Τρίτη , 9 Αυγούστου 2022
Νέα μέθοδος κρυοσυντήρησης αυξάνει τις δυνατότητες μεταμοσχεύσεων

Νέα μέθοδος κρυοσυντήρησης αυξάνει τις δυνατότητες μεταμοσχεύσεων

PenΕπιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο κρυοσυντήρησης, η οποία επιτρέπει τη διατήρηση του ήπατος από ανθρώπινο δότη σε θερμοκρασία υπό το μηδέν, χωρίς το μόσχευμα να παγώνει.

Η τεχνική μπορεί να τριπλασιάσει από 9 σε 27 ώρες το χρονικό περιθώριο που το όργανο προς μεταμόσχευση παραμένει εκτός σώματος ασφαλές και βιώσιμο κατά τη μεταφορά του μέχρι τον ασθενή λήπτη.

Η έλλειψη τεχνολογίας που να επιτρέπει τη διατήρηση οργάνων για πάνω από λίγες ώρες, είναι μια από τις βασικές αιτίες για την έλλειψη οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Χάρη στη νέα μέθοδο, διευρύνεται σημαντικά το χρονικό «παράθυρο» για τη μεταφορά μοσχευμάτων και μειώνεται η πίεση χρόνου για την όλη διαδικασία της εύρεσης κατάλληλου οργάνου προς μεταμόσχευση.

Σήμερα, λόγω της έλλειψης οργάνων, μόνο ένα μικρό ποσοστό των ασθενών τελικού σταδίου μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση ήπατος.

Η σημερινή διαδικασία κρυοσυντήρησης

Μέχρι σήμερα, το ήπαρ ενός δότη μπορεί να διατηρηθεί κατά μέσο όρο περίπου εννέα ώρες έξω από το σώμα, αποθηκευμένο σε πάγο σε ένα ειδικό διάλυμα συντήρησης και σε θερμοκρασίες τεσσάρων έως οκτώ βαθμών Κελσίου, προτού οι ιστοί του οργάνου σχηματίσουν κρυστάλλους και αρχίσουν να καταστρέφονται ανεπιστρεπτί, οπότε το όργανο θα καταστεί άχρηστο για μεταμόσχευση.

Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, το ήπαρ θα ήταν δυνατό να διατηρηθεί περισσότερο, αλλά έως τώρα η κατάψυξη του προκαλεί σοβαρή βλάβη, όπως συμβαίνει με τα κρυοπαγήματα στους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να αποφύγουν αυτό το πρόβλημα, καταφέρνοντας να καταψύχουν το προς μεταμόσχευση ήπαρ σε θερμοκρασία μείον τεσσάρων βαθμών, χωρίς να υφίστανται βλάβη οι ιστοί του, πράγμα που επεκτείνει το χρόνο διατήρησης από μερικές ώρες σε πάνω από μία μέρα (27 ώρες), χρονικό διάστημα αρκετό για να γίνει μια μεταφορά συμβατού μοσχεύματος, ακόμη και από μεγάλη απόσταση.

Πριν τη βαθιά ψύξη του οργάνου, αυτό εμβαπτίζεται σε ένα προστατευτικό «κοκτέιλ» που το προστατεύει από το κρύο. Όταν φθάσει στο σημείο όπου θα γίνει η μεταμόσχευση, το ήπαρ θερμαίνεται και αναζωογονείται με ένα ειδικό μηχάνημα, που διοχετεύει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, οπότε επανέρχεται στη φυσιολογική κατάσταση του.

«Νέα μέθοδος, καταπληκτικής τεχνολογίας»

Για «καταπληκτική τεχνολογία» έκανε λόγο ο δρ Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που χρηματοδότησαν την έρευνα. Η νέα μέθοδος, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί ουσίες που έως τώρα είχαν χρησιμοποιηθεί για την κρυογονική διατήρηση κυττάρων στο εργαστήριο, αλλά όχι οργάνων για μεταμόσχευση.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology», ανέφεραν πάντως ότι θα χρειασθούν περισσότερα πειράματα προτού η τεχνική, η οποία αρχικά είχε δοκιμασθεί σε τρωκτικά, εφαρμοστεί κλινικά σε ανθρώπους.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Όταν παλεύεις με μια ασθένεια, είσαι εσύ κι αυτή, άσε τους άλλους απ' έξω...

Όταν παλεύεις με μια ασθένεια, είσαι εσύ κι αυτή, άσε τους άλλους απ’ έξω…

Όταν περνάς κάποια δυσκολία στη ζωή σου, χίλιοι άνθρωποι να σου πουν «όλα θα πάνε …

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Ποιες τροφές και συμπληρώματα διατροφής θα σε βοηθήσουν

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μία από τις πιο συχνές διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα. Ακόμα και …

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Τα περισσότερα παιδιά βγαίνουν νικητές

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Τα περισσότερα παιδιά βγαίνουν νικητές

  Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Ο …

5 Λόγοι για να αναζητήσετε βοήθεια σε κέντρο Απεξάρτησης

5 λόγοι για να αναζητήσετε βοήθεια σε κέντρο Απεξάρτησης Πρώτος λόγος: Δεν μπορείτε να σταματήσετε …