Η ταλαντούχα συγγραφέας Ιφιγένεια Καραντωνίου μιλά αποκλειστικά στο Nancy’s Blog!

Ιφιγένεια Καραντωνίου: Η ταλαντούχα συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στο Nancy’s Blog!

Pen

Ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, δημιουργική, δραστήρια, πολυάσχολη και δυναμική είναι μερικά από τα επίθετα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος αναφερόμενος στη συγγραφέα, σκηνοθέτρια, σεναριογράφο και ραδιοφωνική παραγωγό, κα Ιφιγένεια Καραντωνίου! Το Nancy’s Blog εξασφάλισε για τους διαδικτυακούς του αναγνώστες μια αποκλειστική συνέντευξη από την κα Καραντωνίου, η οποία μεταξύ άλλων μας μιλάει για το βιβλίο της «Σπασμένο Λευκό».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα προτού απολαύσετε τη συνέντευξη!

Η ταλαντούχα συγγραφέας Ιφιγένεια Καραντωνίου μιλά αποκλειστικά στο Nancy’s Blog!

Η κα Ιφιγένεια Καραντωνίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γραβούνα του δήμου Νέστου! Φοίτησε στο τμήμα Επισκεπτών Υγείας του Πειραιά, αλλά δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα της. Την κέρδισε ο όμορφος κόσμος της τέχνης! Τους τελευταίους μήνες ζει και εργάζεται στη Γερμανία! Η Ελλάδα όμως, κατέχει πάντα την πρώτη θέση στην καρδιά της και αυτός είναι ένας από τους λόγους που μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις που σκηνοθετεί προσπαθεί να εδραιώσει και να αναπαράγει την ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό!

Με έντονη παρουσία στο χώρο των τεχνών αλλά και πολλά υποσχόμενη συγγραφέας, η οποία έκανε την είσοδό της στο χώρο της συγγραφής το 2019 με το βιβλίο «Σπασμένο Λευκό» από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, ήρθε για να μείνει και είμαι σίγουρη πως έχουμε να δούμε πολλά και όμορφα πράγματα στο μέλλον από την κυρία Καραντωνίου!

«Σπασμένο Λευκό»

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί διότι μιλά για ένα έντονο φαινόμενο της κοινωνίας μας που μας αφορά όλους, την ενδοοικογενειακή βία. 

Πώς μπήκε στη ζωή σας η συγγραφή και τι σημαίνει για εσάς «γράφω»;

«Η συγγραφή δεν μπήκε μια συγκεκριμένη στιγμή στην ζωή μου ούτε προηγήθηκε κάποιο γεγονός για να μου δώσει το κίνητρο. Υπήρχε μέσα μου και μεγάλωνε μαζί μου. Ωρίμαζε και αποκτούσε μορφή μέρα με τη μέρα. Ήταν μια απόλυτα φυσιολογική καθημερινότητα να περνάω το χρόνο μου γράφοντας. Ποτέ δεν ήταν κάτι βεβιασμένο ή μεθοδευμένο. Ερχόταν πάντα ήρεμα και απρόσκλητα η επιθυμία να αποτραβηχτώ στο χώρο μου και να «πηδήξω» στις λευκές σελίδες. Κι αυτό για εμένα ήταν πάντοτε αρμονία.»

Κάνατε την είσοδό σας στον κόσμο της συγγραφής με ένα βιβλίο, το οποίο μιλά για ένα έντονο φαινόμενο της σύγχρονης και όχι μόνο κοινωνίας, την ενδοοικογενειακή βία! Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό!

«Το “Σπασμένο Λευκό” κουράστηκε πολύ πριν αποκτήσει υπόσταση. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Είναι μια ακόμη προσέγγιση στο χιλιοειπωμένο θέμα της κακοποίησης των γυναικών. Ξεκινώντας να συλλέγω στοιχεία σε διάστημα έξι ετών κατάφερα να περικόψω οτιδήποτε ήταν διαποτισμένο από ακραίο μελόδραμα και να το απογυμνώσω. Η ενδοοικογενειακή βία είναι υπεραιωνόβια και άτρωτη. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να προσαρμόζεται στους καιρούς και να επιβιώνει με κάθε κοινωνική συνθήκη αφού επιμελώς την τρέφουμε.»

Το βιβλίο σας περιέχει αληθινά γεγονότα ή είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα της φαντασίας;

«Το Σπασμένο Λευκό δεν είναι προϊόν φαντασίας. Είναι ιστορίες που για τις ανάγκες του βιβλίου έχουν υποστεί αλλοιώσεις χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο ρους των ιστοριών.»

Τι είναι αυτό που αποτελεί πηγή έμπνευσης για εσάς;

«Οτιδήποτε μπορεί να με συγκλονίσει τόσο ώστε να μην μπορώ με την απλή κοινή μου λογική να το διαχειριστώ.»

Αν ήσασταν εσείς η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, ποια θα ήταν η αντίδραση σας και κατά συνέπεια οι κινήσεις σας απέναντι στον κακοποιητικό σύζυγο σας;

«Το δυσκολότερο όλων είναι να ξεπεράσει κάποιος τους φόβους του. Ειδικά όταν απειλείται η ίδια του η ζωή, των παιδιών και των αγαπημένων προσώπων σε αντίποινα του θύτη δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εκ του ασφαλούς πως θα αντιδρούσα. Ακούγοντας τις ιστορίες ανθρώπων που βίωσαν την κακοποίηση είναι πραγματικά κάτι πολύ ιδιαίτερο που οποιαδήποτε συμβουλή μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα εάν ήμουν εγώ η πρωταγωνίστρια είναι ότι το πλήρωμα του χρόνου για να ωριμάσει μέσα μας η αντίδραση για κάθε άτομο έχει διαφορετικούς ρυθμούς.»

