Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

PenΜε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε το Σωματείο ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου και έλαβε χώρα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, στις 29 Μαΐου 2022. Στον χαιρετισμό του προς το κοινό, ο πρόεδρος του σωματείου κ. Σταμάτης Κλουμάσης, ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία που κατοικούν στη Χίο ένα εκ των οποίων είναι το γεγονός ότι δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες. Από τη μεριά του ο δήμαρχος του δήμου Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, δεσμεύτηκε σε ταχύτερα αντανακλαστικά του δήμου στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν καθώς, όπως ο ίδιος τόνισε, είναι ιερό το χρέος της πολιτείας απέναντι στην ισοτιμία των συνανθρώπων, καθώς κάθε άνθρωπος έχει τα ίδια δικαιώματα στη ζωή.

Oμιλητές της Ημερίδας ήταν:

  • η κα Μαρία Στουπάκη, οφθαλμίατρος MD FEBO,

  • ο κ. Χρήστος Μπακιρτζής, νευρολόγος στο Κέντρο Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ Χρήστος Μπακιρτζής,

  • ο κ. Νίκος Τερζής, Επιστημονικός Διευθυντής του τμήματος ΦΙΑΠ στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,

  • η κα Χρύσα Χρυσοβιτσάνου, προϊσταμένη του Κέντρου Ειδικών Νευρολογικών νοσημάτων στην  Ά νευρολογική κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου,

  • η κα Κέλλυ Λουφάκη, πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο και

  • ο κ. Γιώργος Αγορής, πρωταθλητής στίβου και κολύμβησης 

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Ο πρόεδρος του ΣΑμΣΚΠ, κ. Κλουμάσης με προσκάλεσε να παρουσιάσω και να συντονίσω την ημερίδα, κάτι που αποδέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Στην Ημερίδα, μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω από κοντά άλλους συνασθενείς μου, αξιόλογους γιατρούς και συνανθρώπους μου που δεν επέτρεψαν στην αναπηρία να σταθεί εμπόδιο στη ζωή τους, αντίθετα κατέκτησαν πολλά μετάλλια και διακρίσεις στον χώρο του αθλητισμού αποτελώντας πηγή έμπνευσης και θαυμασμού σε όλους μας. Η ομιλία της κας Κέλλυ Λουπάκη συγκίνησε κάθε παρευρισκόμενο όταν αναφέρθηκε στις αντικειμενικές δυσκολίες που βιώνει κάθε άτομο με αναπηρία στην Ελλάδα. Παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε τις ομιλίες όλων των καλεσμένων και να ενημερωθείτε σχετικά με την σκλήρυνση κατά πλάκας. Στο τέλος της Ημερίδας μίλησα και για το δικό μου βίωμα παρέα με την πολλαπλή σκλήρυνση.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Είναι καλό να θυμόμαστε ότι οι ασθένειες ούτε πωλούνται ούτε αγοράζονται. Η ενημέρωση και η συμμετοχή μας σε τέτοιες ημερίδες ενημέρωσης σαν και αυτή που πραγματοποιήθηκε στην όμορφη Χίο από την ΣΑμΣΚΠ μπορούν να γίνουν η αφετηρία ώστε η κοινωνία να αφυπνιστεί και να σέβεται τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, περισσότερο. Άλλωστε τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ανάγκη από λύπηση αλλά από σεβασμό!

Διαβάστε παρακάτω το δελτίο τύπου του Σωματείου ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου

Χίος, 01 Ιουνίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ενημερωτική Ημερίδα «Αόρατα Συμπτώματα – Έγκαιρη Αντιμετώπιση».

Το Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου έχοντας πάντα στο επίκεντρο τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση διοργάνωσε, υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, την 4η Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Αόρατα Συμπτώματα – Έγκαιρη Αντιμετώπιση». Αφορμή της Ενημερωτικής Ημερίδας ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης (WORLD MSDAY) που σκοπό είχε να προβάλει το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ενημερωτικό επίπεδο της χρόνιας νευρολογικής πάθησης που ονομάζεται Πολλαπλή Σκλήρυνση ή αλλιώς Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Η εν λόγω Ημερίδα παρουσιάστηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου, την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 και ώρα 11:00 π.μ. με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες της Ελλάδας αλλά και Άτομα με Αναπηρία που δεν άφησαν την αναπηρία να σταθεί εμπόδιο στη ζωή τους. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση του κοινού σε επιστημονικό αλλά και σε βιωματικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση μεταδιδόταν σε ζωντανή μετάδοση για λογαριασμό του ΣΑμΣΚΠ Χίου στο https://youtu.be/TXHCB2f-WeM

