Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
Φύση και παιδί: Λερωμένα ρουχαλάκια και χεράκια γρατζουνισμένα!

Φύση και παιδί: Λερωμένα ρουχαλάκια και χεράκια γρατζουνισμένα!

PenΦύση και παιδί σημαίνει λερωμένα ρουχαλάκια, χεράκια γρατζουνισμένα και ένα προσωπάκι γεμάτο ευτυχία! Αυτή ήταν η εικόνα του γιου μου μετά από μίνι εκδρομή που πήγαμε σε ένα κτήμα.

Γαϊδουράκια, ελαφάκια, κατσικάκια και κοτούλες ήταν τα ζωάκια που υπήρχαν εκεί. Ο μικρός μου είναι 3 χρονών, κάποια από αυτά τα ζωάκια τα έβλεπε πρώτη φορά από κοντά. Για την ακρίβεια από τα παραπάνω είχε δει μόνο κοτούλες.

Φωτογραφία από την εκδρομή μας

Δεν μπορώ να βρω τις κατάλληλες λέξεις ώστε να σας περιγράψω την έκφρασή του μόλις τα αντίκρισε.

Ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό του, ένα βλέμμα γεμάτο απορία, ερωτήσεις που διαδεχόταν η μία την άλλη, στην προσπάθειά του να μάθει για τα ζωάκια, για το τι τρώνε, γιατί το ένα γαϊδουράκι είναι μαύρο και το άλλο γκρι και όχι το ίδιο χρώμα, γιατί τα ελαφάκια έχουν κέρατα και άλλες πολλές ερωτήσεις που σκεφτόταν το μικρό μυαλουδάκι  του.

Τάισε τα γαϊδουράκια, κυλίστηκε στα χώματα, γρατζουνίστηκε, ίδρωσε, έπεσε, γκρίνιαξε, σηκώθηκε ξανά και συνέχισε την εξερεύνησή του με τα έντομα που έβρισκε, τα λουλουδάκια που είχε, τα χόρτα που δε τα άφηνε σε ησυχία… τα είχε ξηλώσει όλα.

Φωτογραφία από την εκδρομή μας

Φυτογραφία από την εκδρομή μας

Η ελευθερία που ένιωθε, η ευχαρίστησή του με τις εικόνες που έβλεπε, με τις μυρωδιές που δε του άρεσαν αλλά τα προσπερνούσε και όλη την επαφή που είχε με τη φύση και τα ζωάκια είχε τέτοια επίδραση πάνω του που δε το πίστευα.

Ήταν χαρούμενος και ήρεμος!

Με περηφάνια μας έδειχνε το κάθε ζουζούνι που έβρισκε, το κάθε κλαδάκι και την κάθε πετρούλα που μάζευε. Όταν επιστρέψαμε στο σπίτι, έπιασε κατευθείαν το βιβλίο του με τα ζωάκια και μας έλεγε όλο ενθουσιασμό ποια ζωάκια είχε δει στο κτήμα.

Με βάση τη δική μου εμπειρία, θα σας πρότεινα αντί να πάτε τα παιδιά σας μια βόλτα στην πόλη και να δουν τσιμέντο, φώτα και φασαρία, να οργανώσετε μία εκδρομή έκπληξη. Η  εκδρομή σας  μπορεί να έχει και θέμα, όπως για παράδειγμα εξερεύνηση ή βόλτες με τα ποδήλατα στη φύση. Ακόμα και μία απογευματινή βόλτα σε ένα χώρο με πράσινο, με φυσικό φως και με χώματα.

Αφήστε τα μικρά σας να παίξουν, να λερωθούν, να εξερευνήσουν, να ζωντανέψουν τη φαντασία τους και να νιώσουν ελεύθερα μακριά από καθημερινές υποχρεώσεις, δραστηριότητες, μαθήματα, έστω και για λίγες ώρες ένα απόγευμα Σαββάτου, αν δεν μπορείτε για περισσότερο.

Μία εκδρομή έκπληξη με παιχνίδι, γέλια, ηρεμία και όμορφες αναμνήσεις για το μέλλον!

Μία επαφή παιδιού και φύσης που τα βοηθά περισσότερο απ΄ ότι φανταζόμαστε!

Φυσικά όση θετική επίδραση έχει η επαφή με τη φύση στη ψυχολογία των παιδιών, άλλη τόση έχει στη δική μας των ενηλίκων.

Ό, τι και αν κάνετε, να το κάνετε αφήνοντας στο σπίτι άγχη, προβληματισμούς, σκέψεις και προβλήματα. Να απολαύσετε την κάθε στιγμή της βόλτας ή της εκδρομής σας!

Και να θυμάστε!

 Σημασία έχει ό, τι και αν κάνουμε να το κάνουμε με την καρδιά μας και παρέα με αυτούς που αγαπάμε! Τότε και η απλή βόλτα αποκτά την ομορφιά της!

 

 

Σύνταξη και Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Η δασκάλα στον παιδικό σταθμό, είναι κάτι σαν «μαμά»

Αυτό το επάγγελμα για να το κάνεις πρώτα πρέπει να βρεις και να αγαπήσεις την …