Σάββατο , 4 Απριλίου 2020
Αρχική / Μαμά&Παιδί / Το παιδί μου λέει ψέματα, τι να κάνω;

Το παιδί μου λέει ψέματα, τι να κάνω;

Pen Στην καθημερινή ζωή η έννοια του ψέματος συνδέεται με την πρόθεση της εξαπάτησης. Ένας άνθρωπος λέει ψέματα όταν προσπαθεί να πείσει κάποιον ότι αυτό που λέει είναι αλήθεια. Ένα πολύ συχνό φαινόμενο, είναι τα παιδιά και ιδιαίτερα σε μικρή ηλικία να λένε ψέματα. Δεν είναι κάτι ωστόσο που δεν διορθώνεται ή μένει για πάντα. Χρειάζεται σωστή διαχείριση και υπομονή.

   Πρέπει, ως γονείς να καταλάβετε πως η διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, δεν μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτή από ένα παιδί και η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνια. Η αντίληψη λοιπόν που έχουν τα παιδιά για την αλήθεια, εξελίσσεται με βάση το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται το παιδί.

Ακολουθούν κάποιες συμβουλές ως προς την στάση που πρέπει να έχετε απέναντι σε ένα παιδί που ψεύδεται:

  1. Μην οδηγείτε εσείς οι ίδιοι το παιδί σας στο ψέμα. Μερικές φορές όντας θυμωμένοι φωνάζετε αναζητώντας τον υπαίτιο που μπορεί για παράδειγμα να έσπασε ένα ποτήρι. Ο φόβος αυτόματα οδηγεί το παιδί στο ψέμα. Χειριστείτε το με ψυχραιμία και συζήτηση. Έτσι και το παιδί θα αντιληφθεί το λάθος του και θα γίνει υπεύθυνο για τα «λάθη» του.

  2.  Αγνοείστε τις αρνήσεις του, αλλά μην το στριμώχνεται. Μην το συνθλίβεται με τις αποδείξεις της λογικής και τις ερωτήσεις ενοχοποίησης. Ο σκοπός είναι να του δώσετε θάρρος να παραδεχτεί την πράξη ή το ψέμα του, όχι να το ενοχοποιήσετε ακόμη περισσότερο. Αυτό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

  3. Δώστε του διέξοδο. Μην τα αφήνετε να παγιδεύονται, ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος. Πρέπει να ξέρουν πώς γνωρίζετε την αλήθεια αλλά να έχουν το θάρρος ή να πάρουν το χρόνο τους για να σκεφτούν. Πάντα να συζητάτε ότι έχει συμβεί μην το αφήνεται να ξεχνιέται.

  4. Μην του επιβάλλετε υπερβολικές τιμωρίες για τις αταξίες του. Αν το κάνετε αυτό,  θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πει πάλι ψέματα. Τα παιδιά είναι αδέξια, αλλά επιθυμούν πάντα να κάνουν το σωστό και να μην σας στεναχωρούν. Αν κάνουν ζημιά δεν θα την έχουν κάνει επίτηδες. Τα παιδιά δεν κρύβουν κακία μέσα τους.

  5. Βοηθήστε το παιδί μέσα από την συζήτηση να βρει λύση στο πρόβλημα του καθώς και να του επεξηγήσετε ότι το ψέμα δεν είναι λύση για τίποτα. Δεν υπάρχει καλό ή κακό ψέμα. Απλά το αποφεύγουμε.

Τέλος, μην ξεχνάτε πώς «το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσειΑν χρησιμοποιείτε και εσείς τα ψέματα για να επιτύχετε τους στόχους σας, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά σας. Τα παιδιά εκτός των άλλων λατρεύουν την μίμηση και μαθαίνουν μέσω αυτής.

Δώστε λοιπόν το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας.

 

Πηγή: Teacher’s Blog

Επιμέλεια: Λάλου Σπυριδούλα Μαρία, Εκπαιδευτικός

Follow & Like Teacher’s Blog

 

Like Nancy’s Blog on Facebook & follo on Instagram

Περί Κωνσταντίνος Γκούτης

Κωνσταντίνος Γκούτης
Με λένε Κωνσταντίνο και σπουδάζω φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Λατρεύω τις ταινίες, τις σειρές και τα βιβλία. Απολαμβάνω τις πολύωρες συζητήσεις και αναζητώ συνεχώς γνώση για νέα πράγματα.Τις υπόλοιπες πτυχές του εαυτού μου μπορείτε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας ένα άρθρο μου.

Δείτε Επίσης

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής από μία μαμά που έζησε αυτή τη φριχτή εμπειρία

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής από μία μαμά που έζησε αυτή τη φριχτή εμπειρία

Επιλόχεια κατάθλιψη: Μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής από μία μαμά που έζησε αυτή τη φριχτή εμπειρία. …