
Βλέπουν μια κοπέλα με τέσσερα παιδιά και καταλαβαίνω πως τους φαίνεται περίεργο μιας και δεν είναι τόσο σύνηθες φαινόμενο.
Η δεύτερη ερώτηση που μου κάνουν σχεδόν όλοι, η οποία θα είναι το θέμα συζήτησής μας είναι: «Πως τα προλαβαίνεις όλα;» Αναρωτιούνται δηλαδή πώς μπορώ να συνδυάσω σπίτι, δουλειά, παιδιά και την συγγραφή βιβλίου. Ειλικρινά και εγώ απορώ μερικές φορές!
Δεν είναι τόσο εύκολο να τα προλαβαίνεις πάντοτε όλα. Είναι φυσικό και επόμενο κάποια στιγμή είτε να κουραστείς σωματικά και ψυχικά ή να μην τα έχεις όλα έτοιμα.
Σαν Σοφία, έχω περάσει και από τα δύο στάδια. Να έχω δηλαδή κουραστεί τόσο πολύ που πρέπει να τα κάνω όλα μαζί, μαγείρεμα, δουλειές σπιτιού που πρέπει…πρέπει!
Με κούρασε το πρέπει, όχι αυτά που κάνω!
Δεν είμαι άνθρωπος που βάζω κανόνες και πρόγραμμα στον εαυτό μου. Υπάρχουν φορές που δεν προλαβαίνω και απλά τρέχω. Ίσως επειδή δεν έχω αυτό το «πρόγραμμα» που βάζουν όλοι στις ζωές τους.
Εγώ να σας πω την αλήθεια, τα μοναδικά προγράμματα που γνωρίζω είναι αυτά που υπάρχουν στο πλυντήριό μου…
Ούτε καν της τηλεόρασης μιας και δεν παρακολουθώ τίποτα. Το να τρέχεις να προλάβεις τον χρόνο, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο. Ειδικά όταν δεν έχεις χρόνο. Είναι ένας φαύλος κύκλος που απλά εσύ τρέχεις και μοιάζεις με εκείνα τα σκυλάκια που κυνηγάνε την ουρά τους και γυρίζουν τόσο γρήγορα που τελικά ζαλίζονται και πέφτουν στο πάτωμα.
Το έχετε βιώσει ποτέ εσείς αυτό;
Απλά να τρέχετε και όταν φτάσει η ώρα για ξεκούραση, να διαπιστώνετε ότι τελικά, τίποτα δεν έχει γίνει. Εγώ προσωπικά έβαλα προτεραιότητες σε όλα. Κοιτώ ποια είναι τα σημαντικότερα για μένα και ξεκινώ από αυτά.
Θέλω να περνάω χρόνο με τα παιδιά μου φυσικά, να τα βλέπω και να με βλέπουν, να μιλάμε, να θυμώνουμε, να τσακωνόμαστε και τελικά να κλείνει η μέρα μας με ένα φιλί, μια αγκαλιά και ένα «Καληνύχτα μαμά.» Αφιερώνω χρόνο στην Σοφία. Γράφω για το Nancy’s Blog, γράφω για το βιβλίο μου, γράφω για εμένα. Σκέψεις, ιστορίες, ό,τι σκεφτώ, χωρίς να βάζω όριο στην φαντασία μου. Να μαγειρέψω, να πλύνω τα ρούχα και να κάνω ό,τι προλάβω από τις δουλειές μου.
Θέλω να είμαι εγώ καλά, χωρίς να τρέχω, να έχω άγχος και να μην νιώθω καλά.
Δεν είναι εύκολο να είσαι μαμά, γυναίκα, σύζυγος, εργαζόμενη, συγγραφέας.
Δεν είναι εύκολο να έχεις τόσα επαγγέλματα. Υπάρχουν φορές που δεν τα καταφέρνω σε όλα τέλεια, αλλά κάνω το καλύτερο για εμένα και για τα παιδιά μου..!
Υ.Γ. : Αν κάποιος βρει ένα λυχνάρι ή κάποιο μαγικό ραβδί και δέχεται ευχές, θα ήθελα να κάνω μια:
Βάλτε παραπάνω ώρες μέσα στην μέρα, γιατί δεν προλαβαίνω!
Σύνταξη: Σοφία Σταθαρού
Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου