Δείτε πώς θα είστε αισιόδοξοι ό,τι κι αν συμβαίνει στη ζωή σας!

PenΑκούμε συχνά ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Και όταν τύχουν αναποδιές, αναρωτιόμαστε αν αυτό ισχύει. Αναζητούμε τη θετική πλευρά της αρνητικής κατάστασης που βιώνουμε και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας.

Βάσει επιστημονικών ερευνών, η αισιοδοξία είναι κάτι που μαθαίνεται με συστηματική και επίμονη εξάσκηση.

Αν καταφέρουμε να βλέπουμε αλλιώς τα πράγματα και να εντοπίζουμε κάτι θετικό σε όλες τις καταστάσεις, τότε θα μπορούμε να μένουμε αισιόδοξοι. Θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που βιώνουμε τις δύσκολες καταστάσεις.

Ο καθένας μας είναι από τη φύση του αισιόδοξος. Ακόμη κι αν συνηθίζουμε να ανησυχούμε για το μέλλον, κατά βάθος η τάση μας είναι να πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά.

Σημαντικό ρόλο για να παραμείνουμε αισιόδοξοι παίζει η οπτική με την οποία βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας.

Έτσι, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται αρνητική, όπως για παράδειγμα μία ανίατη ασθένεια, ίσως αποδειχτεί ότι έχει και θετική πλευρά. Μπορεί να γίνει η αφορμή να αλλάξουμε συνήθειες και να αξιοποιήσουμε τις ικανότητές μας στο έπακρον. Έτσι, η η αρρώστια μας θα είναι ο σύμμαχός μας για να μην λοξοδρομούμε. Θα μας μάθει να είμαστε αισιόδοξοι απέναντι στη ζωή. Θα βλέπουμε την ουσία και όχι την επιφάνεια. Θα μετράνε ακόμα και οι πιο μικρές χαρούμενες στιγμές. Θα έχουν σημασία και θα μας γεμίζουν χαρά, ακόμα και πράγματα που θεωρούμε δεδομένα.

Οι δύσκολες σχέσεις με τους γονείς ή τους συντρόφους μας είναι ένας άλλος τομέας που το να δούμε αλλιώς τα πράγματα, θα μας βοηθήσει να μείνουμε αισιόδοξοι. Αν δούμε τα γεγονότα από την πλευρά του σημαντικού άλλου, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την αντίδρασή του. Επιπλέον είναι δυνατό, να δούμε αποτελεσματικά τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια του. Όταν αντιλαμβανόμαστε μόνο τη δική μας πλευρά σε έναν τσακωμό ή μια διαφωνία, είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε μή ευχάριστες συμπεριφορές. Συμπεριφορές, οι οποίες δεν εμπεριέχουν καθόλου ενσυναίσθηση, κατανόηση και σεβασμό και μας οδηγούν σε διαρκή σύγκρουση με τους γύρω μας. Αν, όμως, μπούμε στα παπούτσια των άλλων, κατανοήσουμε τα κίνητρα και τις προθέσεις τους, το πιθανότερο είναι να αλλάξουμε στάση, και οι δύσκολες σχέσεις μας να βελτιωθούν.

Επίσης, αν καταφέρουμε να δούμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια των άλλων, πιθανότατα θα εντοπίσουμε κι άλλες πτυχές μας. Το να δούμε πώς μας βλέπουν οι άλλοι, μπορεί να είναι πολύ αποκαλυπτικό. Τόσο, που θα μας οδηγήσει να κάνουμε βήματα προς την αυτοπραγμάτωσή μας. Να αποδεχτούμε τις αδυναμίες μας που δεν είχαμε ιδέα ότι είχαμε, να δούμε κάποιες δεξιότητές μας που δεν αξιοποιούσαμε κ.ο.κ.

Αντί λοιπόν να παρασυρθούμε σε αρνητισμό και απαισιοδοξία, όταν τυχαίνουν εμπόδια, μπορούμε την κάθε δυσκολία να τη δούμε ως ευκαιρία για να αλλάξουμε την κατάσταση προς όφελός μας.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια : Βίκυ Κάουλα

Like us on Facebook & follow us on Instagram.

Περί Βίκυ Κάουλα

Είμαι η Βίκυ Κάουλα και μου αρέσει να κάνω πολλά και διαφορετικά πράγματα. Έχω σπουδάσει στη Νομική Αθηνών και εργάζομαι σε επιχειρήσεις στο χώρο του θεάματος από φοιτήτρια ακόμη. Λατρεύω τα βιβλία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, αλλά και τον αθλητισμό. Η αγάπη μου για τους ανθρώπους με έκανε να εκπαιδευτώ στη Συστημική Συμβουλευτική, στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και στο Life & Business Coaching, τομείς στους οποίους επίσης δραστηριοποιούμαι.

Δείτε Επίσης

Κατάθλιψη: συμπτώματα και αίτια

Κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα και πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια

Η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια του σώματος και της ψυχής. Tα συμπτώματα της κατάθλιψης και …

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

Μα καλά είναι όλα τόσο ρόδινα; Που είναι αυτή η φωτεινή πλευρά της ζωής για …

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Ποιες …

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι- ίσως και περισσότερο από όσο θα θέλαμε- με τα αρνητικά συναισθήματα, όπως …

Verified by ExactMetrics