Αγάπη και παιδί: Καλύπτοντας τη σημαντικότερη συναισθηματική ανάγκη

Αγάπη και παιδί: Καλύπτοντας τη σημαντικότερη συναισθηματική ανάγκη

PenΥπάρχει κάτι που πολύ συχνά ξεχνάμε εμείς οι γονείς: αγάπη δεν είναι μόνο αυτό που νιώθουμε για τα παιδιά μας είναι επίσης ό,τι τα παιδιά μας αντιλαμβάνονται και εισπράττουν από εμάς. Και αυτό που είναι απαραίτητο για ένα παιδί ώστε να αναπτυχθεί υγιώς συναισθηματικά είναι να νιώσει ότι είναι αγαπητό δίχως όρους, ασχέτως δηλαδή των συμπεριφορών ή των χαρακτηριστικών του.

Και εδώ γεννιέται ένα παράδοξο:

Ενώ σχεδόν όλοι οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους δίχως όρους, δεν αισθάνονται όλα τα παιδιά ότι είναι αγαπητά με τρόπο που να γεμίζει η συναισθηματική τους δεξαμενή.

Μπορεί δηλαδή να τους λέω ότι τα αγαπώ, μπορεί να φροντίζω να έχουν ζεστό φαγητό, καθαρά ρούχα, τα παιδιά μου, όμως, να μην νιώθουν ότι τα αγαπώ δίχως όρους.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά ανταποκρίνονται σε πράξεις, διαισθάνονται συνεπώς πώς νιώθει κανείς για αυτά βλέποντας το πώς τους συμπεριφέρεται. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να τα αγαπάμε με τους δικούς τους όρους, να τα αγαπάμε δηλαδή με την γλώσσα της αγάπης που προτιμούν.

Αγάπη: Οι πέντε γλώσσες αγάπης 

Τι είναι, όμως, οι γλώσσες αγάπης; Δεν είναι τίποτε περισσότερο από τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται την αγάπη, ανάλογα με την προσωπικότητά του. Αυτοί είναι:

Άγγιγμα 

Οι αγκαλιές και τα φιλιά αποτελούν ένα κοινό παράδειγμα. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού θα μπορούσε να είναι κάποιο παιχνίδι ή ένα άγγιγμα στον ώμο. Είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί δίχως όρους, καθώς δεν απαιτεί χρόνο και φωνάζει «σε αγαπώ.»

Ενδυναμωτικές φράσεις

Με τον τρόπο αυτό εκφράζουμε την εκτίμησή μας για το παιδί ή τον έπαινο για τις πράξεις του. Ο έπαινος θα πρέπει να είναι πάντα αληθής και αιτιολογημένος. Στόχος είναι να εντοπίσουμε το παιδί να κάνει κάτι θετικό και να το σχολιάσουμε.

Ποιοτικός χρόνος 

Με τον όρο «ποιοτικός χρόνος» περιγράφουμε την εστιασμένη αναπόσπαστη προσοχή μας στο παιδί. Στην ουσία αποτελεί το δώρο της πραγματικής παρουσίας. Έχει την δύναμη να κάνει το παιδί να αισθανθεί ότι είναι το κέντρο του κόσμου για τους γονείς του. Ταυτόχρονα, είναι η ευκαιρία για πραγματική γνωριμία με το παιδί μας και για ποιοτική συζήτηση.

Δώρα

Τα δώρα δεν είναι απαραίτητο να είναι πάντα κάτι που έχουμε αγοράσει. Το σημείο-κλειδί είναι να υπογραμμίσουμε την διάθεση προσφοράς.  Κάνουμε το δώρο όχι ως επιβράβευση ή ανταμοιβή, αλλά επειδή θέλουμε να εκφράσουμε την αγάπη μας. Μπορεί για παράδειγμα, να είναι κάτι που χρειάζεται το παιδί, όπως μία σχολική τσάντα. Το μαγικό είναι να το μετατρέψουμε σε ευκαιρία για την δημιουργία μίας ωραίας στιγμής: προσφέροντάς την για παράδειγμα τυλιγμένη σε όμορφο χαρτί μπροστά σε όλη την οικογένεια μετά το δείπνο.

Πράξεις υπηρεσίας

Η ζωή μίας μαμάς ή ενός μπαμπά είναι γεμάτη από πράξεις υπηρεσίας προς το παιδί. Κομβικό, όμως, ρόλο παίζει η διάθεσή μας. Το παιδί θα πρέπει να νιώσει ότι είμαστε διαθέσιμοι να το βοηθήσουμε επειδή πραγματικά μας είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες.

Πώς μπορώ να εντοπίσω την γλώσσα αγάπης που προτιμά το παιδί μου;

Από την ηλικία των πέντε ετών μπορεί κανείς να παρατηρήσει σε ένα παιδί την προτιμώμενη γλώσσα αγάπης του, τον τρόπο δηλαδή που γεμίζει αποτελεσματικότερα την συναισθηματική του δεξαμενή. Βέβαια, οι γονείς θα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλες τις γλώσσες ώστε να επικοινωνήσουμε την αγάπη μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά γλώσσα επιτυγχάνει να νιώσει το παιδί μας αγαπητό σε βαθύτερο επίπεδο. Επίσης, είναι απαραίτητο να έχουμε υπόψη ότι όταν την χρησιμοποιούμε με αρνητικό τρόπο, πληγώνει το παιδί με ιδιαίτερη ένταση. Κάτι που θα πρέπει να προσέχουμε είναι ότι το άγγιγμα, το οποίο είναι πάντα απαραίτητο ακόμη και εάν δεν είναι η προτιμώμενη γλώσσα του παιδιού μας. Θα πρέπει τέλος, να θυμόμαστε ότι η προτιμώμενη γλώσσα αγάπης ενός ανθρώπου δεν είναι γραμμένη στην πέτρα. Είναι δυνατόν να αλλάξει κατά την διάρκεια της ζωής του.

