Τρίτη , 21 Σεπτεμβρίου 2021
Αρχική / Μαμά&Παιδί / Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν τα πάντα, να τους μιλάτε!
Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν τα πάντα – γι’ αυτό να τους μιλάτε

Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν τα πάντα, να τους μιλάτε!

Pen Όταν μιλάμε τρυφερά πάνω από την κούνια τους, τα νεογέννητα αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε. Μια Γαλλίδα ψυχαναλύτρια αναλύει τί πρέπει να λέμε στα νεογέννητα.

Ο συγγραφέας του «Μικρού Πρίγκιπα», Αντουάν ντε Σεν- Εξιπερί, γράφει στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου:

«Οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν τίποτε από μόνοι τους. Είναι κουραστικό για τα παιδιά να προσπαθούν διαρκώς να τους εξηγούν τα πράγματα».

Ίσως εδώ κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια, αφού η κορυφαία Γαλλίδα ψυχαναλύτρια και παιδοψυχολόγος Mιριάμ Σεζέ, συγγραφέας του οδηγού Talking to Babies: Psychoanalysis on a Maternity Ward (Μιλώντας στα μωρά: ψυχανάλυση στο θάλαμο του μαιευτηρίου, εκδ. Beacon Press), αναλύει όχι απλώς τη σημασία της λεκτικής επικοινωνίας με τα νεογέννητα, αλλά και τι ακριβώς πρέπει να τους λέμε… Γιατί μπορεί να είναι μικρά, όμως δεν είναι καθόλου ανόητα!

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε στα νεογέννητα:

  • «Ναι, πρέπει να επικοινωνούμε μαζί τους, γιατί, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, τα μωρά επεξεργάζονται υποσυνείδητα τις πληροφορίες τις οποίες τους παρέχουμε. Όμως χρειάζονται ν’ ακούνε λέξεις και φράσεις που σχετίζονται με τον κόσμο τους, δηλαδή τα βιώματα τα οποία είχαν κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής και είναι αποθηκευμένα στη μνήμη τους», εξηγεί η ειδικός. Είναι άλλωστε αποδεδειγμένο ότι το έμβρυο, ενωμένο σωματικά και ψυχικά με τη μητέρα, μοιράζεται τις ιδέες και τις εμπειρίες της.
  • Για τη Γαλλίδα ειδικό υπάρχει άμεση επικοινωνία μητέρας-μωρού ακόμα και στο συναισθηματικό πεδίο. Τις πρώτες ημέρες της ζωής τους τα βρέφη μπορούν και κατανοούν πώς αισθάνεται η μητέρα τους – θετικά ή αρνητικά. Μόλις ένα νεογέννητο νιώσει πως η μαμά του υποφέρει, εκφράζει τα συναισθήματά του με κλάμα ή γκρίνια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαταράσσονται οι βασικές του λειτουργίες, όπως είναι ο ύπνος, το φαγητό και η πέψη.
  • Τα μωρά είναι πολύ ευαίσθητα στη μουσικότητα της φωνής, γι’ αυτό «κάθε φορά που θέλετε να τους μάθετε πράγματα, για παράδειγμα, να τα βοηθήσετε να μιλήσουν ή ν’ αναγνωρίσουν το σώμα τους, καλό είναι να χρησιμοποιείτε μια υψηλή σε τονικότητα, μελωδική και ίσως λίγο δραματοποιημένη φωνή. Οι προτάσεις σας να’ ναι σύντομες και το λεξιλόγιο απλό. Η μελωδική φωνή τραβάει την προσοχή των βρεφών και μετατρέπει τη μάθηση σε διασκέδαση. Όμως, προσοχή! Όταν λέμε απλό λεξιλόγιο, δεν εννοούμε χαζό ή ανόητο.
  • Μην σχολιάζετε ακατάπαυστα όσα κάνετε, επειδή νιώθετε εγκλωβισμένες στο σπίτι μαζί του και δεν έχετε κάποιον άλλον να μιλήσετε. Το πιο σημαντικό είναι να κάνετε μικρές παύσεις για να δίνετε στο μωρό σας το χρόνο ν’ αντιδρά με τον τρόπο του. Συνήθως τα βρέφη γέρνουν ελαφρώς το κεφάλι στο πλάι ως απάντηση σ’ όσα ακούνε. Γι’ αυτό προτού συνεχίσετε, περιμένετε πρώτα να δείτε αυτή την κίνηση.

 

Πηγή: themamagers.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Πειθαρχία: Έτσι θα μάθετε στο παιδί να σας ακούει!

Πειθαρχία: Έτσι θα μάθετε στο παιδί να σας ακούει!

Πώς θα κάνετε το παιδί σας να σας ακούσει, χωρίς εντάσεις και φωνές Έχετε πει …

Η φίλη της καρδιάς μου, θα γίνει μανούλα! Αφιερωμένο!

Η φίλη της καρδιάς μου, θα γίνει μανούλα! Αφιερωμένο!

Η φίλη της καρδιάς μου, θα γίνει μανούλα, για εμένα, είναι σαν να έμαθα πως …

Ένα παιδί ίσο με κανένα: Η πολυχρησιμοποιημένη και εκνευριστική κασέτα!

Ένα παιδί ίσο με κανένα: Η πολυχρησιμοποιημένη και εκνευριστική κασέτα!

«Ένα παιδί ίσο με κανένα», μία από τις πιο γελοίες φράσεις που έχω ακούσει. Πέντε …

Φύση και παιδί: Λερωμένα ρουχαλάκια και χεράκια γρατζουνισμένα!

Φύση και παιδί: Λερωμένα ρουχαλάκια και χεράκια γρατζουνισμένα!

Φύση και παιδί σημαίνει λερωμένα ρουχαλάκια, χεράκια γρατζουνισμένα και ένα προσωπάκι γεμάτο ευτυχία! Αυτή ήταν η …