Τρίτη , 1 Δεκεμβρίου 2020
Αρχική / Υγεία / Αντικαρκινική διατροφή: Τι αλλάζει στη διατροφή μετά τη διάγνωση για καρκίνο του μαστού;
Αντικαρκινική διατροφή: Τι αλλάζει στη διατροφή μετά τη διάγνωση για καρκίνο του μαστού;

Αντικαρκινική διατροφή: Τι αλλάζει στη διατροφή μετά τη διάγνωση για καρκίνο του μαστού;

Pen Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού πολλές γυναίκες θα επανεξετάσουν τις διατροφικές τους επιλογές, μια διαδικασία στο πλαίσιο της γενικότερης επαναξιολόγησης του τρόπου ζωής τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά αυτή την περίοδο της ζωής μιας γυναίκας οι θρεπτικές ουσίες που παίρνει από τη διατροφή της συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στο να έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας, αλλά και καλύτερη ανταπόκριση του οργανισμού στη θεραπεία που έχει προγραμματίσει ο γιατρός.

Καρκίνος του μαστού και διατροφή

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες να συμβάλλουν σημαντικά στην έναρξη και εξέλιξή της. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο καθώς και το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο τονίζουν ότι το 50% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω συγκεκριμένων διατροφικών τροποποιήσεων και μόνο το 4% έως 9% των περιστατικών οφείλονται σε κληρονομούμενες γενετικές μεταλλάξεις.

Στοχευμένη διατροφική παρέμβαση

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού η διατροφική παρέμβαση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη στις πραγματικές ανάγκες της κάθε γυναίκας. Γι’ αυτόν το λόγο ο κλινικός διαιτολόγος, πριν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, θα αξιολογήσει μια σειρά από παραμέτρους, όπως η μείωση ή η απώλεια βάρους, το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθείται (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία), το αν μπορεί η γυναίκα να φάει κανονικά ή όχι, καθώς και τις τιμές των εργαστηριακών της εξετάσεων.

3 διατροφικές ανάγκες μετά τη διάγνωση του καρκίνου

1.Ενίσχυση με πρωτεΐνη 

H διατροφή μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αρχικά στοχεύει να καλύψει ανάγκες της γυναίκας σε πρωτεΐνη κυρίως κατά τη χημειοθεραπεία. Γι’ αυτόν το σκοπό ο ειδικός θα προτείνει στη γυναίκα να εμπλουτίσει τη διατροφή της με τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, αβγό, ψάρι και ημιάπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα (βιολογικά). Αν η γυναίκα νιώθει αποστροφή στα παραπάνω τρόφιμα, θα πρέπει να δοκιμαστούν άλλοι συνδυασμοί για την κάλυψη των αναγκών, π.χ. όσπρια με καστανό ρύζι.

2.Υποστήριξη – ανακούφιση από τα συμπτώματα 

Σε δεύτερο επίπεδο, η ειδική διατροφή εστιάζει στην υποστηρικτική-ανακουφιστική φροντίδα από τα συμπτώματα που ενδεχομένως προκύψουν από τη χημειοθεραπεία και έχουν σχέση με τη λήψη τροφής. Κατά το στάδιο της χημειοθεραπείας και κυρίως τις πρώτες ημέρες μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα ναυτίας ή/και εμετού, μείωση ή και αύξηση της όρεξης, αποστροφή σε συγκεκριμένα τρόφιμα, κόπωση και ατονία, δυσκοιλιότητα, διάρροια, πληγές στη στοματική κοιλότητα και ξηροστομία. Επίσης, πολλά χημειοθεραπευτικά φάρμακα αλλάζουν την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης περιορίζοντας σημαντικά την επιθυμία για φαγητό.

Σε πολλές περιπτώσεις, η ναυτία και ο εμετός ως παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια αντιεμετικών και κορτιζόνης χωρίς ιδιαίτερες τροποποιήσεις στο φαγητό. Ποιες είναι οι διατροφικές αλλαγές που βοηθούν σε αυτή τη φάση; Κυρίως χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση της ζάχαρης και του αλατιού. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι ένα ελαφρύ γεύμα πριν από τη χημειοθεραπεία, στο οποίο θα αποφεύγονται οι λιπαρές τροφές, τα γλυκά και οι χυμοί εμπορίου με ζάχαρη, που επιδεινώνουν τις διαταραχές του πεπτικού. Τέλος, τα μικρά και συχνά ελαφριά γεύματα «μοιρασμένα» στη μέρα βοηθούν στο να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα.

3.Όταν δεν υπάρχει όρεξη για φαγητό 

Κάποιες γυναίκες κατά τη διάρκεια των θεραπειών δεν έχουν όρεξη για φαγητό. Σε αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται πίεση για πλήρη γεύματα. Ωστόσο, χρειάζεται παρακολούθηση του βάρους, ειδικά όταν η γυναίκα είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Εφόσον κριθεί απαραίτητο από το γιατρό και το διαιτολόγο, μπορεί να χορηγηθούν ειδικά πόσιμα συμπληρώματα για την κάλυψη των αναγκών της γυναίκας.

 

Από τη Στέφη Καλλή, κλινικό διαιτολόγο, MSc.,PhD.c., επιστημονική συνεργάτιδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» (almazois.gr)

 

Πηγή: shape.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Nancy Avramopoulou
Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά πλάκας και ψυχολογικές μεταπτώσεις - Να λέμε αλήθειες!

Σκλήρυνση κατά πλάκας και ψυχολογικές μεταπτώσεις- Να λέμε αλήθειες!

Σήμερα αποφάσισα να μιλήσω για την νόσο με τα χίλια πρόσωπα και για τα ψυχολογικά …

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Μαθαίνουμε βασικές οδηγίες υγιεινής στην κουζίνα, ενώ ο Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης λύνει όλες τις …

Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες. Σταματήστε να παίρνετε ηρεμιστικά χωρίς ιατρική συμβουλή

Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες. Μην παίρνετε ηρεμιστικά χωρίς ιατρική συμβουλή

Στις μέρες μας, η ιατρική κοινότητα διαθέτει πολλά φάρμακα στο οπλοστάσιό της για κάθε νόσο, …

Ένα μωράκι από τον Αστακό μάχεται με τη νωτιαία μυϊκή ατροφία, η πολιτεία έχει χρέος να του προσφέρει πρόσβαση στη θεραπεία

«Ζητάμε τη στήριξη όλων σας στον Ηλία μας. Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας την έμπρακτη …