Η ανακάλυψη της προτιμώμενης γλώσσας αγάπης του παιδιού μας απαιτεί χρόνο.

Ρώτησε: Πώς ξέρεις ότι σε αγαπώ; 

Η απάντησή του θα προσφέρει σημαντικά στοιχεία για το πώς αντιλαμβάνεται το παιδί ότι το αγαπούν. “Ξέρω ότι με αγαπάς γιατί με βοηθάς όποτε το χρειάζομαι.”

Παρατήρησε: Πώς εκφράζει την αγάπη του το παιδί σου;

Ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες είναι πιθανό να εκφράζει την αγάπη του με τον τρόπο που προτιμά να την λαμβάνει.

Άκουσε: Τι ζητά από εσένα πιο συχνά;

Ενδεχομένως να ζητά την γνώμη σου για τις ζωγραφιές του ή τα ρούχα που έχει επιλέξει. Τότε είναι πιθανόν η προτιμώμενη γλώσσα αγάπης του να είναι οι ενδυναμωτικές φράσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ζητά για παράδειγμα και το άγγιγμα. Όμως, εάν τείνει να εστιάζει περισσότερο στην περιοχή της λεκτικής ενδυνάμωσης τότε αυτό αποτελεί έναν πολύ ισχυρό δείκτη ότι οι ενδυναμωτικές φράσεις είναι η προτιμώμενη γλώσσα αγάπης του.

Παρατήρησε: Τι είναι αυτό για το οποίο παραπονιέται περισσότερο το παιδί σου;

Ίσως παραπονιέται ότι «όλο δουλεύεις μαμά» ή ότι «συνέχεια είσαι κουρασμένη και δεν κάνουμε ποτέ τίποτα». Εάν αυτά τα παράπονα δεν είναι παροδικά ή κάτι που άκουσε και επαναλαμβάνει, αλλά εμφανίζονται τακτικά σαν μοτίβο, τότε είναι πιθανόν να δείχνουν την γλώσσα με την οποία προτιμά να λαμβάνει την αγάπη. Το κλειδί είναι η συχνότητα.

Δώσε επιλογή: Ζήτα από το παιδί σου να διαλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικές γλώσσες.

Για παράδειγμα: «Μπορούμε για την επόμενη μισή ώρα να σε βοηθήσω να διαβάσεις για το τεστ ή να πάμε στο γυμναστήριο μαζί.» Καθώς θα δίνεις επιλογές για μερικές εβδομάδες, κατέγραφε το τι επιλέγει το παιδί. Εάν οι περισσότερες συγκλίνουν προς μία γλώσσα αγάπης, τότε πιθανότερα αυτή είναι και η προτιμώμενη του.

Τι έχω να κερδίσω αναγνωρίζοντας και χρησιμοποιώντας περισσότερο την προτιμώμενη γλώσσα αγάπης του παιδιού μου;

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι περισσότερη σταθερότητα στην οικογενειακή σας σχέση και ενδυνάμωση του παιδιού.  στον δρόμο του προς το να γίνει στο μέλλον ένας ευτυχισμένος ενήλικας. Πάρε μερικά λεπτά και αναλογίσου: με ποιούς τρόπους εκφράζεις την αγάπη σου; Ίσως να θέλεις να παρατηρήσεις ή ακόμη καλύτερα να ρωτήσεις το παιδί σου τι χρειάζεται για να νιώθει ότι το αγαπούν.

 

Σύνταξη: Μιχάλης Κηναζίδης, Μαρία Λαζαρίδου

Like Hero The Mentor Academy on Facebook  

Like Nancy’s Blog on Facebook & follow us on Instagram

Περί Μιχάλης Κηναζίδης

Βρίσκομαι στον χώρο της προσωπικής ανάπτυξης τα τελευταία 8 χρόνια. Είμαι ο ιδρυτής, οραματιστής και δημιουργός της φιλοσοφίας και του τρόπου ζωής του Ήρωα. Οργανωτής σεμιναρίων προσωπικής ανάπτυξης, επικοινωνίας, ηγεσίας, επιχειρηματικής ανάπτυξης και πωλήσεων, καθώς και αυτοβελτίωσης. Είμαι ιδρυτής της Ακαδημίας Coaching «Hero the Mentor Academy» και συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου. Κάνω συνεδρίες ατομικού και ομαδικού coaching και εκπαιδεύω Life Coaches. Η αποστολή και στόχος μου είναι να αλλάξουμε την ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που μπορεί αυτή την στιγμή να βασανίζονται. Τους βοηθάμε να ξεπερνάνε ό,τι τους κρατάει στο παρελθόν, να δούνε το μέλλον με άλλη οπτική, χωρίς θολούρα και ομίχλη στον ορίζοντα, με καθαρό και γερό μυαλό. Τέλος, τους βοηθάμε να ετοιμαστούν για τον νέο προορισμό που έχουν επιλέξει.

Δείτε Επίσης

Κουπ Πατ: Εναλλακτικοί τρόποι χρήσης τους

Όλοι έχουμε στο σπίτι μας αρκετά κουπ πατ, τα οποία, συνήθως, χρησιμοποιούμε μόνο για να …

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Verified by ExactMetrics