Σάββατο , 21 Μαΐου 2022
Αρχική / Γονείς & Παιδιά / Μπορώ να γυμναστώ αμέσως μετά τον τοκετό;
Μπορώ να γυμναστώ αμέσως μετά τον τοκετό;

Μπορώ να γυμναστώ αμέσως μετά τον τοκετό;

Pen Πολλές έγκυες γυναίκες αναρωτιούνται, αν μπορούν να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πόσο σύντομα μπορούν να επιστρέψουν στην γυμναστική μετά τον τοκετό. Ποιο είδος γυμναστικής επιτρέπεται μετά τον τοκετό;

Αν είχατε εγκυμοσύνη και τοκετό χωρίς προβλήματα, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε μια ήπια σωματική άσκηση, όπως περπάτημα ή διατατικές ασκήσεις (stretching), αμέσως μετά τον τοκετό. Καλό θα ήταν να κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους μετά τον τοκετό. Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ακράτειας ούρων και κοπράνων. Η γυμναστική δεν επηρεάζει την ποσότητα ούτε την ποιότητα γάλακτος που παράγεται. Επίσης, δεν επηρεάζεται η ανάπτυξη του μωρού. Οι γυναίκες που έκαναν κάποια γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως, τη συνεχίζουν και μετά τον τοκετό.

Τα οφέλη της γυμναστικής:

  • Ευεξία

  • Νιώθετε λιγότερο άγχος και κατάθλιψη

  • Έχετε περισσότερη ενέργεια

  • Χάνετε βάρος

  • Έχετε καλύτερη υγεία (βελτιωμένη καρδιοαγγειακή λειτουργία).

Θα πρέπει να επιστρέψετε στην όποια καθημερινή άσκηση κάνατε πριν την εγκυμοσύνη, μόνο όταν νιώσετε έτοιμες γι’ αυτό. Δεν θα πρέπει να δοκιμάσετε καμιά δραστηριότητα με αλτικές ασκήσεις ή τρέξιμο μετά τον τοκετό.

Κατά την εγκυμοσύνη, οι μύες της κοιλιάς τεντώνονται και τραβιούνται στο πλάι. Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του ιατρού ως προς το πότε και πώς θα ασκήστε τις πρώτες μέρες ή εβδομάδες, μετά τον τοκετό. Αν είχατε επιπλοκές κατά την κύηση, τότε θα πρέπει να συζητήσετε με τον ιατρό σας τι είδους άσκηση είναι ασφαλής για εσάς μετά τον τοκετό.

Τι άλλο πρέπει να ξέρω;

  • Πολλές γυναίκες ρωτούν σχετικά με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος ή ασκήσεις yoga και pilates. Υπάρχει, πλέον, αρκετή εμπειρία από τους γυμναστές σχετικά με την ασφάλεια αυτών των τύπων γυμναστικής.

  • Μπορεί να διαβάσατε ότι η γυμναστική στη διάρκεια της κύησης επηρεάζει το βάρος του μωρού κατά τον τοκετό. Δεν υπάρχουν, όμως, αποδείξεις που να το επιβεβαιώνουν.

  • Αν γυμνάζεστε μέσα σε νερό,  η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 32°C σε απλή πισίνα και τους 35°C σε πισίνα υδροθεραπείας.

Οι πληροφορίες του παρόντος άρθρου δεν προέρχονται από κάποιον γιατρό ή γυμναστή αλλά από την προσωπική μου εμπειρία με τη γυμναστική κατά τη διάρκεια των δύο εγκυμοσύνων μου και μετά τον τοκετό. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Δήμητρα Γραμμένου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Δήμητρα Γραμμένου

Είμαι η Δήμητρα και έχω σπουδάσει μηχανικός υλικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είμαι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Η γραφή για μένα είναι δημιουργία. Μια μορφή τέχνης. Όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας.

Δείτε Επίσης

18 τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μας

18 υγιεινές τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μας

Σας παρουσιάζω τις 18 τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μας για να κάνουμε …

Όμορφες ιδέες για παιδικές χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες με απλά υλικά!

Όμορφες ιδέες για παιδικές χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες με απλά υλικά!

Όλοι ξέρουμε πως μία από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών είναι οι χειροτεχνίες! Λίγο οι …

Χριστούγεννα, εποχή ξεγνοισιάς.

Πώς να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας τα Χριστούγεννα

Οι μέρες περνούν και τα Χριστούγεννα φτάνουν… Η εποχή της απόλυτης χαράς και της ξεγνοιασιάς …

Τι να κάνουμε για να έχουμε ευτυχισμένα παιδιά;

Τι να κάνουμε για να έχουμε ευτυχισμένα παιδιά;

Τα τελευταία 15 χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά τη ψυχολογία των παιδιών. Στατιστικές …