Τετάρτη , Μάι 12 2021
Αρχική / Κοινωνικά / Σας ασκείται σωματική και λεκτική βία; Σηκώστε ανάστημα και μιλήστε!
Σας ασκείται σωματική και λεκτική βία; Σηκώστε ανάστημα και μιλήστε!

Σας ασκείται σωματική και λεκτική βία; Σηκώστε ανάστημα και μιλήστε!

Pen Σήμερα δεν θα σας μιλήσω σαν μαμά, αλλά σαν γυναίκα. Σήμερα θέλω να μιλήσουμε για ένα φλέγον θέμα που εμένα προσωπικά είναι κάτι που πάντα με ενοχλεί, με θυμώνει και με κάνει να έχω όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Κι αυτό το θέμα δεν είναι άλλο από την άσκηση οποιαδήποτε μορφή βίας: (σωματική και λεκτική βία.)

Η Βία στις γυναίκες

Σωματική βία είναι,

κάθε μορφή βίας που μπορεί κάποιος να ασκήσει στο σώμα κάποιου άλλου, χωρίς να έχει την συγκατάθεσή του. Μπορεί να είναι από κάποια αθώα σφαλιάρα, επειδή π.χ. η σύζυγος δεν έβαλε αλάτι στο φαγητό, μέχρι να την στείλει στο νοσοκομείο με διαφορά σπασίματα, μώλωπες και σημάδια στο κορμί της.

Η λεκτική βία ασκείται,

όταν ο οποιοσδήποτε μειώνει τον συνομιλητή του, με τα λόγια. Για παράδειγμα, μια εκδοχή της λεκτικής βίας στο ζευγάρι είναι όταν ο σύζυγος μειώνει τη γυναίκα του σαν μάνα, σαν σύζυγο και σαν άνθρωπο γενικά και τούμπαλιν.

Δεν είσαι η μόνη που φοβάσαι να μιλήσεις…

Υπάρχουν πολλές γυναίκες, οι οποίες είτε από φόβο, είτε από από αδιαφορία του κράτους, είτε γιατί δεν έχουν κάποια βοήθεια ανέχονται και υπομένουν τη βία. Έχω ακούσει, έχω διαβάσει καταγγελίες από κοπέλες είτε για λεκτική, είτε για σωματική βία, που απλά έμειναν γραμμένες σε ένα χαρτί, ή απλά στα λόγια. Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε, κανένας δεν βοήθησε.

Σαν άνθρωπο, αλλά και σαν γυναίκα, εμένα προσωπικά με μειώνει να μην μπορώ να απευθυνθώ κάπου μόνο και μόνο επειδή είμαι γυναίκα. Με θυμώνει που υπάρχουν γυναίκες εκεί έξω που θέλουν να μιλήσουν, αλλά δεν το κάνουν διότι πολλές φορές οι ανώτερες αρχές του κράτους αδιαφορούν.

Όλες αυτές οι γυναίκες, όλες εμείς οι γυναίκες, πρέπει να υψώσουμε ανάστημα και να πούμε «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!»

Σαν μαμά που μεγαλώνω κορίτσια, αλλά και σαν γυναίκα που είμαι δεν μπορώ να φανταστώ ότι στην εποχή που ζούμε, φοβόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια και ανεχόμαστε τη βία.

Για όλες εκείνες τις γυναίκες που φοβούνται, για όλες εκείνες τις γυναίκες που δεν μιλάνε, για όλες εκείνες που λένε, «δεν πειράζει…», ΜΙΛΗΣΤΕ! Πρέπει να βρείτε το κουράγιο και να πάρετε τη ζωή στα χέρια σας. Όλες εσείς που φέρνετε μια ζωή στον κόσμο είστε σημαντικές, είστε ικανές.

Μην επιτρέψετε σε κανέναν να σας μειώσει, να σας χτυπήσει. Κι αν ακόμα συμβεί, σηκώστε αμέσως ανάστημα και αν μη τι άλλο,

ΜΙΛΗΣΤΕ!

 

Σύνταξη: Σοφία Σταθαρού

Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Σοφία Σταθαρού

Σοφία Σταθαρού
Με λένε Σοφία.. Δεν είμαι συγγραφέας, είμαι απλά ένα Αερικό, που προσπαθεί να βρει την θέση του στον κόσμο... Μέσα από τα κείμενά μου θα διαβάσεις την ψυχή και την καρδιά μου. Θέλω όταν διαβάζεις τα κείμενα μου, να χάνεσαι μέσα σε αυτά.

Δείτε Επίσης

#PRESS_photostories 2020: Βραβεία και διπλή έκθεση

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης ανακοινώνει τα βραβεία της τέταρτης Διαγωνιστικής Έκθεσης Φωτορεπορτάζ …

Η περιζήτητη μαθήτρια και πρωταθλήτρια Εύα Κουρλέση

Η 17χρονη πατρινή μαθήτρια Εύα Κουρλέση, από το λύκειο Δεμενίκων στην Πάτρα έγινε αποδεκτή σε …

Πατρικό σπίτι! Η επίσκεψη, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα!

Πατρικό σπίτι! Η επίσκεψη, οι σκέψεις, οι αναμνήσεις και τα συναισθήματα!

Όσο κοντά ή μακριά και αν πάμε από το πατρικό μας σπίτι, ένα κομμάτι μας θα …

H Όπερα του Σίδνεϊ θα φωταγωγηθεί με τα ελληνικά χρώματα για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από το 1821

Είμαστε υπερήφανοι που συνεορτάζουμε με τον Ελληνισμό αυτή τη ιστορική επέτειο, λέει η πρωθυπουργός της …