Τετάρτη , 25 Μαΐου 2022
Αρχική / Εκπαίδευση / Ειδική παιδαγωγός μιλά για την παράλληλη στήριξη σε μαθητές με Δ.Α.Φ.
Ειδική παιδαγωγός για παράλληλη στήριξη

Ειδική παιδαγωγός μιλά για την παράλληλη στήριξη σε μαθητές με Δ.Α.Φ.

Pen Η δασκάλα- νηπιαγωγός- ειδική παιδαγωγός της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάμμου Άννα, εξηγεί στο Nancy’s Blog, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς που έχουν παιδιά με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.) για την χρησιμότητα της παράλληλης στήριξης του παιδιού, εντός του δημόσιου σχολείου, από ειδικό παιδαγωγό. 

Μίλησέ μας για την παράλληλη στήριξη; Πόσο σημαντικό είναι για το παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού να συνυπάρχει μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές;

«Παράλληλη στήριξη σημαίνει, πως ο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης υποστηρίζει τον μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παράλληλα με τη δασκάλα της τάξης, με σκοπό ο μαθητής να συμμετέχει ισότιμα με τους άλλους μαθητές στην όλη εκπαιδευτική-μαθησιακή διαδικασία. Η παροχή παράλληλης στήριξης κρίνεται απαραίτητη για τον μαθητή με Δ.Α.Φ. δεδομένου των αναγκών του, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει.  Απώτερος στόχος είναι η σταδιακή αυτονομία του μαθητή μέσα στη σχολική τάξη και η αλληλεπίδρασή του με τους υπόλοιπους μαθητές, καθώς και με τους εκπαιδευτικούς. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο εκπαιδευτικών της τάξης που φοιτά ο μαθητής, αλλά και του ευρύτερου σχολικού πλαισίου.»

Πόσο δύσκολο είναι για το παιδί με αυτισμό, να συνυπάρχει με τους υπόλοιπους μαθητές που δεν ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού;

«Ο διαφορετικός τρόπος σκέψης του μαθητή με αυτισμό, η διαφορετική αντίληψη και η αντιμετώπιση των πραγμάτων, οι διαφορετικές ικανότητές του και κυρίως, η μη σωστή ή και καθόλου ενημέρωση των υπόλοιπων μαθητών ή και των υπόλοιπων εκπαιδευτικών, κάνει την όλη διαδικασία πολύ δύσκολη.»

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζεις εσύ, ως ειδική παιδαγωγός;

Ως ειδική παιδαγωγός, θα πρέπει να αναφερθώ στο πόσο σημαντική είναι η άριστη συνεργασία των δύο εκπαιδευτικών εντός της σχολικής αίθουσας καθώς και όλων όσων συμμετέχουν στη γενικότερη υποστήριξή του. Οι δυσκολίες ενός ειδικού παιδαγωγού έγκειται στο να καταφέρει να δημιουργήσει ένα άριστο κλίμα συνεργασίας με όλους. Από προσωπική εμπειρία θα αναφερθώ στην δυσκολία που αντιμετώπισα να επικοινωνήσω με τους σχολικούς συμβούλους (γενικής και ειδικής). Δεν υπήρξε καμία απολύτως συνεργασία, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν.

Ποια στάδια αυτισμού επιτρέπονται στο δημόσιο σχολείο έχοντας την παράλληλη στήριξη από ειδικό παιδαγωγό;

«Δεν υπάρχουν στάδια τα οποία εντάσσουν ή όχι το παιδί στο δημόσιο σχολείο. Οι γονείς έχουν τον πρώτο λόγο και αυτοί αποφασίζουν σε ποια μονάδα θα ενταχθεί το παιδί τους.»

Μέχρι πόσα παιδιά με Δ.Α.Φ. μπορεί να αναλάβει ένας δάσκαλος ειδικής αγωγής;

«Ένας δάσκαλος ειδικής αγωγής πρέπει να έχει έναν μαθητή με αυτισμό, 24 ώρες την εβδομάδα. Δυστυχώς, όμως, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει πάντοτε. Οι περιπτώσεις των μαθητών είναι πολλές, οι προσλήψεις ειδικών παιδαγωγών λιγότερες, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής να μοιράζονται τις 24 ώρες με δύο έως και πέντε παιδιά.»

