Τετάρτη , 5 Οκτωβρίου 2022
Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάσει για το σχολείο αν έχει δυσλεξία

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να διαβάσει για το σχολείο αν έχει δυσλεξία;

PenΟι μαθησιακές δυσκολίες είναι στις μέρες μας ένα συχνό φαινόμενο, το οποίο αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά στη σχολική ηλικία. Η πολυμορφία των μαθησιακών δυσκολιών κάνει τους δασκάλους και τους γονείς να ενημερώνονται συνέχεια σχετικά με την αντιμετώπισή τους.

Μια από τις συχνότερες μαθησιακές δυσκολίες είναι η δυσλεξία.

Τα παιδιά αυτά έχουν δυσκολίες στον γραπτό λόγο. Δυσκολεύονται να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους γραπτά και να διαβάσουν. Αν είσαι γονιός και το παιδί σου έχει δυσλεξία γνωρίζεις ότι έχει δυσκολίες στην ανάγνωση και την ορθογραφία. Γνωρίζεις, όμως, ότι είναι και ιδιαίτερα έξυπνο. Σύμμαχός σου στην αντιμετώπισή της είναι η λογοθεραπεύτρια του παιδιού και η δασκάλα του στο σχολείο.

Ποιος είναι ο δικός σου ρόλος στο σπίτι όταν έρχεται η ώρα για διάβασμα;

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι τα παιδιά με δυσλεξία για να μπορέσουν να κατανοήσουν κάτι, απαιτείται επανάληψη και συχνή εξάσκηση. Για το λόγο αυτό πρέπει να οπλιστείς με υπομονή και επιμονή ώστε να επαναλαμβάνεις οτιδήποτε πολλές φορές.  Η ηρεμία πρέπει να σε χαρακτηρίζει κάθε φορά που το λες και ποτέ δεν πρέπει να δείξεις δυσαρεστημένη με το λάθος του παιδιού. Εκφράσεις όπως “Για σκέψου το καλύτερα” ή “Προσπάθησε ξανά” είναι ιδανικές για να ενθαρρύνουν το παιδί.

Επίσης, μπορείς να φτιάξεις μαζί με το παιδί τους κανόνες της γραμματικής σε χαρτόνια και να τα κολλήσετε στο γραφείο του. Η ποικιλία των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε θα το κάνει να αποτυπωθεί καλύτερα στη μνήμη του. Ακόμη, η χρήση μαρκαδόρων στα σημαντικότερα σημεία του βιβλίου, καθώς και τα αυτοκόλλητα χαρτάκια θα κάνουν το διάβασμα διασκεδαστικότερο και ευκολότερο.

Είναι απαραίτητα τα συχνά διαλείμματα, καθώς θα το βοηθήσουν να ξεκουράζει το μυαλό του.

Ο βομβαρδισμός γνώσεων και ασκήσεων δημιουργεί στα παιδιά με δυσλεξία άγχος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδώσουν στη σχολική μελέτη. Το άγχος αυτό κορυφώνεται κάθε φορά που κάνουν λάθος ή όταν κάτι δε το θυμούνται, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει πάντα ένα ποτήρι νερό μπροστά τους. Μια γουλιά νερό είναι ικανή να μειώσει τα επίπεδα του στρες.

Πως να βοηθήσεις το παιδί σου τις ώρες που δεν διαβάζει για το σχολείο;

Είναι σημαντικό να διαβάζετε βιβλία στο σπίτι εξωσχολικά, όπως ένα παραμύθι ή μια μικρή ιστορία. Καλό είναι να διαβάσει μόνο του, ώστε να εξασκηθεί στην ανάγνωση και αν χρειάζεται βοήθεια να το ζητήσει.  Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι η ενασχόληση του παιδιού με κάποια δραστηριότητα, όπως κάποιο άθλημα. Βρείτε μαζί κάτι που του αρέσει. Αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να κάνει κάτι διαφορετικό και θα νιώσει περήφανο για τον εαυτό του που τα πάει καλά.

Η αυτοπεποίθηση του παιδιού είναι χαμηλή όσον αφορά την απόδοση στα γλωσσικά μαθήματα. Στην εξωσχολική δραστηριότητα θα τονωθεί η ψυχολογία του. Επίσης, μπορείτε να περνάτε χρόνο μαζί με στόχο να μετατρέπεται οποιαδήποτε δραστηριότητα σε βιωματικό παιχνίδι. Προσπαθήστε όπου είναι εφικτό να συνδυάζεται τις σχολικές γνώσεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε όταν κάνετε ένα ταξίδι να διαβάζετε παρέα τις πινακίδες που συναντάτε στον δρόμο.

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες είναι παραπάνω ευαίσθητα από τα υπόλοιπα.

Η υποψία μήπως δε πουν τη σωστή απάντηση όταν η δασκάλα ρωτά κάτι στο σχολείο, τα κάνει να φοβούνται και να ντρέπονται να απαντήσουν. Για το λόγο αυτό στο σπίτι εσείς ως γονιός πρέπει να είστε ευέλικτος και αρκετά συζητήσιμος ώστε να δημιουργήσετε με το παιδί σας ισχυρούς δεσμούς. Το παιδί πρέπει να σας εμπιστεύεται και να σας εκφράζει τις ανησυχίες του όσον αφορά το σχολείο. Είναι πολύ σημαντικό να νιώσει ότι το στηρίζεται. Όταν για παράδειγμα πάτε να πάρετε τους βαθμούς μπορείτε να του πείτε «Μπράβο σου. Είμαι περήφανη για εσένα» ή «Αναγνωρίζω ότι προσπαθείς πολύ. Συγχαρητήρια.»

Με τη σωστή συνεργασία με τους ειδικούς, με την κατάλληλη συμπεριφορά σας προς το παιδί και με τη συνεχόμενη ενημέρωσή σας πάνω στις μαθησιακές δυσκολίες θα γίνεται οι καλύτεροι συνοδοιπόροι του παιδιού σας.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Πέπη Ζέικου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Πέπη Ζέικου

Είμαι η Πέπη Ζέικου. Είμαι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Ιωαννίνων και φοιτήτρια της Φιλολογίας. Αγαπώ πολύ τα βιβλία, τη λογοτεχνία και μου αρέσει να εκφράζω τις απόψεις μου γραπτώς. Στόχος μου είναι να μεταδώσω στους μαθητές μου την αγάπη μου για την Ελληνική γλώσσα και την ιστορία μας.

Δείτε Επίσης

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Η δασκάλα στον παιδικό σταθμό, είναι κάτι σαν «μαμά»

Αυτό το επάγγελμα για να το κάνεις πρώτα πρέπει να βρεις και να αγαπήσεις την …