Σάββατο , 21 Μαΐου 2022
Αρχική / Κοινωνικά / Συνεντεύξεις / Τι είναι οι εναλλακτικές θεραπείες και τι επίδραση έχουν στην υγεία μας;
Τι είναι οι εναλλακτικές θεραπείες και τι επίδραση έχουν στην υγεία μας;

Τι είναι οι εναλλακτικές θεραπείες και τι επίδραση έχουν στην υγεία μας;

PenΜπορεί πολλοί άνθρωποι να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν τις εναλλακτικές θεραπείες, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που δεν έχουν ακούσει για αυτές.

Όσοι επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τις εναλλακτικές θεραπείες και την χρησιμότητά τους στην ανθρώπινη υγεία, διαβάστε προσεκτικά την συνέντευξη της νοσηλεύτριας και εναλλακτικής θεραπεύτριας, κας Μαρίας Χασάπη- Maria Hasapi.

Είστε νοσηλεύτρια και ασχολείστε ταυτόχρονα με εναλλακτικές
μορφές θεραπείας. Έχουν κάποια σύνδεση μεταξύ τους;

«Προσωπικά θεωρώ ότι σχετίζονται. Ως νοσηλεύτρια, προσπαθώ να βοηθήσω τους ανθρώπους στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους και κάποιες φορές, ίσως και της τελευταίας στιγμής τους. Ως εναλλακτική θεραπεύτρια προσπαθώ να δείξω στους ανθρώπους πώς να γίνει ομορφότερη και καλύτερη στο εδώ και τώρα. Κάπου εδώ, να πω ότι ως εναλλακτική θεραπεύτρια ο στόχος μου δεν είναι να θεραπεύσω εγώ κάτι που έχει ο άλλος, αλλά να αναδείξω την θεραπευτική ικανότητα που έχει ο άλλος. Άρα, ναι κατά την προσωπική μου άποψη θεωρώ ότι συνδέονται.»

Τι είναι η πνευματική ενέργεια (Ρέικι);

«Το Ρέικι είναι Ιαπωνική θεραπευτική μέθοδος και θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός και απλός τρόπος μετάδοσης της συμπαντικής ζωτικής ενέργειας. Δεν αφορά μόνο τα συμπτώματα μιας κατάστασης, αλλά είναι μια ολιστική θεραπεία. Έχει να κάνει με την ολότητα του ανθρώπου. Την ενέργεια, το σώμα, το νου, το συναίσθημα και το πνεύμα.»

Ποια είναι τα οφέλη της πνευματικής ενέργειας στην υγεία;

Το Ρέικι έχει ευεργετικά αποτελέσματα, απαλύνει έως και εξαφανίζει το πόνο. Εξαλείφει το άγχος και την ανησυχία. Παράγει και προάγει τη θετική σκέψη και τα συναισθήματα. Συντελεί στην υγεία του νου και του πνεύματος. Παράλληλα, καθαρίζει το νου και τα αρνητικά συναισθήματα και ενδυναμώνει όλες τις λειτουργίες και άμυνες του σώματος και των οργάνων. Το Ρέικι δεν έχει παρενέργειες, γιατί δεν χρησιμοποιεί τίποτε άλλο παρά μόνο το απαλό άγγιγμα των χεριών για να διοχετευτεί η πνευματική ενέργεια που έτσι και αλλιώς υπάρχει στο σύμπαν. Κάπου εδώ να πούμε ότι δεν επηρεάζεται από τις αντιλήψεις ή πεποιθήσεις του αποδέκτη. Δεν είναι θρησκεία και ούτε έχει καμία σχέση με αυτήν. Οι πρακτικοί και οι δάσκαλοι του Ρέικι καθώς και οι αποδέκτες του είναι άτομα από όλες τις θρησκείες, ιδεολογίες και φιλοσοφίες.

Ποιες είναι οι αρχές του Ρέικι;

«Οι 5 βασικές αρχές του Ρέικι είναι:

 • Μόνο για σήμερα
 • Απελευθερώνω το θυμό
 • Απελευθερώνω την ανησυχία
 • Νιώθω ευγνωμοσύνη
 • Εργάζομαι με ακεραιότητα

Κάπου εδώ να πω, ότι αυτές οι αρχές έχουν γίνει ένα με έμενα. Αυτό που με ενθουσίασε όταν τους έμαθα ήταν ότι, αν το καλοσκεφτεί κανείς, αυτή είναι η ουσία της ζωής. Αν όλοι καθημερινά λειτουργούσαμε σύμφωνα με τις παραπάνω αρχές, σίγουρα ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικός.»

