Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Πόσο ψυχοφθόρο είναι για μία γυναίκα που θέλει να κάνει παιδί, να αντικρίζει το ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης μετά το άλλο; [Συνέντευξη]

Πόσο ψυχοφθόρο είναι για μία γυναίκα που θέλει να κάνει παιδί, να αντικρίζει το ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης μετά το άλλο; [Συνέντευξη]

Pen

Αναγνώστρια του Nancy’s blog η οποία θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της μας παραχώρησε μία συνέντευξη στην οποία μιλάει για τις σκέψεις, τα συναισθήματά της σε όλη τη διάρκεια των προσπαθειών της να μείνει έγκυος, καθώς και για τη ψυχολογική υποστήριξη που έλαβε τόσο από τον συζύγό της όσο και από το ευρύτερο περιβάλλον της.

Μία συνέντευξη που ευχόμαστε να δώσει ελπίδα και δύναμη σε όλες τις γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν!

Όταν πήρατε την απόφαση με τον σύζυγό σας να κάνετε παιδί, για πόσο χρονικό διάστημα προσπαθούσατε;

«Δύο χρόνια περίπου…»

Κάθε φορά που κάνατε τεστ εγκυμοσύνης και το αποτελέσματα ήταν αρνητικό, ποια ήταν τα συναισθήματα και ποιες οι σκέψεις σας;

«Πολλά αρνητικά τεστ, πάλι αποτυχία, πάλι δεν θα σφίξω στην αγκαλιά μου το παιδί μου. Θέλω ένα μωράκι εδώ μέσα. Ίσως να μην αξίζω να γίνω μάνα, όμως εγώ έχω αγάπη να χαρίσω.»

Πόσο ψυχοφθόρο είναι για μία γυναίκα που ενώ θέλει να κάνει παιδί, αντικρίζει το ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης μετά το άλλο;

«Είναι δύσκολο να το περιγράψεις με λέξεις. Να θέλεις ένα παιδάκι και να μην έρχεται. Να διαβάζεις και διάφορες ιστορίες (άφησε το παιδάκι της στα σκαλιά της πολυκατοικίας κτλ) και να σκέφτεσαι, «ας μου το έδινε εμένα, θα το λάτρευα.» Κάθε αρνητικό τεστ είναι ένα μικρό πένθος. Πέφτεις και ψυχολογικά και λες, «γιατί; Τι κάνω λάθος; Δεν αξίζω;»

Μετά από πόσο καιρό προσπαθειών πήρατε την απόφαση να απευθυνθείτε σε ειδικό;

«Μετά από 6 μήνες περίπου..»

Ποιες ήταν οι συμβουλές του γιατρού σας;

«Υπομονή, όχι άγχος, μην το σκέφτεσαι (τώρα πως γίνεται να το κάνει αυτό μια γυναίκα, μόνο η ίδια το ξέρει!)

Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών να μείνετε έγκυος, λαμβάνατε κάποια φαρμακευτική αγωγή; Αν ναι, σε τι βοηθούσε;

«Ναι. Δεν γνωρίζω εάν πραγματικά βοήθησε, γιατί ήταν ένα διάστημα που ναι μεν έκανα θεραπεία, άλλα επειδή θα πήγαινα και στο κέντρο εξωσωματικής είχα στο μυαλό εκείνο το ραντεβού και ζούσα την κάθε μου στιγμή…. (έβγαινα, έπινα, σήκωνα βάρος στη δουλειά, δεν κοιτούσα ημερομηνίες, δεν είχα προαγοράσει τεστ), οπότε δεν ξέρω εάν βοήθησε η θεραπεία.

Όσο περνούσε ο καιρός και το αποτέλεσμα συνέχιζε να είναι αρνητικό, είχε περάσει από το μυαλό σας να παρατήσετε κάθε προσπάθεια;

«Ναι, το τελευταίο διάστημα είπα «τέρμα, βαρέθηκα δεν αντέχω άλλο.» Ο σύζυγός μου δεν πίστευε αυτά που του έλεγα στενοχωριόταν. Ήξερε πόσο το ήθελα, με νύχια και με δόντια να μαζέψουμε τα χρήματα για την εξωσωματική και τώρα, λίγο πριν το ραντεβού, λέω ένα δεν αντέχω ψυχολογικά; Κι όμως δεν ήμουν ο εαυτός μου «έλιωνα» μέσα μου. Έπρεπε να ζήσω.

Είχατε σκεφτεί να καταφύγετε στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης ή της τράπεζας σπέρματος;

«Ναι. Είχαμε κλείσει ραντεβού. Συγκεκριμένα, πήγαμε ενώ ήμουν έγκυος 4 εβδομάδων.»

Μιλήστε μας για την στιγμή που μαθαίνετε πως είστε έγκυος!

«Έτρεμα, ήταν πρωί, η περίοδος άφαντη, κάνω το τεστ και βλέπω 2 γραμμές. Πόση χαρά μπορούν να σου προσφέρουν 2 γραμμές! Δεν μπορούσα να το πιστέψω, ήθελα να βγω να το φωνάξω: «Είμαι έγκυος!»

