Παρασκευή , 22 Ιανουαρίου 2021
Αρχική / Μαμά&Παιδί / Τα πρώτα βήματα των παιδιών και ο ρόλος των γονιών
Τα πρώτα βήματα των παιδιών και ο ρόλος των γονιών

Τα πρώτα βήματα των παιδιών και ο ρόλος των γονιών

Pen Πόση άραγε ικανοποίηση νιώθει ο γονιός, όταν βλέπει το παιδί του να στηρίζεται στα πόδια του και να προχωράει στη ζωή του με αργά και σταθερά βήματα. Πόσο χαρούμενος αισθάνεται όταν το παιδί του είναι γερό, δυνατό, ευτυχισμένο και χαρούμενο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιτύχει τους στόχους του.

Από τα πρώτα βήματα που προσπαθεί το μικρό παιδί να κάνει, οι γονείς του στέκονται δίπλα του. Είναι εκεί, του κρατούν το χέρι και το ενθαρρύνουν να περπατήσει με μικρά βήματα κάθε φορά μέχρι να τα καταφέρει να περπατήσει μόνο του. Θα περπατήσει μόνο του όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, όταν νιώσει το ίδιο το παιδί έτοιμο, όταν δεν θα φοβάται.

Σε κάθε φάση της ζωής, το παιδί για να μπορέσει να σταθεί μόνο του στα πόδια του, χρειάζεται να έχει δίπλα του ανθρώπους που θα το καθοδηγούν, θα το ενθαρρύνουν και θα στηρίζουν τις αποφάσεις του. Ανθρώπους που πάντα θα έχουν να πουν γι’ αυτό ένα γλυκό και τρυφερό λόγο και θα το γεμίζουν με αυτοπεποίθηση.

Υπάρχουν, όμως, γονείς που βιάζονται και πιέζουν τα παιδιά τους να ανοίξουν τα «φτερά» τους και να προχωρήσουν στη ζωή τους κάνοντας μεγάλα και βιαστικά βήματα, με συνέπεια να δημιουργούνται αρκετές δυσκολίες στο παιδί. Αυτό συμβαίνει για κάποιους δικούς τους προσωπικούς λόγους είτε γοήτρου είτε εγωισμού. Οι δυσκολίες αυτές, ενδέχεται να δημιουργήσουν άγχος, συναισθηματική φόρτιση και στις δύο μεριές κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ταραχή και καυγάδες.

Σαν γονείς, πρέπει να καταλάβουμε ότι, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να μπορέσουν τα παιδιά να στηριχθούν στα πόδια τους, θα το κάνουν.

Αρκεί, να κρατάμε μία διακριτική θέση δίπλα τους και να τα υποστηρίζουμε όσο μπορούμε, δίνοντάς τους περιθώρια αυτονομίας και λήψης πρωτοβουλιών. Ας τα αφήσουμε να δοκιμάσουν την αντοχή και τις δυνατότητές τους κι ας «πέσουν.» Εξάλλου θα είμαστε εμείς δίπλα τους με την αγκαλιά μας ανοιχτή, να τα υποδεχτούμε και να κλείσουμε μέσα της κάθε άσχημη στιγμή που τα στενοχωρεί και τα κάνει να αισθάνονται άσχημα.

Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε στα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε όσο μπορούμε προκειμένου να κυνηγήσουν και παράλληλα να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

 

Σύνταξη: Μαρία Μαυρουδή

Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Μαρία Μαυρουδή

Avatar
Ονομάζομαι Μαυρουδή Μαρία. Μένω στις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης και είμαι εκπαιδευτικός. Η γραφή είναι για μένα ένας τρόπος απόδρασης από την καθημερινότητα.

Δείτε Επίσης

Καραντίνα: Μαμάδες σε απόγνωση στο σπίτι και μαμάδες που έχασαν τα παιδιά τους και θα ήθελαν να τα είχαν στο σπίτι!

Πολλές μανούλες καθημερινά διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να βρουν την ησυχία τους επειδή τα παιδιά …

Όμορφες ιδέες για παιδικές χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες με απλά υλικά!

Όμορφες ιδέες για παιδικές χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες με απλά υλικά!

Όλοι ξέρουμε πως μία από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών είναι οι χειροτεχνίες! Λίγο οι …

Μπαμπά μου θα είσαι πάντα ο βασιλιάς μου και εγώ η πριγκίπισσα σου!

Μπαμπά μου θα είσαι πάντα ο βασιλιάς μου και εγώ η πριγκίπισσα σου!

Ο μπαμπάς στη ζωή ενός παιδιού παίζει το ίδιο σημαντικό ρόλο με τη μαμά! Πολλοί …

Εργαζόμενη μητέρα 4 παιδιών απαντά στο πως τα προλαβαίνει όλα!

Εργαζόμενη μητέρα 4 παιδιών απαντά στο πως τα προλαβαίνει όλα!

Έχετε σκεφτεί ποτέ σας ποιες είναι οι πιο κοινές ερωτήσεις που σας κάνει κάποιος; Εξαιρείται …