Γιατί οι μαμάδες δεν έχουν ποτέ ελεύθερο χρόνο;

Pen

Από την μέρα που θα έρθει στον κόσμο το μονάκριβο παιδάκι σου μέχρι να παντρευτεί και να γίνεις γιαγιά, μία φράση θα σε χαρακτηρίζει: «δεν έχω χρόνο.»

Θα μου πεις, «μα πώς είναι δυνατόν;» Κι  όμως. Είναι δυνατόν. Από την μέρα που γέννησα, πριν ακόμα βγω από το μαιευτήριο, κατάλαβα ότι η ζωή μου δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Πρώτα απ’ όλα, έχεις ένα τόσο δα πλασματάκι να εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από σένα. Μέχρι εδώ το καταλαβαίνω. Κανένας δεν θα απαιτήσει από μια λεχώνα το οτιδήποτε.

Τι γίνεται, όμως, καθώς το παιδί μεγαλώνει;

Όλα περνάνε από το χέρι της μανούλας. Από το πρωί που θα ξυπνήσει έχει τόσες δουλειές να κάνει που δεν την φτάνει ολόκληρη η μέρα, ακόμα κι αν είχε 30 ώρες. Το θέμα του χρόνου γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν η μάνα πρέπει να γίνει και πατέρας. Σε αυτή την περίπτωση, απλά η γυναίκα πρέπει να αποδεχτεί ότι θα πρέπει να κάνει σωστές επιλογές και καλή διαχείριση του χρόνου της. Δεν υπάρχει χρόνος για στεναχώριες και ηττοπάθειες.

Τι πρέπει να κάνουμε για τις μαμάδες που δεν έχουν χρόνο;

Η μανούλα, όμως, κατά γενική ομολογία δεν την ενοχλεί που δεν έχει πλέον χρόνο για τον εαυτό της ή για να κοιμηθεί. Για να μην καταρρεύσει θέλει, μόνο κατανόηση από τον περίγυρό της. Κανένας δεν μπορεί να την βοηθήσει να τα προλάβει όλα όπως θα ήθελε, μπορεί όμως να ζητήσει βοήθεια! Από τον πατέρα του παιδιού, τους παππούδες, ακόμα και από άλλες μαμάδες. Απλά θα πρέπει να συμβιβαστεί ότι δεν θα είναι όπως θα περίμενε.

Προσωπική εμπειρία!

Μετά από τρία χρόνια αϋπνίας καθώς το αγγελούδι μου δεν κοιμάται, αποφάσισα ότι δεν χρειάζεται να προσπαθώ να δείχνω δυνατή ή να τρέχω να τα προλάβω όλα. Ζωή στρωμένη με ροδοπέταλα δεν υπάρχει. Το ίδιο συμβαίνει και με το σπίτι σου ή την γενικότερη κατάσταση. Δεν θα δεις ποτέ το σπίτι μου στρωμένο, συμμαζεμένο, να μοσχομυρίζει λεβάντα. Ζω στο σπίτι μου και κάποιες μέρες «κάνω μόνο όσα βλέπει η πεθερά», που λέει ο λαός. Δεν θα μου δώσει κανείς βραβείο, όσο καθαρό κι αν είναι το σπίτι μου. Άλλωστε είναι γνωστό πως οι δουλειές του σπιτιού δεν τελειώνουν ποτέ. Έκανα λοιπόν, την επιλογή μου να δώσω προτεραιότητα στο παιδί μου.

Το ίδιο θα πρότεινα σε όλες τις μανούλες που δεν έχουν χρόνο και πρέπει να επιλέξουν. Παίξτε, λερώστε, τραγουδήστε και γελάστε. Εξάλλου, αυτά θέλει ένα παιδί για να είναι ευτυχισμένο. Και αν το παιδί σου είναι ευτυχισμένο, τότε θα είσαι και εσύ. Αυτό λοιπόν έχει σημασία.

Να είστε χαμογελαστές μανούλες!

 

Σύνταξη & επιμέλεια: Γραμμένου Δήμητρα

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Δήμητρα Γραμμένου

Είμαι η Δήμητρα και έχω σπουδάσει μηχανικός υλικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είμαι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Η γραφή για μένα είναι δημιουργία. Μια μορφή τέχνης. Όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας.

Δείτε Επίσης

Κουπ Πατ: Εναλλακτικοί τρόποι χρήσης τους

Όλοι έχουμε στο σπίτι μας αρκετά κουπ πατ, τα οποία, συνήθως, χρησιμοποιούμε μόνο για να …

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Verified by ExactMetrics