Σάββατο , 21 Μαΐου 2022
Αρχική / Γονείς & Παιδιά / Πειθαρχία: Έτσι θα μάθετε στο παιδί να σας ακούει!
Πειθαρχία: Έτσι θα μάθετε στο παιδί να σας ακούει!

Πειθαρχία: Έτσι θα μάθετε στο παιδί να σας ακούει!

Pen

Πώς θα κάνετε το παιδί σας να σας ακούσει, χωρίς εντάσεις και φωνές

Έχετε πει επανειλημμένα στο παιδί σας να μαζέψει τα παιχνίδια του, αλλά δεν πήρατε την παραμικρή απάντηση. Του ζητήσατε να σηκωθεί από τον καναπέ και να πάει για ύπνο, αλλά εκείνο φαίνεται να έχει απορροφηθεί από την τηλεόραση. Μερικές φορές αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το παιδί πράγματι δεν σας ακούει, ενώ άλλες επειδή επιλέγει να σας αγνοήσει. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να είναι πολύ εκνευριστικό και απογοητευτικό το γεγονός ότι το παιδί σας δεν σας δίνει σημασία ενώ του μιλάτε. Ορίστε λοιπόν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το παιδί σας να σας ακούσει.

*Μιλήστε του μόνο όταν σας προσέχει

Εάν του δώσετε οδηγίες ενώ ασχολείται με κάτι άλλο, πιθανότατα δεν θα επεξεργαστεί αυτά που του λέτε. Φωνάξτε το με το όνομά του, βεβαιωθείτε ότι η προσοχή του είναι σε εσάς, κάντε οπτική επαφή και δώστε του οδηγίες μιλώντας αργά και καθαρά. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να σας ακούσει το παιδί σας. Μάλιστα, καθώς σκύβετε στο ύψος του για να του μιλήσετε, αισθάνεται πιο συνδεδεμένο μαζί σας και είναι πιο πιθανό να σας ακούσει προσεκτικά.

*Δώστε του μια επιλογή

Τα παιδιά θέλουν να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Δίνοντας τους μια επιλογή τους δίνετε μια αίσθηση ισχύος.  Για παράδειγμα, εάν θέλετε το παιδί να φορέσει μια συγκεκριμένη μπλούζα για μια εκδήλωση, πάρτε δύο μπλούζες του και ζητήστε του να επιλέξει μια από τις δύο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιλέξει αυτή που θέλετε και παράλληλα θα αισθανθεί ότι η άποψή του μετράει.

*Περιορίστε τις οδηγίες

Οι περισσότεροι γονείς δίνουν στα παιδιά τους μια σειρά οδηγιών. Για τα παιδιά όμως μπορεί να είναι ενοχλητικό να αφήνουν συνεχώς ό,τι κάνουν και να ακολουθούν τις οδηγίες σας. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τις οδηγίες σας ως θόρυβο στο παρασκήνιο και να τις αγνοήσουν.

Εάν τους ζητάτε συνεχώς να κάνουν κάτι, προσπαθείτε να περιορίσετε τις οδηγίες έτσι ώστε τα παιδιά σας να μάθουν να εκτιμούν αυτά που τους λέτε. Για παράδειγμα, αντί να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια στο να πείσετε το παιδί να στρώσει το κρεβάτι του, προτιμήστε να αφήσετε τις οδηγίες για κάτι πιο σημαντικό, π.χ. για το να πλύνει τα δόντια του.

*Δώστε του χρόνο

Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο από εσάς για να κάνουν κάτι. Εξακολουθούν να αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες και το μυαλό τους αποσπάται από πολλά άλλα πράγματα γύρω τους. Για εσάς, μπορεί να φαίνεται ότι το παιδί σπαταλά σκόπιμα χρόνο. Για να το αποφύγετε αυτό, προγραμματίστε τις δραστηριότητες έτσι ώστε τα παιδιά σας να αρχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους εκ των προτέρων.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να φύγετε από το σπίτι στις 11, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αρχίζει να φοράει τα παπούτσια του στις 10:55 π.μ. Το να του ζητάτε να βιαστεί συνήθως δεν λειτουργεί.

*Δώστε του απλές και ακριβείς οδηγίες

Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν τις περίπλοκες οδηγίες, καθώς δεν μπορούν να εστιάσουν για πολλή ώρα την προσοχή τους σε αυτά που τους λέτε. Είναι καλύτερο αν αναλύσετε τις οδηγίες σας σε σύντομες, άμεσες δηλώσεις έτσι ώστε το παιδί σας να καταλάβει τι λέτε.

*Πείτε «παρακαλώ»

Τα παιδιά αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά σας. Έτσι, εάν θέλετε να τους διδάξετε καλούς τρόπους, πρέπει να υιοθετήσετε αυτές τις πρακτικές στην καθημερινή σας ζωή. Αντί να τους πείτε, «Άφησέ το εκεί» ή «Μην το κάνεις», μπορείτε να πείτε «Μπορείς σε παρακαλώ να το αφήσεις εκεί;» ή «Μην το κάνεις αυτό, σε παρακαλώ.»

 

 

Πηγή: Vita.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Όμορφες ιδέες για παιδικές χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες με απλά υλικά!

Όμορφες ιδέες για παιδικές χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες με απλά υλικά!

Όλοι ξέρουμε πως μία από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών είναι οι χειροτεχνίες! Λίγο οι …

Χριστούγεννα, εποχή ξεγνοισιάς.

Πώς να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας τα Χριστούγεννα

Οι μέρες περνούν και τα Χριστούγεννα φτάνουν… Η εποχή της απόλυτης χαράς και της ξεγνοιασιάς …

Τι να κάνουμε για να έχουμε ευτυχισμένα παιδιά;

Τι να κάνουμε για να έχουμε ευτυχισμένα παιδιά;

Τα τελευταία 15 χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά τη ψυχολογία των παιδιών. Στατιστικές …

Μπορώ να γυμναστώ αμέσως μετά τον τοκετό;

Μπορώ να γυμναστώ αμέσως μετά τον τοκετό;

Πολλές έγκυες γυναίκες αναρωτιούνται, αν μπορούν να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πόσο …