Τα παιδιά με Δ.Α.Φ. παίζουν με τα υπόλοιπα της τάξης;

«Τα παιδιά με Δ.Α.Φ., συνήθως, δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν με τα άλλα παιδιά. Εάν, όμως, υπάρξει σωστό εξατομικευμένο πρόγραμμα κοινωνικοποίησής τους και γίνει αξιόλογη προσπάθεια κοινωνικής ένταξής τους, τότε ναι οι μαθητές αυτοί μπορούν να συνυπάρχουν, να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν με τα υπόλοιπα παιδιά.»

Οι υπόλοιποι μαθητές γνωρίζουν το πρόβλημα υγείας του παιδιού που στηρίζεις ειδικά και αποκλειστικά; Πώς αντιμετωπίζουν το συμμαθητή τους;

«Οι υπόλοιποι μαθητές γνωρίζουν τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή που υποστηρίζω. Πάντα προσέχουν και βοηθούν τον μαθητή μου, εντός της σχολικής τάξης και στο προαύλιο, την ώρα του διαλείμματος.»

Πόσο δυνατή είναι η σχέση σου με το εκάστοτε παιδί που αναλαμβάνεις τη μόρφωσή του;

«Όταν αναλαμβάνεις έναν μαθητή, είναι λογικό, πέρα από εκπαιδευτική σχέση, να αναπτύσσεις και συναισθηματική σχέση. Οπότε, αναπόφευκτα, ο μαθητής «δένεται» με εμένα, αλλά και εγώ «δένομαι» συναισθηματικά μαζί του.» 

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχεις αντιμετωπίσει είτε με το παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, είτε με τους γονείς του;

«Με τους γονείς των μαθητών μου δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Κάθε χρόνο ο μαθητής αλλάζει δάσκαλο ειδικής αγωγής κι εμείς οι δάσκαλοι ειδικής αγωγής αλλάζουμε μαθητές. Η δυσκολία που αντιμετωπίζω είναι κυρίως στην αρχή. Να γνωριστούμε, να αποδεχτεί ο μαθητής την καινούρια δασκάλα, να την εμπιστευτεί, να βρούμε τους ρυθμούς μας.»

Απευθυνόμενη στους γονείς που το παιδί τους ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σχολείο τον Σεπτέμβρη, τι θα τους συμβούλευες; Να εγγράψουν το παιδί τους σε δημόσιο ή σε ειδικό σχολείο;

«Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να φοιτήσουν σε δημόσια σχολεία. Με την κατάλληλη υποστήριξη και συνεργασία όλων των φορέων, τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος μπορούν να φοιτήσουν στο δημόσιο σχολείο. Σκοπός του σχολείου δεν είναι να περιθωριοποιεί μαθητές, αλλά να τους αγκαλιάζει και να τους εκπαιδεύει. Οι πόρτες των σχολείων είναι ανοιχτές για όλα τα παιδιά.»

Ευχαριστούμε την ειδική παιδαγωγό και Υπ. Δρ., Μάμμου Άννα για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο Nancy’s Blog.

 

Συνέντευξη: Χαρά Παναγιωτακοπούλου, Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Είμαι η Χαρά Παναγιωτακοπούλου, κατάφερα να κάνω ένα μεγάλο μου όνειρο πραγματικότητα, να γίνω παιδαγωγός! Αγαπώ τα ταξίδια και ό ,τι με κάνει να νιώθω ελεύθερη, δημιουργική και ευτυχισμένη. Ζω με ό,τι γεμίζει την ψυχή μου και με κάνει να είμαι ο εαυτός μου!

Δείτε Επίσης

Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Οι πόρτες των σχολείων άνοιξαν και οι εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν τους μαθητές τους, παλιούς και νέους, …

Γ. Ν. Χαλκιδικής: Δωρεά Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης αξίας 11.000 ευρώ

Στις 29 Ιουνίου 2021, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης προέβη σε μια σημαντική δωρεά προς το …

525 Tailormade Wheelchairs: Η ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια στα μέτρα σου [Συνέντευξη]

Φαίδρος Παναγόπουλος: Η 525 φτιάχτηκε για να προσφέρει τη μέγιστη εξατομίκευση στην κατασκευή του αναπηρικού …

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Το νεοσύστατο συγκρότημα «Annie & The Masterpeace» από την Αθήνα μας συστήνεται μέσα από μια …