Τι είναι η ραδιαισθησία;

«Η ραδιαισθησία είναι μια τέχνη ή τεχνική ανίχνευσης και μέτρησης με βάση τις «υπερφυσικές» αισθήσεις του ανθρώπου. Τούτο δεν είναι τίποτα το μαγικό ή περίεργο, αλλά απλώς πέραν από τις γνωστές πέντε αισθήσεις που χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους που κατέχουν ένα πλήρες φυσικό σώμα, χωρίς βλάβες στα αισθητήρια όργανα.

Πρόκειται για πανάρχαια τέχνη που χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν σε όλους τους πολιτισμούς όλων των ιστορικών περιόδων. Αυτό έχει αποδειχτεί από ευρήματα, ζωγραφικές απεικονίσεις και γραπτές αναφορές, οι οποίες συνήθως δείχνουν ή κάνουν λόγο για ένα από τα βασικά εργαλεία, τη ράβδο.

Η Θεραπευτική Ραδιαισθησία είναι η ικανότητα αναγνώρισης των ενεργειών, οι οποίες δεν γίνονται αντιληπτές μέσω των αισθήσεων. Με τη σωστή χρήση των εκκρεμών και της ραδιαισθησίας, ανιχνεύουμε αυτές τις ενέργειες – δυνάμεις θεραπεύοντας τα αίτια, καθαρίζοντας το ενεργειακό πεδίο (από ενεργειακές μολύνσεις- επιβαρύνσεις) του ανθρώπου ή των χώρων (κατοικία, εργασία), τροποποιώντας τις καταστάσεις – τις πεποιθήσεις  που τις δημιούργησαν, αλλάζοντας τις συνθήκες της ζωής μας προς το καλύτερο.»

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται η ραδιαισθησία;

«Απευθύνεται σε όλους, με εξαιρετικά αποτελέσματα προς την άμεση βελτίωση της ποιότητας της ζωής».

Τι είναι τα τσάκρα και πώς συνδέονται με την ενέργεια ενός ανθρώπου;

«Αυτό είναι ένα άλλο σύστημα ενεργειακών κέντρων. Ανήκει στα ινδουιστικά- θιβετιανά συστήματα φιλοσοφίας και θεραπείας. Τσάκρα είναι σανσκριτική λέξη και σημαίνει τροχός. Η ζωτική ενέργεια που λέγεται πράνα, ρέει στο σώμα μέσω καναλιών που λέγονται ναντις και συγκεντρώνεται στα 7 κύρια κέντρα όπου περιστρέφονται τα επτά ενεργειακά κέντρα.

Με απλά λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα ενεργειακά κέντρα είναι οι πύλες με τις οποίες το άτομο απορροφά ζωτική ενέργεια από το σύμπαν για να συντηρηθεί και να αναπτυχθεί. Ταυτόχρονα, εκπέμπει μέσω αυτών όλες τις ατομικές του ενέργειες πάλι προς το σύμπαν και το περιβάλλον του.»

Τι θεραπείες προσφέρουν οι ανατολίτικες θεραπείες;

«Είναι πάρα πολλές οι θεραπείες που προσφέρουν οι ανατολίτικες πρακτικές. Κάποιες από αυτές είναι ο βελονισμός, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η θεραπεία για τα τσάκρα, η αγιουβέρδα και οι ενεργειακές θεραπείες, όπως το Ρέικι, το μασάζ, το σιάτσου, η ραδιαισθησία, το theta healing και πολλές άλλες τεχνικές. Το θέμα είναι να βρει κανείς αυτό που του ταιριάζει.»

Που επικεντρώνονται οι ανατολίτικες θεωρίες;

«Κυρίως επικεντρώνονται στον καθαρισμό του σώματος και του πνεύματος, στην κατάργηση αρνητικών μοτίβων και πεποιθήσεων και στην προαγωγή της θετικής σκέψης και ενέργειας.»

