Πέμπτη , 27 Ιανουαρίου 2022
Αρχική / Γονείς & Παιδιά / Τα πρώτα βήματα των παιδιών και ο ρόλος των γονιών
Τα πρώτα βήματα των παιδιών και ο ρόλος των γονιών

Τα πρώτα βήματα των παιδιών και ο ρόλος των γονιών

Pen Πόση άραγε ικανοποίηση νιώθει ο γονιός, όταν βλέπει το παιδί του να στηρίζεται στα πόδια του και να προχωράει στη ζωή του με αργά και σταθερά βήματα. Πόσο χαρούμενος αισθάνεται όταν το παιδί του είναι γερό, δυνατό, ευτυχισμένο και χαρούμενο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιτύχει τους στόχους του.

Από τα πρώτα βήματα που προσπαθεί το μικρό παιδί να κάνει, οι γονείς του στέκονται δίπλα του. Είναι εκεί, του κρατούν το χέρι και το ενθαρρύνουν να περπατήσει με μικρά βήματα κάθε φορά μέχρι να τα καταφέρει να περπατήσει μόνο του. Θα περπατήσει μόνο του όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, όταν νιώσει το ίδιο το παιδί έτοιμο, όταν δεν θα φοβάται.

Σε κάθε φάση της ζωής, το παιδί για να μπορέσει να σταθεί μόνο του στα πόδια του, χρειάζεται να έχει δίπλα του ανθρώπους που θα το καθοδηγούν, θα το ενθαρρύνουν και θα στηρίζουν τις αποφάσεις του. Ανθρώπους που πάντα θα έχουν να πουν γι’ αυτό ένα γλυκό και τρυφερό λόγο και θα το γεμίζουν με αυτοπεποίθηση.

Υπάρχουν, όμως, γονείς που βιάζονται και πιέζουν τα παιδιά τους να ανοίξουν τα «φτερά» τους και να προχωρήσουν στη ζωή τους κάνοντας μεγάλα και βιαστικά βήματα, με συνέπεια να δημιουργούνται αρκετές δυσκολίες στο παιδί. Αυτό συμβαίνει για κάποιους δικούς τους προσωπικούς λόγους είτε γοήτρου είτε εγωισμού. Οι δυσκολίες αυτές, ενδέχεται να δημιουργήσουν άγχος, συναισθηματική φόρτιση και στις δύο μεριές κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ταραχή και καυγάδες.

Σαν γονείς, πρέπει να καταλάβουμε ότι, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να μπορέσουν τα παιδιά να στηριχθούν στα πόδια τους, θα το κάνουν.

Αρκεί, να κρατάμε μία διακριτική θέση δίπλα τους και να τα υποστηρίζουμε όσο μπορούμε, δίνοντάς τους περιθώρια αυτονομίας και λήψης πρωτοβουλιών. Ας τα αφήσουμε να δοκιμάσουν την αντοχή και τις δυνατότητές τους κι ας «πέσουν.» Εξάλλου θα είμαστε εμείς δίπλα τους με την αγκαλιά μας ανοιχτή, να τα υποδεχτούμε και να κλείσουμε μέσα της κάθε άσχημη στιγμή που τα στενοχωρεί και τα κάνει να αισθάνονται άσχημα.

Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε στα παιδιά μας και να τα βοηθήσουμε όσο μπορούμε προκειμένου να κυνηγήσουν και παράλληλα να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

 

Σύνταξη: Μαρία Μαυρουδή

Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Μαρία Μαυρουδή

Ονομάζομαι Μαυρουδή Μαρία. Μένω στις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης και είμαι εκπαιδευτικός. Η γραφή είναι για μένα ένας τρόπος απόδρασης από την καθημερινότητα.

Δείτε Επίσης

Τι να κάνουμε για να έχουμε ευτυχισμένα παιδιά;

Τι να κάνουμε για να έχουμε ευτυχισμένα παιδιά;

Τα τελευταία 15 χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά τη ψυχολογία των παιδιών. Στατιστικές …

Μπορώ να γυμναστώ αμέσως μετά τον τοκετό;

Μπορώ να γυμναστώ αμέσως μετά τον τοκετό;

Πολλές έγκυες γυναίκες αναρωτιούνται, αν μπορούν να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πόσο …

25 τρόποι να ρωτήσετε τα παιδιά σας «Πώς ήταν σήμερα στο σχολείο»

25 τρόποι να ρωτήσετε τα παιδιά σας «πώς ήταν σήμερα στο σχολείο»

Δείτε 25 ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά όταν έχουν γυρίσει από το σχολείο, …

Θάλασσα και παιδί: Κολύμπι και παιχνίδι με ασφάλεια!

Θάλασσα και παιδί: Κολύμπι και παιχνίδι με ασφάλεια!

Τα καλοκαιρινά μπάνια στη θάλασσα είναι η χαρά των παιδιών, ταυτόχρονα όμως γεννούν και ανησυχία …