Κυριακή , 24 Σεπτεμβρίου 2023
Τα χαρακτηριστικά που έχει ένας καλός ψυχοθεραπευτής

Τα χαρακτηριστικά που έχει ένας καλός ψυχοθεραπευτής

Pen Η ψυχοθεραπεία, στην καλύτερη περίπτωση, είναι μια περιπέτεια στην απαλλαγή από τις ψευδαισθήσεις που σε έχουν κρατήσει μικρό, πράγμα που οδηγεί στην αποκάλυψη της έμφυτης ιδιοφυΐας και ομορφιάς σου.

Αν πρόκειται να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία, ψάξε για τις πιο κάτω ιδιότητες στον ψυχοθεραπευτή, που ισχύουν επίσης και για έναν καλό δάσκαλο, σύμβουλο, μέντορα ή προπονητή:

1.Ο καλός ψυχοθεραπευτής φέρνει στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό σου, αντί να κατευθύνει συνεχώς την προσοχή σου σ’ αυτό που δεν πάει καλά μαζί σου. Όταν φεύγεις από μια συνεδρία, αισθάνεσαι πιο ανάλαφρος και δυνατός ή νιώθεις κολλημένος και μπερδεμένος;

2. Ο καλός ψυχοθεραπευτής είναι σχετικά ευτυχισμένος και υγιής. Παρ’ όλο που δεν είναι δίκαιο να έχεις την προσδοκία να είναι ο ψυχοθεραπευτής σου πρότυπο τελειότητας, η συμπεριφορά του χρειάζεται να επιδεικνύει το είδος της στάσης και της ενέργειας που φιλοδοξείς να βιώσεις. «Ποτέ μην αγοράζεις φάρμακο για την τριχόπτωση από φαλακρό πωλητή».

3. Ο καλός ψυχοθεραπευτής είναι αυθεντικός και συνεπής μ’ αυτά που λέει. Η ζωή του αντανακλά τις αξίες που εκφράζει και που προτείνει σε σένα. Αναγνωρίζει ότι κι αυτός, επίσης, βρίσκεται σε ένα ταξίδι αφύπνισης. Μερικές φορές μπορείς να μάθεις περισσότερα από την ανθρωπιά του ψυχοθεραπευτή, παρά από τη φιλοσοφία του. Ο καλός θεραπευτής προκαλεί μια αίσθηση αμοιβαίας μάθησης και σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε και οι δυο σε παρόμοιο δρόμο.

4.Ο καλός ψυχοθεραπευτής προσπαθεί να σε προχωρήσει μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία όσο πιο γρήγορα γίνεται και να σε βοηθήσει να λειτουργείς με τις δικές σου δυνάμεις. Να έχεις το νου σου με τους θεραπευτές που προσπαθούν να σε κρατάνε στη θεραπεία για δικούς τους σκοπούς.

5. Ο καλός ψυχοθεραπευτής θέτει τα κατάλληλα όρια. Όταν σου λέει «όχι» αν του ζητήσεις να περάσει το όριό του, σε διδάσκει πώς να λες «όχι» όταν χρειάζεται να κάνεις κι εσύ το ίδιο.

6. Ο καλός ψυχοθεραπευτής σε βοηθάει να έρθεις σε επαφή με τη δική σου εσωτερική σοφία. Εσύ είσαι το λαμπρό έργο σε εξέλιξη, όχι ο θεραπευτής. Αναγνωρίζει ότι γνωρίζεις τις απαντήσεις σου και ο ρόλος του είναι να σε βοηθήσει να αναπτύξεις τις απαιτούμενες δεξιότητες για να τις αποκαλύψεις. Δεν θα σε αναγκάσει ποτέ να ακολουθήσεις τη δική του κατεύθυνση. Μπορεί να προτείνει και να καθοδηγεί, αλλά η επιλογή είναι πάντα δική σου.

7. Ο καλός ψυχοθεραπευτής αναγνωρίζει ότι είσαι πολυδιάστατο ον. Το θεραπευτικό του πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα της ζωής σου, όχι μόνο σε ένα. Σέβεται το νου, τα συναισθήματα, το σώμα και το πνεύμα σου, και σε στηρίζει ώστε να φροντίζεις όλες αυτές τις πλευρές του εαυτού σου και να τις διατηρείς σε ισορροπία.

8. Ο καλός ψυχοθεραπευτής βάζει την υπηρεσία και τη θεραπεία πάνω από τα χρήματα, την εξουσία ή το σεξ. Είναι εκεί για να υπηρετεί, όχι για να τρέφει το εγώ του.

  • Η αληθινή ψυχοθεραπεία σε καθοδηγεί πέρα από την ανάλυση, στο γλέντι· πέρα από την επιβίωση, στη δημιουργικότητα. Θεραπεία δεν σημαίνει απλώς «τα βγάζω πέρα», αλλά διευρύνομαι. Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν την πιο πλούσια θεραπεία χαϊδεύοντας τη γάτα τους, χορεύοντας σάλσα ή παίζοντας μπάσκετ. Ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι καλά είναι θεραπεία. Κάνε ό,τι χρειάζεται για να νιώθεις αληθινά ευτυχισμένος και θα συνδεθείς με όλη τη σοφία που χρειάζεσαι για να ζωντανέψεις τα οράματά σου.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen «Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει» από τις εκδόσεις η Δυναμική της Επιτυχίας

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Κατάθλιψη: συμπτώματα και αίτια

Κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα και πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια

Η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια του σώματος και της ψυχής. Tα συμπτώματα της κατάθλιψης και …

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

Μα καλά είναι όλα τόσο ρόδινα; Που είναι αυτή η φωτεινή πλευρά της ζωής για …

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Ποιες …

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι- ίσως και περισσότερο από όσο θα θέλαμε- με τα αρνητικά συναισθήματα, όπως …

Verified by ExactMetrics