Πέμπτη , 4 Μαρτίου 2021
Αρχική / Υγεία / Η βιταμίνη που σταματά την εκδήλωση διαβήτη
Η βιταμίνη που σταματά την εκδήλωση διαβήτη

Η βιταμίνη που σταματά την εκδήλωση διαβήτη

Pen Η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να εκδηλώσουν ή μόλις έχουν διαγνωστεί με διαβήτη φαίνεται να ενισχύει την δράση της ινσουλίνης υποστηρίζουν Καναδοί επιστήμονες.

Η βιταμίνη D φαίνεται ότι ενισχύει την δράση της ινσουλίνης στο σώμα και έτσι κατά κάποιο τρόπο ανακόπτει την εκδήλωση διαβήτη, υποστηρίζουν Καναδοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο European Journal of Endocrinology.

Η ινσουλίνη ως γνωστόν παράγεται από το πάγκρεας και είναι καθοριστικής σημασίας για τον μεταβολισμό της γλυκόζης, αλλά στην περίπτωση των πασχόντων από διαβήτη, είτε δεν παράγεται σε επάρκεια, είτε παράγεται μικρότερη από την απαιτούμενη.

Μάλιστα, λόγω των αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας παγκοσμίως ο διαβήτης έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των επιστημόνων αφού ειδικά ο τύπου 2 θεωρείται απόρροια του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, θέτοντας το άτομο σε κίνδυνο εκδήλωσης και άλλων νοσημάτων.

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Laval του Κεμπέκ, με επικεφαλής την Δρ. Claudia Gagnon, έρχονται τώρα να παρουσιάσουν μια νέα θεωρία σύμφωνα με την οποία η βιταμίνη D ή αλλιώς «βιταμίνη του ήλιου» (επειδή την συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός δια της έκθεσης στον ήλιο) μπορεί να ανακόψει τον διαβήτη ειδικά στους νεο-διαγνωσμένους ασθενείς αλλά και να εμποδίσει την εκδήλωσή του σε άτομα που βρίσκονται σε προ-διαβητικό στάδιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα παρουσιάζουν σε σχετικό άρθρο στο European Journal of Endocrinology, η βιταμίνη D βελτιώνει την δράση της ινσουλίνης στον μυϊκό ιστό μετά από έξι μήνες.

«Ο λόγος που παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στον μεταβολισμό της γλυκόζης μετά από χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D σε άτομα υψηλού κινδύνου για διαβήτη ή σε νεο-διαγνωσμένους ασθενείς, ενώ άλλες μελέτες όχι, είναι προς το παρόν άγνωστος. Μπορεί να οφείλεται σε βελτιώσεις στην μεταβολική λειτουργικότητα που είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν σε άτομα που πάσχουν πολλά χρόνια από διαβήτη ή απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να είναι ορατά τα οφέλη», εξηγεί η Δρ. Gagnon.

Στο δείγμα είχαν συμπεριληφθεί 96 άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή προ-διαβήτη, δηλαδή όταν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι στο ανώτερο φυσιολογικό επίπεδο.

Η λειτουργικότητα της ινσουλίνης και ο μεταβολισμός της γλυκόζης είχαν αξιολογηθεί πριν και μετά από έξι μήνες από την χορήγηση υψηλών δόσεων (πενταπλάσιων των συνιστώμενων ημερήσιων δόσεων) βιταμίνης D. Συγκεκριμένα, οι μισοί συμμετέχοντες (κυρίως 50 και 60 ετών) είχαν πάρει 5.000 IU και οι άλλοι μισοί εικονικό συμπλήρωμα διατροφής.

Λιγότεροι από τους μισούς, το 46% είχαν χαμηλή βιταμίνη D στην αρχή. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει σχετιστεί με την εκδήλωση διαβήτη.

Υπό το φως των νέων ευρημάτων η Δρ. Gagnon σημειώνει ότι αν και ενθαρρυντικά θα πρέπει να επαληθευθούν σε μεγαλύτερη κλινικά δείγματα ώστε να αποσαφηνιστεί αν παίζουν ρόλο γενετικοί ή άλλοι παράγοντες κι αν αυτός ο θετικός συσχετισμός μπορεί να διατηρεί σε βάθος χρόνου.

 

Πηγή: ygeiamou.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Nancy Avramopoulou
Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Καρκίνος του μαστού: Η μαστεκτομή, οι χημειοθεραπείες και η νίκη!

Καρκίνος. Ε και; Ήταν μέσα Ιανουαρίου του 2019. Τότε που άκουσα τις γνωστές και καθόλου …

Σκλήρυνση κατά πλάκας και ψυχολογικές μεταπτώσεις - Να λέμε αλήθειες!

Σκλήρυνση κατά πλάκας και ψυχολογικές μεταπτώσεις- Να λέμε αλήθειες!

Σήμερα αποφάσισα να μιλήσω για την νόσο με τα χίλια πρόσωπα και για τα ψυχολογικά …

Ασφάλεια τροφίμων το καλοκαίρι

Μαθαίνουμε βασικές οδηγίες υγιεινής στην κουζίνα, ενώ ο Διαιτολόγος -Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης λύνει όλες τις …

Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες. Σταματήστε να παίρνετε ηρεμιστικά χωρίς ιατρική συμβουλή

Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες. Μην παίρνετε ηρεμιστικά χωρίς ιατρική συμβουλή

Στις μέρες μας, η ιατρική κοινότητα διαθέτει πολλά φάρμακα στο οπλοστάσιό της για κάθε νόσο, …