Τρίτη , 4 Οκτωβρίου 2022

Τα Χρήματα Είναι Ενέργεια! Το Έχετε Σκεφτεί;

Pen Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ποτέ αναλογιστεί ότι τα χρήματα είναι ενέργεια. Λίγοι συνειδητοποιούμε πόση πολλή ενέργεια απαιτείται για να σκεφτόμαστε τα χρήματα ή πόσο πολύ τα χρήματα καθορίζουν ακόμα και τις πιο βασικές αποφάσεις μας. Οι πιο πολλοί δεν έχουμε υγιή σχέση με τα χρήματα, ενώ ξοδεύουμε πολύ από τον πολύτιμο χρόνο μας νιώθοντας ανησυχία ότι δεν έχουμε αρκετά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Τελικά φτάνουμε να τα απεχθανόμαστε και δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να τα κατανοήσουμε ώστε καταλήγουμε να μην θέλουμε καν να τα σκεφτόμαστε ποτέ.

Έχετε αναλογιστεί εάν τα χρήματα σας βοηθούν σε ό,τι θέλετε να κάνετε;

Ή μήπως είναι εμπόδιο που μπαίνει πάντα στον δρόμο σας; Μήπως λόγω των χρημάτων μπορέσατε να ξεκινήσετε κάτι που ονειρεύεστε ή να αφήσετε μια δουλειά που δεν σας ικανοποιεί;

Σας αρέσουν τα χρήματα; Αρέσετε κι εσείς σε αυτά;

Τι ιστορίες λέτε στον εαυτό σας για τα χρήματα; Πιάνετε τον εαυτό σας να λέει τα ίδια που έλεγαν και οι γονείς σας για τα χρήματα; (Δεν είναι ποτέ αρκετά. Μακάρι να είχα περισσότερα. Δουλεύω τόσο σκληρά και πάλι δεν κερδίζω αρκετά).

Τα χρήματα υπάρχουν σε διάφορες μορφές αλλά είναι απλά ένα αντικείμενο στην απλούστερη κατάστασή τους. Κι όμως, προβάλλουμε τόσο πολλά συναισθήματα στα χρήματα. Για την ακρίβεια, αισθάνομαι να λυπάμαι λίγο το χρήμα, γιατί είναι ένας εύκολος στόχος αποστροφής και φθόνου και πάντα θα ενοχοποιείται για όλα τα στραβά του ανθρώπινου είδους.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα. Εμείς είμαστε το πρόβλημα!

Για κάποιους ανθρώπους το χρήμα σημαίνει ασφάλεια. Για άλλους, το χρήμα είναι ένα τέρας που μπορεί να τους ξεσκίσει οποιαδήποτε στιγμή. Για κάποιους άλλους είναι ένα σύμβολο ελευθερίας ενώ για άλλους εκπροσωπεί τον έλεγχο που ασκείται επάνω τους από το αφεντικό τους, τους γονείς ή την οικογένειά τους.

Αν διαπιστώσετε ποιο συναίσθημα προβάλλετε εσείς στο χρήμα, θα αναγνωρίσετε το συναισθηματικό σας φορτίο.

Αν καταφέρετε να το κάνετε αυτό, θα μπορέσετε να δείτε ξεκάθαρα ότι τα χρήματα είναι ενέργεια.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο αυτό; Διότι για να φτάσετε στο σημείο αυτό απαιτείται πολλή κατανόηση και ενδοσκόπηση. Σημαίνει πως πρέπει να σκάψετε βαθιά και να ανακαλύψετε ποιες είναι οι δικές σας πεποιθήσεις για τα χρήματα, να κατανοήσετε πώς αναπτύξατε αυτές τις πεποιθήσεις και να ανακαλύψετε ουσιαστικά τι πραγματικά σημαίνει το χρήμα για εσάς. Μπορείτε να επιλέξετε να είστε ευγνώμονες όταν λαμβάνετε χρήματα και μπορείτε να δίνετε γενναιόδωρα, με ευχαρίστηση και ενθουσιασμό.

Έτσι θα αποκτήσετε καλύτερη σχέση με τα χρήματα και αυτά θα είναι εργαλείο στα χέρια σας και όχι βραχνάς.

Άρθρο βασισμένο στο βιβλίο Happy Money του Ken Honda, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιβίσκος.

Τα  χρήματα είναι ενέργεια!

Σύνταξη & Επιμέλεια: Βίκυ Κάουλα

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Βίκυ Κάουλα

Είμαι η Βίκυ Κάουλα και μου αρέσει να κάνω πολλά και διαφορετικά πράγματα. Έχω σπουδάσει στη Νομική Αθηνών και εργάζομαι σε επιχειρήσεις στο χώρο του θεάματος από φοιτήτρια ακόμη. Λατρεύω τα βιβλία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, αλλά και τον αθλητισμό. Η αγάπη μου για τους ανθρώπους με έκανε να εκπαιδευτώ στη Συστημική Συμβουλευτική, στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και στο Life & Business Coaching, τομείς στους οποίους επίσης δραστηριοποιούμαι.

Δείτε Επίσης

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πάτρα: Πώς οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ προσήγαγαν τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και αναμένονται στην Αθήνα τις …