Παρασκευή , 19 Αυγούστου 2022
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Έβρου στέλνει ηχηρά μηνύματα στην κυβέρνηση [Συνέντευξη]

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Έβρου στέλνει ηχηρά μηνύματα στην κυβέρνηση [Συνέντευξη]

Pen

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Έβρου κ. Βασίλης Μαυρίδης μίλησε αποκλειστικά στο Nancy’s Blog και στη δημοσιογράφο Νάνσυ Αβραμοπούλου για τη σχετική απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να επεκταθεί το υφιστάμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών που βρίσκεται στο χωριό Φυλάκιο της Ορεστιάδας Έβρου. Ο κ. Μαυρίδης αρνείται να «παίξει με τις λέξεις» και κάνει λόγο για νέα δομή και όχι για βελτίωση του υφιστάμενου ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου.

 Ο κ. Μαυρίδης δηλώνει αποφασισμένος να μην επιτρέψει τη δημιουργία μιας νέας δομής στον δήμο Ορεστιάδας 

Κ. δήμαρχε περιγράψτε μας την υφιστάμενη κατάσταση που επικρατεί στην τοπική κοινωνία της Ορεστιάδας Έβρου ύστερα από την επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασυλίας κ. Νότη Μηταράκη στις 8/2/2021

«Υπάρχει μια συνεχής αναβολή της ανακοίνωσης της τελικής απόφασης της κυβέρνησης για το τι θέλει να κάνει στον χώρο του ΚΥΤ Φυλακίου και αυτό προκαλεί μια αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Μετά την τελευταία του επίσκεψη δεν προέκυψε κάτι καινούριο παρά μια νέα αναβολή κατά 15 ημέρες για την ανακοίνωση της τελικής κυβερνητικής απόφασης. Ο κόσμος έχει πάρει ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή. Είναι ενάντια σε οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση της δυναμικότητας και της χωρητικότητας των δύο δομών που υπάρχουν. Να θυμίσω ότι υπάρχει και το ΚΥΤ Φυλακίου αλλά και το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) αλλοδαπών.

Συζητάμε μόνο το να γίνει βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων γιατί είμαστε υπέρμαχοι να έχουν αυτοί οι άνθρωποι αλλά και οι εργαζόμενοι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.»

Ο κ. Μηταράκης, μετά την επίσκεψή του στην Ορεστιάδα Έβρου δήλωσε για να αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου και όχι για επέκταση. Εσείς έχετε πειστεί με αυτή την τοποθέτηση του υπουργού;  

«Όχι καθόλου δεν έχω πειστεί, γιατί δεν έχει πάρει πίσω αυτή την προκήρυξη – προσχέδιο που υπάρχει για χωρητικότητα 1500 ατόμων και ξέρετε ότι την αναβάθμιση κάποιος μπορεί να την ερμηνεύσει με διαφορετικούς τρόπους. Με το δικό του σκεπτικό, η αναβάθμιση θέλει περισσότερους χώρους και αυτό μας οδηγεί σε σκέψεις ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να αυξηθεί και η δυναμικότητα και μάλιστα να πάρει υπερβολικές αριθμητικές διαστάσεις, γι’ αυτό και είμαστε αντίθετοι.»

Θέλω την τοποθέτησή σας σχετικά με τον περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο. Είναι υπέρ της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου; Ρωτώ γιατί πρόσφατα υπήρξαν αλληλοκατηγορίες μεταξύ σας και υπάρχει μια σύγχυση στην τοπική κοινωνία.

«Η επίσημη θέση του, παρ’ όλο που έχει εκφράσει και διαφορετικές σκέψεις, είναι ότι είναι ενάντια στην επέκταση της δομής και αυτό ψήφισε στην απόφαση που είχαμε πάρει οι φορείς, άσχετα αν έχει πει ότι δεν θα έλεγε όχι σε μια μικρή αριθμητική αύξηση. Το θέμα, όμως, της μεταξύ μας διαμάχης ξεκινάει από μια εντελώς άστοχη, κυρίως αυτοδιοικητικά αλλά και ουσιαστικά, τοποθέτησή του ότι αν τυχόν επιβληθεί αυτή η κυβερνητική επιλογή υπεύθυνος θα είναι ο δήμαρχος Ορεστιάδας. Έχει μπερδέψει τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δήμων αλλά είναι και μια προσπάθεια στοχοποίησης στο πρόσωπό μου.»

Για ποιόν λόγο λέτε ότι ο κ. Μέτιος σας στοχοποιεί;

«Ίσως κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, μέσα στον ίδιο τους τον κομματικό χώρο.»

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κα Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της που παραχώρησε στις 10/02/2021 στον ραδιοφωνικό σταθμό παραπολιτικά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί και να μην προχωρήσει τελικά η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου μετά από την έντονη αντίδραση των Εβριτών κατά την επίσκεψη του κ. Μηταράκη στην Ορεστιάδα. Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο σχετικά με τις δηλώσεις της κας Βούλτεψη κι αν είστε ικανοποιημένος.

«Η κα Βούλτεψη επικεντρώθηκε σε δύο θέματα. Στην θέση του πρωθυπουργού ότι δεν θα γίνει μια δομή, αλλά εδώ υπάρχει μεγάλη παγίδα, ότι κάποια αναβάθμιση μπορεί να μην ονομάζεται ως νέα δομή αλλά στην ουσία είναι. Το δεύτερο θέμα ήταν το πρώτο θετικό σημάδι γιατί μπαίνει μέσα στον διάλογο το θέμα της ανάκλησης αυτής της απόφασης, τουλάχιστον όσον αφορά στην αριθμητική αύξηση. Το βλέπω από τη μια θετικά αλλά από την άλλη και επιφυλακτικά, μέχρι να δούμε την τελική κυβερνητική απόφαση.»

