσουν ούτε να τους φιλήσουν.

«Έελα Μαρία, δώσε βρε ένα φιλάκι στη γιαγιά που σε αγαπάει τόσο πολύ! Δες τι ωραίο παιχνίδι σου πήρε πάλι, έλα, δώσ’ της! Ένα μόνο να χαρεί!»

Τι μηνύματα δίνουμε στα παιδιά μας για τα όρια του σώματος τους με αυτόν τον τρόπο;

Αν πιέζουμε τα παιδιά μας να αγκαλιάζουν κάποιον που δε θέλουν είναι σαν να τα αφήνουμε ελεύθερα στην σεξουαλική κακοποίηση.

Μην ξεχνάτε ότι τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης πράττονται από οικογενειακούς φίλους και συγγενείς, αλλά και πέρα από αυτό το παιδί πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει τον έλεγχο του εαυτού του και του σώματός του.

Και τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; 

Αν ένα παιδί δεν θέλει να αγκαλιάσει κάποιον του δίνουμε την ευκαιρία να βάλει όρια για τον εαυτό του και να πει όχι. Αν δεν αισθάνεται άνετα με ένα άτομο θα πρέπει να το σεβαστούμε. Μην απαιτείτε την σωματική επαφή, την αγκαλιά και το φιλί εάν δεν θέλουν.

Η αγάπη και η αγκαλιά πρέπει να μας βγαίνει φυσικά. Ακόμα κι αν δεν θέλουν να αγκαλιάσουν ούτε εσάς κάποιες φορές, απλά σεβαστείτε το.

Τα παιδιά πολλές φορές δοκιμάζουν την υπομονή μας με το να αρνούνται να κάνουν μπάνιο, να κοιμηθούν και να φάνε. Όμως η άρνηση της αγκαλιάς δεν πρέπει να συγχέεται με την κακή συμπεριφορά ενός παιδιού.

Αντί για φιλιά και αγκαλιές μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας, όσο ντροπαλό κι αν είναι, να δίνει το χέρι του για χειραψία ή για «κόλλα πέντε».

 

Πηγή: babyradio.gr

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Η δασκάλα στον παιδικό σταθμό, είναι κάτι σαν «μαμά»

Αυτό το επάγγελμα για να το κάνεις πρώτα πρέπει να βρεις και να αγαπήσεις την …