Η ώρα έναρξης της εκδήλωσης ήταν στις 11:00 π.μ. με παρουσιάστρια και συντονίστρια την δημοσιογράφο κα Νάνσυ Αβραμοπούλου. Στην έναρξη της ημερίδας ο Πρόεδρος του Σωματείου, κ. Κλουμάσης Σταμάτιος, απηύθυνε χαιρετισμό προς το κοινό και επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου που ήταν ο αρχικός τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης, διαπιστώθηκε η μή προσβασιμότητα στα Άτομα με Αναπηρία, με αποτέλεσμα τις άμεσες ενέργειες για αλλαγή τοποθεσίας. Επίσης, επισήμανε τις δυσκολίες πρόσβασης που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα Άτομα με Αναπηρία και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι δωρεάν περίθαλψη από Νευρολόγο στο Νοσοκομείο Χίου παρέχεται μόνο από ένα νευρολόγο, ο οποίος καλύπτει όλο το φάσμα των νευρολογικών νοσημάτων. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΑμΣΚΠ, το Σωματείο έχει αποστείλει επιστολή στους αρμόδιους και στο Υπουργείο όπου γνωστοποιεί ότι είναι επιτακτική η ανάγκη τοποθέτησης δεύτερου νευρολόγου στο νοσοκομείο, παρ’ όλα αυτά δεν έχει εισακουστεί το αίτημα αυτό, μέχρι στιγμής.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η κα Στουπάκη Μαρία, οφθαλμίατρος MD, FEBO και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας, με θέμα «Οφθαλμικές εκδηλώσεις της Πολλαπλής Σκλήρυνσης», η οποία επικεντρώθηκε στα αόρατα συμπτώματα, όπως είναι η οπτική νευρίτιδα.

Στην συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο κ. Τερζής Νικόλαος, φυσίατρος MD, MSc, MPH, PhD και επιστημονικός Διευθυντής του τμήματος ΦΙΑΠ, Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος μίλησε για την αξία της Αποκατάστασης στην Πολλαπλή Σκλήρυνση και στις μεθόδους της.

Μετά από διάλλειμα 10΄, στο βήμα ανέβηκε η κα Χρυσοβιτσάνου Χρύσα, Προϊσταμένη του Κέντρου Ειδικών Νευρολογικών Νοσημάτων RN,PhD,MSN,MSc στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο και παρουσίασε το θέμα «Πολλαπλή Σκλήρυνση και Καθημερινότητα». Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους τρόπους οργάνωσης της καθημερινότητας ενός ατόμου με Πολλαπλή Σκλήρυνση, στην αξία της καταγραφής  Ημερολογίου Υγείας και στην Αυτοδιαχείριση.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Μπακιρτζής Χρήστος, Νευρολόγος, MD,MSc,PhD, ο οποίος παρουσίασε το θέμα «Η Πολλαπλή Σκλήρυνση στην Ελλάδα – Νεότερες Εξελίξεις, Οδηγίες Παρακολούθησης», δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση στους παρευρισκόμενους.

Στην συνέχεια, πήραν το λόγο Άτομα με Αναπηρία, τα οποία μίλησαν για την Αναπηρία και πιο συγκεκριμένα για την Αποδοχή, τη Θέληση και την Αγάπη για τη Ζωή.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η Παραολυμπιονίκης Ξιφασκίας με αμαξίδιο, κα Λουφάκη Κέλλυ, η οποία μίλησε εμφανώς συγκινημένη για τον τρόπο που αποδέχτηκε την Αναπηρία, τον τρόπο που την αντιμετωπίζει και τις δυσκολίες προσβασιμότητας στην καθημερινότητά της.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο κ. Αγορής Γιώργος, ο οποίος είναι συνασθενής και πρωταθλητής στίβου και κολύμβησης. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην Αυτοπειθαρχία και τον Αυτοσεβασμό, τα οποία τον βοήθησαν για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.

Στην συνέχεια, η δημοσιογράφος και συνασθενής, κα Νάνσυ Αβραμοπούλου, μοιράστηκε με το κοινό την 14ετη εμπειρία της με τη νόσο, τονίζοντας την αξία που έχει η έγκαιρη διάγνωση της νόσου στην μετέπειτα εξέλιξη και πορεία της υγείας του ασθενούς.

Στην ημερίδα έδωσε το παρόν ο δήμαρχος του δήμου Χίου, κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο οποίος στο τέλος της εκδήλωσης ανέβηκε στο βήμα και δήλωσε συγκινημένος από τις ομιλίες των προηγούμενων ομιλητών και δεσμεύτηκε σε ταχύτερα αντανακλαστικά του δήμου προς τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν και τόνισε ότι είναι ιερό το χρέος της πολιτείας απέναντι στην ισοτιμία των ανθρώπων, κάθε άνθρωπος έχει τα ίδια δικαιώματα στη ζωή.

Σε μια προσπάθεια έγκυρης ενημέρωσης για την αυτοάνοση νόσο που λέγεται Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Χίου πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή Ενημερωτική Εκδήλωση για το νησί της Χίου.

Ήταν η 4η Ενημερωτική Ημερίδα του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου που σκοπό είχε την ενημέρωση από έγκριτους επιστήμονες άλλα και μαρτυρίες Ατόμων με Αναπηρία σε βιωματικό επίπεδο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Σωματείο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Χίου

τηλ. 2271301229,6973532792 

email: swmateioatomwn@sklirinsikataplakasxiou.gr

www.skpxiou.gr

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Verified by ExactMetrics