Κι αν όλα όσα δηλώνουν ο υπουργός και η υφυπουργός μετανάστευσης και ασύλου ισχύουν, γιατί ζητούν επιπλέον 15 μέρες χρόνο για να οριστικοποιήσουν την κυβερνητική απόφαση.

«Σε μένα, αυτή η περίοδος αναβολής της ανακοίνωσης της τελικής κυβερνητικής απόφασης φάνηκε ως μή κάτι φυσιολογικό. Ίσως θέλουν να μετριάσουν κάποιες αντιδράσεις και να αποκτήσουν συμμάχους. Δύσκολο να βρουν συμμάχους σε μια τέτοια απόφαση μέσα στην τοπική κοινωνία, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις που θα  προτιμήσουν την κομματική τους προσήλωση και όχι το τοπικό και εθνικό συμφέρον.»

Ο κ. Χρήστος Τυρμπάκης (Πρόεδρος Κοινότητας Φυλακίου Έβρου) δήλωσε ότι ο κ. Μηταράκης έχασε την ψυχραιμία του και απείλησε ότι όχι μόνο θα προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου αλλά και πως θα φέρει 10.000 μετανάστες, κάτι που σε ύστερη δήλωσή του ο υπουργός διέψευσε. Εσείς ήσασταν παρόν σε αυτή την συνάντηση; Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε τα λεγόμενα του προέδρου της κοινότητας του Φυλακίου;

«Όχι δεν ήμουν παρόν. Συνειδητά δεν έγινε η μετάβασή μου στον χώρο του ΚΥΤ Φυλακίου μετά την συνάντησή μας με την επιτροπή αγώνα, γιατί θεώρησα ότι δεν έχουμε να πούμε κάτι περισσότερο. Έχει τελειώσει και έχει εξαντληθεί ο διάλογος με τον κ. Μηταράκη. Επειδή γνωρίζω τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας φυλακίου επιβεβαιώνω, παρ’ όλο που δεν ήμουν παρόν, τα λεγόμενά του και θεωρώ ότι τέτοιες θέσεις που εμπεριέχουν απειλή ή μια αλαζονική τακτική, όσο κι αν κάποιος προσπαθήσει να πει ότι ήταν σχήμα λόγου, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.»

Ποιες ενέργειες θα κάνει η «επιτροπή αγώνα», μέχρι να παρθεί η οριστική κυβερνητική απόφαση σχετικά με την επέκταση ή μη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Έβρου;

«Έχω την άτυπη προφορική εξουσιοδότηση από τα μέλη της επιτροπής αγώνα που αποτελείται από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να απευθυνθούμε πλέον στον Πρωθυπουργό. Ήδη γίνονται συζητήσεις με φορείς συλλογικότητας της περιοχής και θα καθορίσουμε τις κινήσεις τις οποίες θα προβούμε.»

Η τοπική κοινωνία νιώθει μια ανασφάλεια ως προς τις ενέργειες που θα κάνετε ως δήμαρχος σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν τηρήσει τον λόγο της και προχωρήσει στην επέκταση της δομής. Τι θα κάνετε αν η Κυβέρνηση δεν κρατήσει τον λόγο της;

«Όλες οι προσπάθειές μας, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, επικεντρώνονται στο να ανατρέψουμε αυτή την παράλογη και εθνικά επιζήμια απόφαση. Αν επιμείνει η κυβέρνηση θα προσπαθήσουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να ανατρέψουμε αυτή την απόφαση,  με όποια όπλα έχουμε στην φαρέτρα μας. Δεν θα προβώ εγώ προσωπικά σε κινήσεις εντυπωσιασμού ή για να θεωρήσει η κοινή γνώμη ότι κάνω κάτι διασφαλίζοντας έτσι με αυτόν τον ψεύτικο τρόπο τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Η τοπική κοινωνία να είναι βέβαιη ότι, όσον αφορά τον δήμο Ορεστιάδας και την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, θα κάνουμε όλα όσα χρειάζονται για να ανατραπεί αυτή η απόφαση.»

Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους συντοπίτες σας;

«Ενωμένοι, όπως έχουμε κερδίσει πάρα πολλούς αγώνες, έτσι και τώρα, θα κερδίσουμε και αυτόν τον αγώνα, γιατί το μεγάλο μας «όπλο» και πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε εκατό τις εκατό δίκιο και όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας.»

 

Κ. δήμαρχε το Nancy’s Blog κι εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη που μας δώσατε κι ευχόμαστε η Κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Εβρίτες. 

 

Η συνέντευξη δόθηκε στην Νάνσυ Αβραμοπούλου (Δημοσιογράφος & Ιδιοκτήτρια του Nancy’s Blog)

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Γ. Ν. Χαλκιδικής: Δωρεά Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης αξίας 11.000 ευρώ

Στις 29 Ιουνίου 2021, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης προέβη σε μια σημαντική δωρεά προς το …

525 Tailormade Wheelchairs: Η ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια στα μέτρα σου [Συνέντευξη]

Φαίδρος Παναγόπουλος: Η 525 φτιάχτηκε για να προσφέρει τη μέγιστη εξατομίκευση στην κατασκευή του αναπηρικού …

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Το νεοσύστατο συγκρότημα «Annie & The Masterpeace» από την Αθήνα μας συστήνεται μέσα από μια …