Δευτέρα , 25 Ιανουαρίου 2021
Αρχική / Μαμά&Παιδί / Συγκοίμηση με τα παιδιά: Εμείς λέμε «ναι», τεκμηριωμένα!

Συγκοίμηση με τα παιδιά: Εμείς λέμε «ναι», τεκμηριωμένα!

PenΑν είστε νέα μανούλα με ένα βρέφος στην αγκαλιά, σίγουρα θα το έχετε ψάξει και θα έχετε αναρωτηθεί: «τι γίνεται με την συγκοίμηση…» Εμείς πάντως λέμε «ναι» και σου εξηγούμε τους λόγους!

Ο δυτικός τρόπος ζωής και η σύγχρονη και αγχώδης καθημερινότητα μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι είναι λάθος η συγκοίμηση. Πράγμα που δεν το πιστεύω γι’ αυτό πράττω το αντίθετο. Σαν νέα μανούλα έψαξα και διάβασα αρκετά πριν αποφασίσω να μην αφήσω το παιδί μου να κλαίει μέσα στην νύχτα. Σίγουρα οι μανούλες που το πράττουν θέλω να πιστεύω ότι θέλουν το καλύτερο για το παιδάκι τους και ότι κάπου έχουν μπερδευτεί.

«Είναι ωραίο να κοιμόμαστε με αυτούς που αγαπάμε»

Ως ενήλικες, θεωρούμε αυτονόητο να θέλουμε να κοιμόμαστε τα βράδια με αυτόν που αγαπάμε και δεν θα μας άρεσε  αν κάποιος μας πρότεινε ή αν μας ανάγκαζε, να κάνουμε το αντίθετο. Γιατί, λοιπόν, να μην ισχύει το ίδιο και για τα παιδιά; Έχετε σκεφτεί πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί 2-3 ετών να μην είναι με αυτούς που αγαπάει και να νιώθει ασφάλεια; Η γλυκιά ζεστασιά αυτού του παιδικού κορμιού να ξυπνάει  δίπλα σο, για μένα είναι ανεκτίμητο.

Εάν ένα παιδί χρειάζεται αυτού του είδους την ασφάλεια, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, θεωρώ ότι πρέπει να την έχει. Οτιδήποτε άλλο για μένα είναι λάθος.

«Αν κοιμάστε με το παιδί θα δυσκολευτεί να αυτονομηθεί…»

Σίγουρα το έχουμε ακούσει όλες οι μανούλες. Το παιδί δεν πρέπει να παραμένει μόνο με το φόβο του το βράδυ, εν ονόματι μιας «διαπαιδαγώγησης», αυτονομίας και πειθαρχίας. Κάτι τέτοιο είναι σκληρό, αν όχι απάνθρωπο. Όλα τα μικρά παιδιά λίγο ή πολύ φοβούνται. Τη διαφορά την κάνει ο γονιός,  να μπορεί να αφουγκράζεται το παιδί του, ανταποκρινόμενος στις ανάγκες του.

Υπάρχουν αυτοί που ισχυρίζονται πως το παιδί κακομαθαίνει όταν κοιμάται με τους γονείς του. Πιστεύω ότι κανένα παιδί δεν κακομαθαίνει όταν καλύπτονται υπαρκτές του ανάγκες. Αντίθετα, νιώθει ασφάλεια που κάποιος ανταποκρίνεται σε αυτήν την βασική του ανάγκη.

«Αν το παιδί μου κοιμάται στην κρεβατοκάμαρά μας, τότε πώς θα μάθει να κοιμάται μόνο του στο δωμάτιό του

Καταρχήν δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση στην παραπάνω πρόταση. Είναι μια αυθαίρετη κοινωνική ιδέα που οδηγεί σε λανθασμένους ισχυρισμούς. Το παιδί, όταν ωριμάσει ο εγκέφαλός του και νιώσει ασφαλές, θα κοιμηθεί μόνο του. Οπότε μανούλες, μην αγχώνεστε!

Χαρείτε την αγκαλιά του παιδιού σας, γιατί οι έρευνες λένε ότι αυτά τα παιδιά είναι πιο χαρούμενοι ως ενήλικες με λιγότερο άγχος καθώς είναι πιο εξοικειωμένα με πράξεις στοργής και τρυφερότητας.

 

Σύνταξη και επιμέλεια: Δήμητρα Γραμμένου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Δήμητρα Γραμμένου

Δήμητρα Γραμμένου
Είμαι η Δήμητρα και έχω σπουδάσει μηχανικός υλικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είμαι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Η γραφή για μένα είναι δημιουργία. Μια μορφή τέχνης. Όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας.

Δείτε Επίσης

Μύθοι και εγκυμοσύνη! Προκαταλήψεις που ακούμε μέχρι και σήμερα!

Εγκυμοσύνη και προκαταλήψεις που ακούμε μέχρι και σήμερα!

Μύθοι και εγκυμοσύνη! Προκαταλήψεις μίας άλλης εποχής που ακούμε μέχρι και σήμερα! Μία γυναίκα τόσο …

Καραντίνα: Μαμάδες σε απόγνωση στο σπίτι και μαμάδες που έχασαν τα παιδιά τους και θα ήθελαν να τα είχαν στο σπίτι!

Πολλές μανούλες καθημερινά διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να βρουν την ησυχία τους επειδή τα παιδιά …

Όμορφες ιδέες για παιδικές χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες με απλά υλικά!

Όμορφες ιδέες για παιδικές χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες με απλά υλικά!

Όλοι ξέρουμε πως μία από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών είναι οι χειροτεχνίες! Λίγο οι …

Μπαμπά μου θα είσαι πάντα ο βασιλιάς μου και εγώ η πριγκίπισσα σου!

Μπαμπά μου θα είσαι πάντα ο βασιλιάς μου και εγώ η πριγκίπισσα σου!

Ο μπαμπάς στη ζωή ενός παιδιού παίζει το ίδιο σημαντικό ρόλο με τη μαμά! Πολλοί …