 Για ποιο λόγο θα λέγατε σε κάποιον να παρακολουθήσει συνέδρια εναλλακτικής μορφής θεραπείας;

«Σε αυτή την ερώτηση θα μπορούσα να γράφω για ώρες. Θα έλεγα για πάρα πολλούς λογούς, αλλά θα αναφέρω κάποιους από αυτούς, διότι:

 • Παράγει θετική στάση απέναντι στη ζωή.
 • Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και μειώνει δραστικά το άγχος.
 • Οξύνει τη διαισθητική ικανότητα.
 • Φέρνει ολική χαλάρωση και καθαρίζει το σώμα μας από τοξίνες.
 • Καθαρίζει τον εαυτό μας από συναισθηματικά μπλοκαρίσματα, όπως εγωισμό, θυμό, ενοχές, φοβίες κλπ.
 • Μας γεμίζει αγάπη και αναπτύσσει βαθύτερη συναίσθηση της αξίας της ζωής.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τους τετράποδους φίλους μας καθώς έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε φυτά και ζώα.»

Το Ρέικι ακυρώνει την κλασική ιατρική;

Το Ρέικι είναι μια ήπια ενεργειακή μέθοδος που σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τη χρήση της αρμόδιας κλασσικής ιατρικής περίθαλψης και ψυχολογικής βοήθειας. Το Ρέικι λειτουργεί παράλληλα και αρμονικά με κάθε ιατρική θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική θεραπεία ή άλλη εναλλακτική θεραπεία και βοηθά στην ανάρρωση, αποκατάσταση και βελτίωση της υγείας.

Οι Πρακτικοί του Ρέικι δεν κάνουν διαγνώσεις και δεν συστήνουν φάρμακα ή άλλες ουσίες. Το Ρέικι είναι μια απλή ενεργειακή μέθοδος που δημιουργεί τις θετικές προϋποθέσεις για ένα υγιές σώμα και νου. Στην Αγγλία και στον Καναδά, αν δεν κάνω λάθος, οι Πρακτικοί του Ρέικι εργάζονται στα νοσοκομεία μαζί με τους γιατρούς, π.χ. πριν από κάποιο χειρουργείο κλπ. Μακάρι να γίνει και στη χώρα μας!»

Ως εναλλακτική θεραπεύτρια, τι συμβουλή θα δίνατε σε όσους μας διαβάζουν τώρα;

«Να αγαπάτε τον εαυτό σας και να τον εκτιμάτε. Να τον φροντίζετε όπως το παιδί σας, γιατί αυτός είναι που θα σας στηρίξει και δεν είναι εγωισμός. Το να αγαπάτε τον εαυτό σας, είναι αρετή.

Κάτι ακόμα που θα ήθελα να πω γενικότερα είναι να μην αφήνετε να γίνει οδηγός σας ο θυμός. Παρ’ όλες τις περιστάσεις, εσείς να είστε όσο το δυνατόν ήρεμοι, να αγαπάτε και να φέρεστε στους άλλους όπως θα θέλατε να σας φερθούν.

Το Nancy’s Blog και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη που μας δώσατε, καθώς μας δώσατε χρήσιμες πληροφορίες για τις εναλλακτικές μεθόδους ίασης του σώματος και της ψυχής. 

 

Συνέντευξη-  Σύνταξη & Επιμέλεια:  Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Γ. Ν. Χαλκιδικής: Δωρεά Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης αξίας 11.000 ευρώ

Στις 29 Ιουνίου 2021, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης προέβη σε μια σημαντική δωρεά προς το …

525 Tailormade Wheelchairs: Η ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια στα μέτρα σου [Συνέντευξη]

Φαίδρος Παναγόπουλος: Η 525 φτιάχτηκε για να προσφέρει τη μέγιστη εξατομίκευση στην κατασκευή του αναπηρικού …

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Το νεοσύστατο συγκρότημα «Annie & The Masterpeace» από την Αθήνα μας συστήνεται μέσα από μια …

Περπάτημα: Η φυσική θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα

Περπάτημα: Η φυσική θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα

Δεν υπάρχει καρδιολόγος που να μην έχει συστήσει στους ασθενείς του το περπάτημα είτε για …