Παρασκευή , 10 Ιουλίου 2020
Αρχική / Εκπαίδευση / Σχολική τσάντα στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο & το δημοτικό: Τι πρέπει να περιλαμβάνει;
Σχολική τσάντα στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο & το δημοτικό: Τι πρέπει να περιλαμβάνει;

Σχολική τσάντα στον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο & το δημοτικό: Τι πρέπει να περιλαμβάνει;

PenΤί πρέπει να περιλαμβάνει μία παιδική σχολική τσάντα είναι ένα θέμα που απασχολεί τους γονείς τώρα που σε λίγες μέρες  ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία  και τα σχολεία. Οι γονείς, με τον ερχομό του Σεπτέμβρη, μπαίνουν πια σε  ρυθμούς σχολικούς και  σκέφτονται πώς θα προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα για να υποδεχτούν τη  νέα  σχολική  χρονιά.  Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τα  απαραίτητα πράγματα που πρέπει να βρίσκονται στην τσάντα των παιδιών αναλόγως τη σχολική βαθμίδα στην οποία  εντάσσονται.

Παιδικός  Σταθμός/ Νηπιαγωγείο:

Η σχολική τσάντα συνήθως είναι μικρότερη σε μέγεθος από του Δημοτικού.  Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από τσάντες για την συγκεκριμένη σχολική βαθμίδα και πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

 • Παγούρι με νερό (Παιδικός Σταθμός και Νηπιαγωγείο).
 • Πετσετούλα (Παιδικός Σταθμός και Νηπιαγωγείο).
 • Υγρά μαντηλάκια ή χαρτομάντιλα (Παιδικός Σταθμός και Νηπιαγωγείο).
 • Αντισηπτικό χεριών(Παιδικός Σταθμός και Νηπιαγωγείο).
 • Μία αλλαξιά ρούχων σε περίπτωση ατυχήματος στην τουαλέτα. (Παιδικός Σταθμός , προαιρετικά για Νηπιαγωγείο). Να επισημάνουμε ότι συνήθως στους παιδικούς σταθμούς φιλοξενούνται πολύ  μικρά παιδιά οπότε οι παιδαγωγοί αναλαμβάνουν να τα βοηθήσουν σε περίπτωση που λερωθούν. Στο νηπιαγωγείο, επειδή θεωρείται ότι είναι πιο μεγάλα πλέον τα παιδιά, είναι στη διακριτική ευχέρεια του παιδαγωγού να αναλάβει κάτι τέτοιο, γι αυτό συνήθως  ειδοποιούν  τον  γονέα.
 • Διάφορα παιδικά σνακ.(Είτε τα έχουμε ετοιμάσει μόνοι μας, είτε τα έχουμε αγοράσει) Συνήθως στους παιδικούς σταθμούς παρέχονται  στα παιδιά,  οπότε δεν είναι απαραίτητο να τα βάζουμε στην τσάντα του παιδιού. Ρωτάμε λοιπόν,  τις παροχές που προσφέρει ο κάθε παιδικός σταθμός που επιλέγουμε. Στο νηπιαγωγείο όμως είναι σημαντικό να υπάρχουν διότι δεν παρέχονται από αυτό.
 • Τσαντάκι ή ταπεράκι για το παιδικό σνακ.
 • Γραφική  ύλη (μπογιές, μαρκαδόροι, μπλοκ ζωγραφικής  και  ότι  άλλο ζητηθεί  από  τους  παιδαγωγούς).
 • Πάνες (Ισχύει για τους Παιδικούς σταθμούς, όπου φιλοξενούνται πολύ μικρά παιδιά που ακόμα χρησιμοποιούν πάνα).