Αν μπορούσατε να ταυτιστείτε με κάποιον από τους ήρωες σας, ποιος θα ήταν;

«Με την Ρωξάνη. Έχω αγαπήσει την Ρωξάνη βαθιά. Με συγκλόνισε η ζωή της, η αρχή και το τέλος της και με γέμισε απίστευτη θλίψη το ξόδεμα της.»

Πιστεύετε πως το αναγνωστικό κοινό δίνει ευκαιρίες σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς επιλέγοντας τα βιβλία τους ή προτιμούν πιο γνωστούς συγγραφείς;

«Πιστεύω ότι οι ευκαιρίες για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς είναι περιορισμένες και αυτό όχι γιατί το αναγνωστικό κοινό τους απορρίπτει αλλά κυρίως επειδή το σύστημα της έκδοσης των βιβλίων έχει και εμπορικό χαρακτήρα. Οπότε εν μέρει είναι λογικό να επενδύεται περισσότερη “φροντίδα” και στήριξη στους ήδη γνωστούς και εμπορικούς συγγραφείς.»

Υπάρχει κάτι το οποίο να σας έχει απογοητεύσει στο δύσκολο και σκληρό κόσμο της συγγραφής;

«Μόνον ότι για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί με την συγγραφή θεωρεί ότι σπαταλώ ενέργεια και χρόνο. Σχεδόν δηλαδή ότι είμαι φυγόπονη και αντικοινωνική. Βέβαια είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος ότι όταν γράφω μια δυο σελίδες στο τέλος μπορεί να έχω ταχυκαρδία από την ένταση και ένα καταϊδρωμένο πουλόβερ από την ταύτιση μου με τους χαρακτήρες.»

Εκτός από τη συγγραφή βιβλίων, γράφετε και κείμενα για θεατρικές παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία όπου μένετε τους τελευταίους μήνες. Μιλήστε μας για αυτή σας τη δραστηριότητα και πόσο δύσκολο είναι να μεταφερθεί η ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό μέσα από παραστάσεις και να γίνει αποδεκτό από όποιον δεν μιλάει την ελληνική γλώσσα!

«Υπάρχουν παντού γόνιμα εδάφη. Ειδικότερα το θέατρο σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένο έχει το δικό του μοναδικό τρόπο να στήνει γέφυρες επικοινωνίας.»

Για ποιο λόγο θα προτείνατε σε κάποιον να διαβάσει το βιβλίο σας με τίτλο «Σπασμένο Λευκό»;

«Θα το πρότεινα γιατί υπάρχει το σκούρο λευκό στην ζωή μας, η αίσθηση ότι δικαιωματικά μας ανήκει ένα ροζ συννεφάκι που υπόσχεται πολλά και τελικά μας προδίδει. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνον τους άλλους.»

Αν μπορούσατε να δώσετε μία συμβουλή σε ένα θύμα κακοποίησης, τι θα του λέγατε;

«Καμία συμβουλή δεν μπορώ να δώσω. Δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι ψυχολόγος. Μπορώ μόνον να πω ότι είμαι εδώ για οποιονδήποτε με χρειαστεί. Απλά και ανθρώπινα χωρίς μεγαλοστομίες και κριτικές.»

Τι θέλετε να πείτε σε όσους θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

«Ότι τους ευχαριστώ για το χρόνο που μου έδωσαν και όπως δήλωσε και ο Σοπενχάουερ οι δειλοί δημιουργούν δειλούς οι παλιάνθρωποι παλιανθρώπους και οι μίζεροι μπορούν να δημιουργήσουν μόνον μίζερους. Το που θα σταθούμε είναι δική μας επιλογή και τι θα δημιουργήσουμε.»

Κα Ιφιγένεια το Nancy’s Blog αλλά και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε θερμά για την όμορφη συνέντευξη που μας δώσατε και ευχόμαστε δημιουργικότητα, έμπνευση και επιτυχία σε ότι κάνετε!

Ακολουθήστε την κα. Ιφιγένεια Καραντωνίου στο facebook:

Ακολουθήστε τη σελίδα της θεατρικής ομάδας όπου σκηνοθετεί και γράφει τα κείμενα η κυρία Καραντωνίου:

FouagieTheArtGroup

 

Συνέντευξη, Σύνταξη & Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Η Ελένη Αβραμοπούλου είναι 26 ετών και ασχολείται για περισσότερα από 6 χρόνια με ένα …

Π. Καναβού για υπόθεση Πάτρας: «Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση» [Συνέντευξη]

Η κα Παρασκευή Καναβού είναι 22 ετών και σπουδάζει Ρωσική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό …

Ελένη Κρεματσιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς.» [Συνέντευξη]

Ελένη Κρεμαστιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς» [Συνέντευξη]

Το Μάιο του 2019, η 24χρόνη Ερατώ Μανωλακέλλη δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, την …

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Verified by ExactMetrics