Ποιό είναι το βασικό συστατικό της και ποιά τα είδη της;
Το βασικό συστατικό της σοκολάτας είναι το κακάο, που προέρχεται από το κακαόδεντρο. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο τροπικό αειθαλές φυτό που ευδοκιμεί, όπου υπάρχει ζέστη και πολλή υγρασία, δηλαδή σε τροπικό κλίμα. Τα είδη σοκολάτας που υπάρχουν είναι πολλά. Μερικά από τα δημοφιλέστερα που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι:
-
η κουβερτούρα (η πικρή σοκολάτα)
-
η μαύρη σοκολάτα (ή σοκολάτα υγείας)
-
η σοκολάτα γάλακτος
-
η λευκή σοκολάτα
-
η γεμιστή σοκολάτα (η οποία μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς ή φρούτα ή μπισκότα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτεί ο κατασκευαστής της.)
Τί πρέπει να γνωρίζεις για τη μαύρη σοκολάτα.
Η μαύρη σοκολάτα, σε σύγκριση με τα άλλα είδη σοκολάτας, περιέχει πολύ περισσότερο κακάο και λιγότερα πρόσθετα συστατικά. Αυτό την καθιστά πιο υγιεινή και για αυτόν τον λόγο λέγεται και σοκολάτα υγείας.
Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον κόσμο. Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου, μαγνησίου, σιδήρου και σεληνίου.
Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας
Τα οφέλη της είναι πολλά, αρκεί να δίνεται η απαραίτητη προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνουμε.
-
Μείωση του κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικού επεισοδίου και μείωση της αρτηριακής πίεσης.
-
Διατήρηση υγείας του εγκεφάλου και βελτίωση της μνήμης στους ηλικιωμένους που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ (κυρίως η σοκολάτα στην υγρή της μορφή).
-
Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
-
Βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους.
-
Φροντίζει την επιδερμίδα. Προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου και φροντίζει για τηνενυδάτωση και την απαλότητα του δέρματος.
-
Καλύτερη διαχείριση του άγχους και σημαντικό όφελος στην ανάπτυξη του εμβρύου(κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).
Τα μειονεκτήματα της σοκολάτας
Τα μειονεκτήματα της σοκολάτας που απαριθμούνται παρακάτω σχετίζονται κυρίως με την κατανάλωση της σοκολάτας γάλακτος.
-
Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία αλλά και στην κακή υγιεινή των δοντιών, αν δεν είναι τακτικό το καθάρισμά τους.
-
Υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά, που συνδέοντα άμεσα με τις παθήσεις της καρδιάς.
-
Δεν αποτελεί σημαντική πηγή μετάλλων, καθώς περιέχει μόνο το 8% της ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο και το 2% σε σίδηρο.
Συνοψίζοντας, η σοκολάτα σε οποιαδήποτε μορφή της ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους χάρη στη μοναδική, πλούσια και γλυκιά γεύση της. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους λαμβάνοντας ταυτόχρονα τα οφέλη της, όταν η κατανάλωσή της γίνεται με μέτρο.
Κάθε φορά, λοιπόν, που θα τρώτε ένα κομμάτι σοκολάτας δε θα αισθάνεστε τύψεις, καθώς τα οφέλη της είναι πολλά!
Εσύ ποιά σοκολάτα προτιμάς;
Σύνταξη: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου