
10 μπαχαρικά για καύση λίπους!
Μαϊντανός
Είναι από τα πιο διαδεδομένα βότανα στον χώρο της γαστρονομίας. Περιέχει σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνες Α, C, ασβέστιο, κάλιο και β-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό του σώματος που μετέχει έμμεσα στη λιποδιάλυση. Βοηθάει στην αποτοξίνωση των νεφρών. Είναι διουρητικό, προκαλεί εύκολα εφίδρωση και επιταχύνει την διαδικασία της καύσης των λιπιδίων. Χρησιμοποιείται φρέσκος στις σαλάτες ή αλλιώς μπορεί να γίνει και χρήση του ως έγχυμα με συνιστώμενη πρόσληψη έως και 2 φλιτζάνια την ημέρα.
Τζίντζερ ή πιπερόριζα
Η πιπερόριζα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρουν του ιατρικού επιστημονικού κύκλου καθώς είναι γνωστό φυσικό αντιοξειδωτικό και χρησιμοποιείται για την ίαση πολλών ασθενειών. Πέραν, όμως, από την πολλή σημαντική του δράση στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, μπορεί επίσης να εμποδίσει τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα χάρη στα βασικά συστατικά της στοιχεία τη ζιγγιβέρη, την καυτερή ουσία τζιντζερόλη και τη ρητίνη. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή καλίου φωσφόρου και μαγνησίου. Τέλος βελτιώνει την απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από την ενεργοποίηση ενζύμων. Μπορεί να καταναλωθεί σε μορφή σκόνης ή εκχυλίσματος καθώς επίσης και ωμό σε ρόφημα διαλυμένο σε νερό με μέλι και λεμόνι με συνιστώμενη πρόσληψη 1 ποτήρι την ημέρα.
Μαύρο Πιπέρι
Αυτό το μπαχαρικό έχει κυρίως διουρητική δράση. Απαλλάσσει το σώμα από βλαβερές τοξίνες μέσω της εφίδρωσης. Περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες νατρίου. Διεγείρει τους σιελογόνους αδένες με αποτέλεσμα να εκκρίνεται περισσότερο υδροχλωρικό οξύ και να διευκολύνεται η διαδικασία μάσησης, πέψης και θρέψης. Χρησιμοποιείται στο φαγητό σε ξηρή μορφή.
Πάπρικα
Παρασκευάζεται από το άλεσμα της πιπεριάς Capsicum. Είναι μπαχαρικό πλούσιο σε καροτενοειδή, φυσικές χρωστικές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία έχει σημαντικό ρόλο την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Επίσης εμπεριέχεται βιταμίνη Ε, που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, εμποδίζοντας την κυτταρική βλάβη από κορεσμένα λιπαρά (π.χ. τηγανητά). Σε μεγάλη ποσότητα βρίσκεται και ο σίδηρος στο μπαχαρικό αυτό. Ο διαιτητικός σίδηρος ενισχύει τον μεταβολισμό, επιτρέποντας την παραγωγή ενέργειας και την διαδικασία καύσης. Η πάπρικα χρησιμοποιείται σε μορφή σκόνης στο φαγητό.
Πράσινο τσάι
Είναι πολύ γνωστό βότανο και χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως αφέψημα. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιτρέπει τη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, τη ρύθμιση της όρεξης και την καύση του κοιλιακού λίπους. Οι παραπάνω λειτουργίες οφείλονται στο βασικό συστατικό του την επιγαλλοκατεχίνη που ανήκει στις κατεχίνες κι έχει κύριο ρόλο της την αποφυγή συσσώρευσης χοληστερόλης στο αίμα. Προτείνεται κατανάλωση έως και 3 φλιτζάνια τσάι την ημέρα.
Μάραθος
Χρησιμοποιούνται κυρίως οι σπόροι του στο φαγητό, αλλά καταναλώνεται και ωμός. Επίσης καταναλώνεται σε τσάι. Έχει πολύ καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Είναι πλούσιος σε κάλιο, νάτριο, θείο, στοιχεία που ανήκουν στους ηλεκτρολύτες και προάγουν καλύτερη ενυδάτωση. Δρα επίσης ρυθμιστικά στην όρεξη.Έχει διουρητικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στο φαγητό φρέσκος ή σε ξηρή μορφή σπόρων.
Τσουκνίδα
Αποτελεί βότανο που ενισχύει τη διαδικασία θερμογένεσης. Είναι αποτοξινωτικό, διουρητικό και βοηθά στην ρύθμιση της βουλιμίας και της υπερβολικής όρεξης. Έχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Κ, C και ασβεστίου, καθώς επίσης και αντιοξειδωτικών. Μπορείτε να το καταναλώνεται καθημερινά μέχρι και 2 φλιτζάνια τσουκνίδας ως αφέψημα ή ρόφημα. Χρησιμοποιήστε την και φρέσκια στις σαλάτες σας.
Λουΐζα
Προκαλεί αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και συμμετέχει σημαντικά στην αποτοξίνωση οργανισμού. Θεωρείται από τα αποτελεσματικότερα διουρητικά. Περιέχει τανίνες και φλαβονοειδή για αποβολή τοξινών και καλύτερη πέψη. Μπορεί να καταναλωθεί ως αφέψημα ( 2 φλιτζάνια την ημέρα ) καθώς επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε μαρμελάδες.
Κανέλα
Βασικά συστατικά της είναι το ασβέστιο, το κάλιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Λειτουργεί ευεργετικά στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, διατηρώντας το αίσθημα της πείνας . Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα τον ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό. Μελέτη έχει αποδείξει ότι η κανέλα βοηθά τον οργανισμό να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την κατανάλωση λιπαρών. Οι καλύτερες ποικιλίες της είναι η Κεϋλάνης και η Κασσία καθώς αυτές οι δύο περιέχουν την μικρότερη ποσότητα κουμαρίνης , μίας τοξικής ουσίας που ευθύνεται για προβλήματα στους νεφρούς και το συκώτι. Στην αγορά τη συναντάμε σε μορφή σκόνης ή σε μορφή φλούδας.
Πικραλίδα ή Ταραξάκο
Στην ώριμη ρίζα της πικραλίδας εμπεριέχεται ινουλίνη, η οποία συντίθεται από υδατάνθρακες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζουν σωστά την ενεργειακή δαπάνη. Τα υψηλά επίπεδα σε ινουλίνη βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων του σακχάρου του αίματος. Τα φύλλα της πικραλίδας είναι εξίσου ευεργετικά. Αποτελούν εξαιρετική πηγή β-καροτένιου, βιταμίνης Α και C, βιταμινών που δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα . Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο. Χρησιμοποιείται το εκχύλισμα από τη ρίζα της αλλά και τα φύλλα της σε σαλάτες.
Εσείς γνωρίζατε ότι τα παραπάνω μπαχαρικά και βότανα είναι οι σύμμαχοί μας στην απώλεια λίπους; Εσάς ποιό είναι το μυστικό σας για την απώλεια τοπικού πάχους;
Μην ξεχάσεις να διαβάσεις: Συμβουλές για τη μείωση του κοιλιακού λίπους από την διατροφολόγο μας!
Σύνταξη: Αλεξάνδρα Χούνου
Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου