Σάββατο , Μάιος 25 2019
Αρχική / Κοινωνικά / Συνεντεύξεις / Ο καλύτερος bartender της Πάτρας βάζει στο σέικέρ του τις ερωτήσεις μας και μας φτιάχνει το πιο ωραίο κοκτέιλ απαντήσεων.

Ο καλύτερος bartender της Πάτρας βάζει στο σέικέρ του τις ερωτήσεις μας και μας φτιάχνει το πιο ωραίο κοκτέιλ απαντήσεων.

Pen

Ο Ανδρέας Λούκας είναι ένας καταξιωμένος bartender με γνώσεις και ταλέντο στην παρασκευή εκλεπτυσμένων ποτών. Τα coctail του ενθουσιάζουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, καθώς έχουν εκρηκτικό- γευστικό χαρακτήρα. Συζητώντας με τον Ανδρέα κατάλαβα ότι το bartending είναι ένα είδος τέχνης που δίνει την ελευθερία στον καλλιτέχνη να δημιουργήσει γευστικά αριστουργήματα.   

Ανδρέα, πώς μπήκε το bartending στη ζωή σου;

«Ξεκίνησα από 15 χρονών να δουλεύω αρχικά ως σερβιτόρος και πολύ γρήγορα μπήκα μέσα από το μπαρ. Κοιτούσα πολύ αφοσιωμένα τί έκανε ο άλλος μπάρμαν και είδα ότι μάθαινα πολύ γρήγορα. Κάπως έτσι άρχισα να φτιάχνω τους πρώτους μου καφέδες, τα πρώτα ροφήματα, μετά άρχισα να δουλεύω μόνος μου μέσα από τη μπάρα και σε πολύ σύντομο διάστημα άρχισα να φτιάχνω και ποτά.

Από το 2009 και έπειτα άρχισα να ασχολούμαι πολύ με τα ποτά και να κάνω τα πρώτα μου πειράματα. Παρακολούθησα αρκετά σεμινάρια και εξελίχτηκα. Είχα την τύχη να δουλέψω σε μια εποχή που μπορούσα να κάνω ένα βήμα τη φορά. Τώρα, όποιος νέος μπαίνει σε αυτή τη δουλειά μπαίνει σε ένα χάος.»

Μίλησέ μας για τα σεμινάρια… 

«Είμαι πολύ παθιασμένος με τη δουλειά μου. Έχω φτάσει σε ένα σημείο που έχω πάρει πολλά χαρτιά σεμιναρίων και έχω λάβει μέρος σε διαγωνισμούς γευσιγνωσίας κ.ά. Το 2014 έλαβα μέρος σε ένα διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 400 άτομα από 4 χώρες. Κατάφερα και βγήκα στην 20άδα με ένα πολύ ωραίο αρωματικό ποτό που είχα κάνει με μαστίχα. Η εμπειρία που αποκομίζω από αυτές μου τις συμμετοχές είναι πολύ μεγάλη.

Ωστόσο, δεν εφησυχάζομαι ποτέ και καθημερινά διαβάζω και πειραματίζομαι με νέες τεχνικές ως προς την παρασκευή των ποτών.»

Ποιο είναι το αγαπημένο σου ποτό; 

«Αγαπάω το κλασσικό κοκτέιλ. Αγαπημένο μου ποτό είναι το «hemingway daiquiri» γιατί είναι πολύ νόστιμο και πικρό.»

Τι cocktail προτιμούν οι γυναίκες και τί οι άνδρες συνήθως;

«Συνήθως μου ζητούν κάποιο γλυκό ποτό, ενώ οι άνδρες προτιμούν τις κλασσικές συνταγές με μεγάλη ζήτηση να έχει το κοκτέιλ «negroni».»

Πώς αντιμετωπίζεις έναν αγενή πελάτη;

«Με σεβασμό.»

Πώς είναι να συνεργάζεσαι με ένα από τα καλύτερα wine-bar-restaurant της Ελλάδας;

«Είναι εξαιρετική εμπειρία, γιατί έχουμε πολλούς κωδικούς ποτών, οι οποίοι πρέπει να αξιοποιηθούν. Έτσι ο πελάτης ξέρει ότι θα έρθει να πιει το ποτό του στο Bodegas wine-bar-restaurant  και θα βρει αυτό που ψάχνει όσο ιδιαίτερο κι αν είναι.»