Η εγκυμοσύνη σας ήταν εύκολη ή δύσκολη;

«Στις αρχές, είχε κάποιες δυσκολίες. Συγκεκριμένα όταν ήμουν 9 εβδομάδων, υπήρχε υγρό δίπλα στο σάκο και μπήκα στο νοσοκομείο. Για μια εβδομάδα δεν ήξερα τι γίνεται, αν θα πάει καλά, το μωρό μεγάλωνε και ήταν μια χαρά, αλλά το υγρό ίσως δημιουργούσε πρόβλημα. Υπογράφω ότι παίρνω την ευθύνη ότι δεν επιθυμώ καμία επέμβαση. Έπρεπε να προσέχω, δεν έκανε να σκύβω, να περπατάω σιγά σιγά κ.ά. Τελικά στον 5° μήνα το υγρό εξαφανίστηκε και έπειτα είχα μια θαυμάσια εγκυμοσύνη (το υγρό ήταν κύστη που δεν φαινόταν καθαρά εάν ήταν αίμα ή κύστη.)

Ποια ήταν η ψυχολογική υποστήριξη τόσο του συζύγου σας όσο και των ανθρώπων στο περιβάλλον σας σε όλη αυτή τη δύσκολη δοκιμασία που περάσατε;

«Από τους γύρω καμία και εδώ θέλω να προσθέσω ότι όταν μια γυναίκα σας λέει ότι «δεν είναι τώρα περίοδος να κάνω παιδιά» δεν σημαίνει ότι το εννοεί. Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτό (εάν θέλει να κάνει παιδί είναι δικαίωμά της.) Όταν η γυναίκα ακούει από τους γύρω της, «άντε πότε θα κάνετε ένα παιδάκι», νιώθει ένα μαχαίρι να της τρυπάει την καρδιά. Σκεφτείτε ότι, ίσως να προσπαθεί να τεκνοποιήσει, αλλά να μη σας το έχει πει. Από τον σύζυγο είχα όλη την συμπαράσταση. Μαζί το ζήσαμε, μαζί το περάσαμε, μαζί κλάψαμε.»

Τι σας έμαθε όλο αυτό που περάσατε;

«Ξέρω ότι έχω κάποιον δίπλα μου που με στηρίζει, ότι είμαι δυνατή και θα δώσω τα πάντα για μια επόμενη εγκυμοσύνη, αν χρειαστεί και περισσότερα.»

Τι συμβουλή θα δίνατε σε όλες τις γυναίκες που μας διαβάζουν τώρα;

«Όσο γραφικό και αν φανεί, να «ζείτε!» Οι στιγμές που έχασα ψάχνοντας για σημάδια εγκυμοσύνης, να προσέξω τι θα πιω, τι θα φάω, τι θα φορέσω, πως να καθίσω,  όλα αυτά, μόνο άγχος μου πρόσθεσαν. Για μένα, πήγαν χαμένες αυτές οι μέρες της ζωής μου. Εσείς, μην το κάνετε, γιατί το άγχος μόνο σύμμαχος δεν είναι για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης. Μην τα παρατάτε. Θα τα καταφέρετε, είμαι σίγουρη!»

Κλείνοντας, μια ευχή!

Σύντομα να είστε όλες όσες το επιθυμείτε εγκυούλες!

 

Το Nancy’s blog και εγώ προσωπικά, ευχαριστούμε πολύ την αναγνώστριά μας για τη συνέντευξη που μας έδωσε και ευχόμαστε σε κάθε ζευγάρι που θέλει πολύ ένα παιδί, ο Θεός να τους το δώσει χωρίς δυσκολία!

Αν έχεις κι εσύ να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας κάποιο βίωμά σου, το οποίο θεωρείς ότι θα τους βοηθήσει, στείλε τώρα μήνυμα στη σελίδα του Nancy’s Blog για να το δημοσιεύσουμε!

Συνέντευξη & Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Στέλλα Καλλέ: «Έκλαψα πολύ γράφοντας σκηνές βίας ή θανάτων.»

Στέλλα Καλλέ: «Έκλαψα πολύ γράφοντας σκηνές βίας ή θανάτων.»

Το Nancy’s Blog έχει τη χαρά να φιλοξενεί σε μία όμορφη συνέντευξη την κα Στέλλα …

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Η Ελένη Αβραμοπούλου είναι 26 ετών και ασχολείται για περισσότερα από 6 χρόνια με ένα …

Κατοικίδια και μωρά: μύθοι και αλήθειες

Κατοικίδια και μωρά: Μύθοι και αλήθειες

Η εικόνα ενός βρέφους που παιχνιδίζει με κουταβάκια ή άλλα κατοικίδια δεν είναι πάντοτε ευχάριστη …

Πολύτεκνη μαμά: Πώς «τα πρέπει» έπνιξαν τα θέλω της;

Πολύτεκνη μαμά: Πώς «τα πρέπει» έπνιξαν τα θέλω της;

Είμαι μαμά, αλλά όπως πάντα λέω είμαι πολύτεκνη μαμά. Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις τέσσερα …

Verified by ExactMetrics