Πέμπτη , 4 Μαρτίου 2021
Αρχική / Μαμά&Παιδί / Πως επηρεάζεται η συμπεριφορά των παιδιών όταν οι γονείς είναι εξαρτημένοι από το κινητό τους τηλέφωνο

Πως επηρεάζεται η συμπεριφορά των παιδιών όταν οι γονείς είναι εξαρτημένοι από το κινητό τους τηλέφωνο

Pen Η μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Michigan και το Illinois State University έδειξε πως η εξάρτηση των γονιών με τα smartphone, προκαλεί αρνητική συμπεριφορά στα παιδιά.

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να έχει εκνευρισμό και να αντιδρά αρνητικά. Όταν η αιτία για την ταραχή των παιδιών δεν έχει προφανείς λόγους, οι γονείς ίσως πρέπει να αναζητήσουν την αιτία στην σχέση που έχουν οι ίδιοι με τα κινητά τους.

Η έρευνα η οποία αφορούσε 170 οικογένειες, ζήτησε από τους γονείς να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πόσο δύσκολα αντιστέκεσαι να τσεκάρεις τα μηνύματα και τα νέα e-mail σου στο κινητό;
  • Πόσο συχνά ανησυχείς για τις κλήσεις και τα μηνύματα που λαμβάνεις;
  • Πιστεύεις ότι χρησιμοποιείς υπερβολικές ώρες την ημέρα το κινητό σου τηλέφωνο;

Στην συνέχεια οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις που σχετίζονταν με τον βαθμό στον οποίο το κινητό τους επηρεάζει τον χρόνο που περνούν με την οικογένειά τους. Συγκεκριμένα:

  • Πόσο συχνά τσεκάρεις το κινητό σου κατά την διάρκεια του φαγητού και του χρόνου που παίζεις με τα παιδιά σου;
  • Τσεκάρεις το κινητό σου όταν μιλάς με τα παιδιά σου;

Τέλος, ερωτήθηκαν για θέματα που σχετίζονται με την συμπεριφορά των παιδιών τους το τελευταίο διάστημα.

  • Πόσες φορές την ημέρα το παιδί σου κλαίει ή φωνάζει;
  • Πόσο συχνές είναι οι εκρήξεις θυμού του;
  • Πόσο εύκολα εκνευρίζεται το παιδί σου;
  • Έχεις παρατηρήσει σημάδια υπερκινητικότητας ή υπερβολικής νευρικότητας;

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 48% των γονέων δήλωσαν ότι η συνηθισμένη απόσπαση από το κινητό τους είναι 2 ή 3 φορές την μέρα, ενώ το 17% δήλωσε ότι αποσπάται από το κινητό μία φορά την μέρα. Μόνο το 11% δήλωσε ότι δεν αποσπάται καθόλου από το κινητό. Ενώ τα ποσοστά αυτά ήταν ίσα για τις μαμάδες και τους πατεράδες της έρευνας, οι μητέρες ανησυχούσαν περισσότερο για το φαινόμενο αυτό.

Αφού ανάλυσαν τα δεδομένα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι ακόμα και λίγες ή φαινομενικά φυσιολογικές αποσπάσεις προσοχής από το κινητό για τους γονείς, συνδέονταν με προβληματική συμπεριφορά των παιδιών όπως έντονες εξάρσεις και υπερκινητικότητα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γονείς έχουν διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στα παιδιά τους όταν ταυτόχρονα έχουν τον νου τους στο κινητό τους.

Παράλληλα, είναι λογικό να μην δίνουν τόση σημασία στα παιδιά την ώρα που ασχολούνται με το κινητό τους με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει η επικοινωνία τους. Είναι σχεδόν ακατόρθωτο κανείς να επεξεργάζεται αποτελεσματικά τον τεράστιο αριθμό πληροφοριών που λαμβάνει από το smartphone του ταυτόχρονα με τις συναισθηματικές πληροφορίες που δέχεται από τα παιδιά του.

Συμπερασματικά, πρέπει να ληφθούν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τους γονείς, την εξάρτησή τους με τα κινητά και την αρνητική συμπεριφορά των παιδιών τους για να καταλήξουμε σε σίγουρα συμπεράσματα. Παρόλα αυτά, σίγουρα υπάρχει μία σχέση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης κινητού από τους γονείς και την συμπεριφορά των παιδιών.

Μία πιθανή λύση στο πρόβλημα θα ήταν οι γονείς να θέσουν συγκεκριμένες ώρες που να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους στο σπίτι και να αφοσιώνονται στο σημαντικότερο, δηλαδή σε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.

 

Πηγή: mamasou.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Nancy Avramopoulou
Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Υπάρχουν άντρες που είναι γεννημένοι να γίνουν μπαμπάδες!

Υπάρχουν πολλοί άντρες με διαφορετικούς χαρακτήρες και διαφορετικές προοπτικές. Κάποιοι  ξεχωρίζουν από την όψη τους. …

Πόσο επικίνδυνο είναι το απότομα τράνταγμα του μωρού;[vid]

Πόσο επικίνδυνο είναι το απότομα τράνταγμα του μωρού; [vid]

“Δεν γνώριζα πόσο σοβαρό είναι” ήταν η πρώτη αντίδραση των γονιών νεογέννητων παιδιών στην ενημέρωση …

Με αγάπη προς όλες τις νέες και μέλλουσες μανούλες!

Με αγάπη προς όλες τις νέες και μέλλουσες μανούλες! Αγαπημένες μου, μέσα από αυτό το …

Μύθοι και εγκυμοσύνη! Προκαταλήψεις που ακούμε μέχρι και σήμερα!

Εγκυμοσύνη και προκαταλήψεις που ακούμε μέχρι και σήμερα!

Μύθοι και εγκυμοσύνη! Προκαταλήψεις μίας άλλης εποχής που ακούμε μέχρι και σήμερα! Μία γυναίκα τόσο …