Πώς είναι να συνεργάζεσαι με 3 διαφορετικούς επιχειρηματίες σε ένα μαγαζί;

«Είμαι 4 χρόνια στο Bodegas και υπάρχει μια όμορφη συνεργασία. Είμαστε όλοι επαγγελματίες, ο καθένας έχει τον χαρακτήρα του, το πόστο του και κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του.»

Αν θα ήθελες να προσεγγίσεις μια γυναίκα, τι ποτό θα της έφτιαχνες;

«Θα της έφτιαχνα ένα κοκτέιλ και συγκεκριμένα το «hallowween», το οποίο περιέχει ρούμι, κολοκύθα, λικέρ από βερίκοκο, σιρόπι από λεμόνι και ένα bitter μπαχαρικών.»

Γιατί γοητεύονται τόσο πολύ οι γυναίκες από τους bartenders;

«Θεωρώ ότι παίζει ρόλο η συμπεριφορά μας. Είμαστε ευγενικοί, περιποιούμαστε τους πελάτες και αν δούμε ανταπόκριση ξεκινάμε μια όμορφη κουβέντα, χωρίς προσωπικά να γίνω κουραστικός γιατί πρέπει να κρατάμε ένα επίπεδο στη δουλειά, αλλά και στην έξω ζωή μας.»

Τι σου έχει διδάξει το πόστο σου πίσω από την μπάρα;

«Η μπάρα είναι ένα μεγάλο σχολείο. Έχω δει πολλά και έχω μάθει να μην με απασχολεί τι κάνει ο καθένας στη ζωή του. Να σέβομαι και να κρατάω την αξιοπρέπειά μου. Υπάρχει καλός κόσμος, αλλά και κακός. Εγώ κρατάω το επίπεδό μου και αυτό με βοηθάει στη ζωή μου γενικότερα.»

Τελικά το bartending είναι μια μορφή τέχνης;

Το Bartending δεν είναι μόνο τέχνη, αλλά και επιστήμη. Είμαστε οι σεφ των ποτών. 

Αν η ζωή σου ήταν ένα κοκτέιλ, τι υλικά θα έριχνες στο σέικερ;

«Τη δομή, το μεράκι, την κούρασή μου, τις γνώσεις μου, ώστε να μπορέσω να προχωρήσω μετέπειτα με επιτυχία στη δουλειά μου.»

Τι είναι επιτυχία για σένα στη δουλειά σου;

«Όταν ο κόσμος πίνει το ποτό μου και φεύγει ευχαριστημένος. Όταν θα πει σε κάποιον φίλο ή φίλη, «πήγα στον Ανδρέα και ήπια ένα φανταστικό ποτό…».

Έχει τέλμα το επάγγελμά σου;

«Σε γνώσεις σίγουρα όχι, καθώς δεν σταματάνε ποτέ. Όλοι μαθαίνουμε καθημερινά, γιατί πάντα θα βγαίνουν καινούριες μέθοδοι και τεχνικές. Αλλά και ηλικιακά δεν θεωρώ ότι μπορεί να σε σταματήσει κάτι αν σου αρέσει η δουλειά σου.»

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

«Να κάνω ένα δικό μου ωραίο μπαρ που θα φτιάχνω τα δικά μου ποτά.»

Τι θα ήθελες να σου ευχηθώ;

«Καλή σταδιοδρομία και καλή επιτυχία σε αυτό που κάνω!»

Το Nancy’s Blog και εγώ προσωπικά σε ευχαριστούμε θερμά για αυτή τη συνέντευξη και σου ευχόμαστε να συνεχίσεις να δημιουργείς μοναδικά- γευστικά ποτά και να μας ταξιδεύεις σε προορισμούς που ο ουρανίσκος μας δεν ήξερε ότι υπάρχουν. Καλή και πετυχημένη πορεία στο bartending!

 

Συνέντευξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Nancy Avramopoulou
Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Τί είναι το drag queen;

Η Marianah Grindr είναι η πρώτη Drag Queen της Πάτρας και μας ξεναγεί στον κόσμο του Drag [Συνέντευξη]

Η Marianah Grindr, κατά κόσμο Σοφοκλής Βλάχου είναι ένας 25 χρόνος νέος ο οποίος ασχολείται …