TIP:

Η γραφική ύλη που ενδεχομένως χρειαστεί να αγοράσουμε, παραδίδεται στον Παιδικό Σταθμό και στο Νηπιαγωγείο και μένει εκεί μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

Δημοτικό Σχολείο:

Η σχολική τσάντα είναι αρκετά μεγάλη και με αρκετές αποθηκευτικές θέσεις. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε μεγάλη γκάμα από τσάντες Δημοτικού που καλύπτουν όλα τα γούστα. Θα πρέπει να περιλαμβάνει όμως τα εξής:

 • Παγούρι με νερό.
 • Πετσετούλα.
 • Υγρά μαντηλάκια ή χαρτομάντιλα.
 • Αντισηπτικό χεριών.
 • Διάφορα παιδικά σνακ. (Είτε τα έχουμε ετοιμάσει μόνοι μας, είτε τα έχουμε αγοράσει). Να τονίσουμε ότι τα μεγαλύτερα παιδιά του Δημοτικού ζητούν να αγοράζουν σνακ από το κυλικείο ,άρα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να τα ετοιμάζουμε εμείς.
 • Κασετίνα με όλα τα υλικά γραφής που ζητάει ο δάσκαλος ή η δασκάλα. (Συνήθως, 2 με 3 μολύβια, μία γόμα και ξύστρα, χάρακας, ψαλίδι  και  ότι  άλλο  ζητήσει  ο  δάσκαλος  ή  ή  δασκάλα).
 • Βιβλία και τετράδια της ημέρας, ανάλογα το ημερήσιο πρόγραμμα.

Προσοχή!

Συνήθως στην αρχή  της σχολικής χρονιάς ο δάσκαλος δίνει μία λίστα με γραφική ύλη όπου δίνει οδηγίες στους γονείς και στους μαθητές, για το τί θα χρειαστούν την φετινή χρονιά. Αρκετές  φορές,  κάποιοι δάσκαλοι ζητούν από  τους γονείς κουτί αποθήκευσης της  γραφικής ύλης η οποία μένει και στην τάξη του σχολείου ώστε να την χρησιμοποιεί ο μαθητής  όποτε είναι απαραίτητο.

Συμβουλή!

Είναι περιττό να φορτώνουμε την τσάντα των μαθητών με βιβλία  και τετράδια  που δεν χρειάζονται γιατί εκτός ότι θα επιβαρύνουμε άσκοπα το παιδί μας, δημιουργεί επιπρόσθετο βάρος στο σώμα του και μπορούν να προκληθούν διάφορες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης όπως η Κύφωση και η  Λόρδωση. Γι αυτό το λόγο, στις μικρές τάξεις του Δημοτικού, ο δάσκαλος κρατάει στην βιβλιοθήκη της τάξης κάποια βιβλία τα οποία δεν χρειάζεται να πηγαινοφέρνουν κάθε μέρα οι μαθητές.

 

Σας ευχόμαστε καλή σχολική  χρονιά και καλή δύναμη και πρόοδο!

 

Σύνταξη  και  Επιμέλεια: Αναστασία  Πάνου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Αναστασία Πάνου

Αναστασία Πάνου
Είμαι εκπαιδευτικός - φιλόλογος με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Ταυτόχρονα διδάσκω και την αγγλική γλώσσα καθώς έχω επάρκεια και διδακτική πιστοποίηση. Η δίψα μου για μεταβίβαση γνώσεων, ιδεών και εμπειριών με οδήγησε - παράλληλα με το διδακτικό λειτούργημά μου- στην συγγραφή άρθρων με τα οποία εκφράζω τις σκέψεις μου, τις αγωνίες μου και μου δίνεται η ευκαιρία να μεταδώσω τις εμπειρίες μου, τα βιώματα, και τις γνώσεις μου σε όλους. Μέσα από το Nancy's Blog θα γνωριστούμε καλύτερα και θα ενωθούμε στο ταξίδι της ανταλλαγής των εμπειριών, των ιδεών, των σκέψεων και των απόψεων. Καλό μας ταξίδι!!

Δείτε Επίσης

Μαθήματα από την τηλεόραση για το Δημοτικό – Ξεκινούν από Δευτέρα, δύο ώρες κάθε μέρα

Μαθήματα από την τηλεόραση για το Δημοτικό – Ξεκινούν από Δευτέρα, δύο ώρες κάθε μέρα

Μαθήματα από την τηλεόραση θα μπορούν να παρακολουθούν οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου από την …