Πέμπτη , 27 Φεβρουαρίου 2020
Αρχική / Εκπαίδευση / Πότε η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις μετατρέπεται από όνειρο σε εφιάλτη;
Πανελλαδικές εξετάσεις! Το όνειρο προς την επιτυχία ή ο εφιάλτης της ψυχολογικής βίας;

Πότε η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις μετατρέπεται από όνειρο σε εφιάλτη;

PenΗ καινούρια σχολική χρονιά ξεκινά με τους γονείς και μαθητές να ετοιμάζονται πυρετωδώς για το πρώτο κουδούνι. Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Συγκίνηση για τους γονείς που τα παιδιά τους θα ξεκινήσουν για πρώτη φορά το σχολείο και άγχος για τους γονείς των τελειοφοίτων.

Αυτό το άρθρο θα ήθελα να το αφιερώσω σε όλα εκείνα τα παιδιά που θα δώσουν φέτος τον δικό τους αγώνα για να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στα όνειρά τους.

Σε όλους τους μαθητές της τρίτης λυκείου που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν γονείς και καθηγητές. Διότι θα έρθουν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τη ψυχολογική βία που θα δεχτούν προκειμένου να αριστεύσουν. Αντιμέτωποι με τη πίεση που θα εισπράξουν για να πετύχουν στις εξετάσεις.

Πανελλαδικές εξετάσεις! Το όνειρο προς την επιτυχία ή ο εφιάλτης της ψυχολογικής βίας;

Φροντιστήρια πέντε μέρες την εβδομάδα και Σαββατοκύριακα διαγωνίσματα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως το φροντιστήριο γίνεται το δεύτερο σπίτι τους. Όλη η εβδομάδα αρχίζει και κλείνει με σχολείο και φροντιστήριο.

Χρόνος για έναν καφέ ούτε λόγος, θεωρείτε χάσιμο χρόνου. Χρόνος για μία βόλτα να καθαρίσει το μυαλό επίσης ούτε λόγος. Διάβασμα… διάβασμα και πάλι διάβασμα.

Και δεν φτάνει το φορτωμένο πρόγραμμα της καθημερινότητας τους  έχουν επίσης  να αντιμετωπίσουν τους γονείς και τους καθηγητές, οι οποίοι περιμένουν το άριστα και δε συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο.

Πώς να συμβιβαστούν εξάλλου με κάτι λιγότερο από το άριστα; Πώς αλλιώς θα έχουν οι γονείς την ευκαιρία να περηφανευτούν στον γείτονα για το παιδί τους και τη σχολή που πέρασε το ίδιο με άριστα;

Και οι καθηγητές από την πλευρά τους, πώς θα αποδείξουν πως είναι πετυχημένο το φροντιστήριό τους, αν δεν περάσουν οι μαθητές τους στην ιατρική ή τη νομική;

Αλήθεια πόσο εύκολο είναι για έναν μαθητή να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της τελευταίας τάξης του λυκείου όταν πέραν από τα δικά του άγχη έχει να αντιμετωπίσει και το περίγυρό του;

Πώς να οδηγήσουν τον εαυτό τους στην επιτυχία, όταν δεν έχουν κάποιον να τους στηρίξει και να πιστέψει σε αυτούς;

Λέγοντας στήριξη, εννοώ να αφιερώσετε λίγο χρόνο να μιλήσετε μαζί με τα παιδιά σας, να τα πάρετε μία αγκαλιά, να ακούσετε τι έχουν να σας πουν, να ακούσετε για τις φοβίες τους, τα άγχη τους, τη στεναχώρια αλλά και τον ενθουσιασμό τους.

Να μιλήσετε μαζί τους για τα όνειρά τους, για τα δικά τους όνειρα όχι για τα δικά σας και ότι και αν σας πουν να είστε δίπλα τους.

Για να προχωρήσουν στη ζωή τους θα πρέπει να πιστέψετε στις δυνατότητές τους, να στηρίζετε τις επιλογές τους και να τους βοηθήσετε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Αναμφισβήτητα όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και φυσικά για το μέλλον τους.

Πολλές φορές, όμως, τα όνειρά τους δεν συμβαδίζουν με αυτά των παιδιών τους, όσον αφορά την επαγγελματική πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πιέζουν τα παιδιά ώστε να διαβάσουν όλο και περισσότερο με αρνητικές συνέπειες τόσο για τις εξετάσεις όσο και για την ψυχολογία τους.

Αφήστε τα παιδιά σας να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν σε όποια κατεύθυνση θέλουν και απλά σταθείτε δίπλα τους!

Διότι για εκείνα…

Ένας κύκλος δώδεκα ετών κλείνει και ένας άλλος ανοίγει με νέες ευκαιρίες, περισσότερα όνειρα και μεγαλύτερους στόχους

Καλή σχολική χρονιά!

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Άννυ Μιρζαχανιάν
Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

«Τα διαφορετικά παιδιά, τριανταφυλλιές με αγκάθια»: Το κείμενο ενός εκπαιδευτικού που συγκινεί…

«Τα διαφορετικά παιδιά, τριανταφυλλιές με αγκάθια»: Το κείμενο ενός εκπαιδευτικού που συγκινεί…

Είναι κάτι παιδιά που είναι διαφορετικά από τα άλλα. Μοιάζουν με τριανταφυλλιές. Μια τριανταφυλλιά έχει …