Τρίτη , 4 Οκτωβρίου 2022
Η πανδημία, ο τουρισμός, η ανεργία και η ελπίδα![Συνέντευξη]

Η πανδημία, ο τουρισμός, η ανεργία και η ελπίδα![Συνέντευξη]

PenΗ πανδημία, ο τουρισμός, η ανεργία και η ελπίδα! Σε μία Ελλάδα που καταρρέει, υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να ονειρεύονται και να ελπίζουν σε μία καλύτερη «επόμενη μέρα!»

Όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, ο Covid-19 έχει επηρεάσει αρνητικά τόσο την καθημερινότητά μας όσο και τη ψυχολογία μας. Μία πανδημία που μεταξύ άλλων αποτελεί βασική αιτία κατάρρευσης των επιχειρήσεων, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους στην ανεργία!

Ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία είναι και αυτός του τουρισμού, αφήνοντας πολλούς ξενοδοχοϋπαλλήλους χωρίς εργασία και κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για όλους όσους αναζητούν δουλειά στον κλάδο αυτό, είτε ως μόνιμοι είτε ως εποχικοί!

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους που έμειναν χωρίς εργασία εξαιτίας του κορωνοϊού είναι και η κα Θέκλη Κατρινάκη, η οποία εργαζόταν πολλά χρόνια στον κλάδο του τουρισμού! Η κα Θέκλη παραχώρησε συνέντευξη στο Nancy’s Blog και μεταξύ άλλων μας μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε στην αγορά εργασίας την περίοδο της πανδημίας!

Ποιο είναι το αντικείμενο των σπουδών σας;

«Έχω σπουδάσει 2 χρόνια σε ιδιωτικό ΙΕΚ «Τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας».»

Πόσα χρόνια εργαζόσασταν στον κλάδο του τουρισμού;

«Στο χώρο του τουρισμού μπήκα από τα 15 μου. Ξεκίνησα να εργάζομαι σε εποχικό κοσμηματοπωλείο, για δύο χρόνια, παράλληλα εργαζόμουν και σε ξενοδοχείο καθώς και σε ένα μπαράκι. Στα 17 μου αποφάσισα να ασχοληθώ μόνο με το ξενοδοχείο και έμεινα εκεί μέχρι και το 2019.»

Πως βιώσατε όλη αυτή την κατάσταση, όπου τα περισσότερα ξενοδοχεία έκλεισαν και προφανώς οι εργαζόμενοι του τουρισμού δεν την ανέμεναν;

«Παρέμεινα στο ίδιο ξενοδοχείο για 6 χρόνια και όταν αποφάσισα ότι πρέπει να προχωρήσω σε θέση και σε χρήματα, έκλεισα μια πολύ καλή συμφωνία με ένα άλλο ξενοδοχείο, δυστυχώς όμως με πρόλαβε ο κορωνοϊός. Το ξενοδοχείο όπου θα πήγαινα δεν είχε τον ίδιο αριθμό κρατήσεων και όπως είναι φυσικό κράτησε λίγα άτομα από το προσωπικό που είχε ήδη. Το ξενοδοχείο όπου δούλευα πριν, ήταν στην ίδια μοίρα. Ούτε εκεί δούλεψε όλο το προσωπικό οπότε δε χτύπησα ξανά την πόρτα του, βασικά έτσι ήταν και τα περισσότερα ξενοδοχεία και στην χειρότερη περίπτωση πολλά δεν άνοιξαν καθόλου. Εγώ και πολύ άλλοι συνάδελφοι, ήμασταν στον αέρα.»

Καταφέρατε να βρείτε άλλη δουλειά αφότου μείνατε χωρίς εργασία;

«Κατάφερα μετά από καιρό και μέρες αναζήτησης να βρω δουλειά σε ένα μπαρ.»

Δεδομένου ότι η πανδημία καλά κρατεί, φοβάστε ότι μπορεί να συμβεί και την ερχόμενη σεζόν κάτι ανάλογο;

«Όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι φοβόμαστε, καθώς φαίνεται πως όλη αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Περιμένουμε δυστυχώς και φέτος να είμαστε στην ίδια κατάσταση.»

Πήρατε κάποιο επίδομα; Αν ναι ήταν ικανό να σας προσφέρει τα προς τα ζην;

«Ναι, το κράτος μας έδωσε αρχικά κάποια χρήματα που ήταν για 3 μήνες έως το άνοιγμα της σεζόν. Για έναν άνθρωπο χωρίς οικογένεια όπως εγώ με δυσκολία τα κατάφερα. Ειλικρινά δεν ξέρω ένας άνθρωπος με οικογένεια πως τα βγάζει πέρα με τόσα λίγα χρήματα.»

Έχετε σκεφτεί να μεταναστεύσετε με σκοπό να αναζητήσετε καλύτερες συνθήκες εργασίας;

«Ναι, το έχω σκεφτεί αν και με τρομάζει. Σίγουρα ξέρω από συναδέλφους ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει καλύτερες συνθήκες και καλύτερες απολαβές στο εξωτερικό. Όμως θέλω να μείνω και να προσπαθήσω εδώ.»

Τι σας δίδαξε η πανδημία σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο;

«Η πανδημία με δίδαξε πως ενώ επέλεξα να κάνω κάτι στη ζωή μου, που το αγαπώ και ήξερα πως πάντα θα μου προσφέρει δουλειά καθώς αποτελεί από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας αν όχι η μεγαλύτερη να αρχίσω να σκέφτομαι μήπως τελικά πρέπει να μάθω και κάτι άλλο, εννοώ να μάθω μια διαφορετική δουλειά και πως κάτι που το έχουμε σίγουρο ότι δε θα βουλιάξει τόσο εύκολα όπως αυτό το επάγγελμα, ήταν από αυτά που επλήγησαν άμεσα από την κατάσταση του κορωνοϊού.»

Συνεχίζετε παρόλες τις δυσκολίες που έχετε συναντήσει να ελπίζετε και να ονειρεύεστε;

«Είναι δύσκολο έτσι όπως πάνε τα πράγματα αλλά δε θέλω να χάσω την ελπίδα μου και προσπαθώ να σκέφτομαι αισιόδοξα!»

Κα Κατρινάκη το Nancy’s Blog  σας ευχαριστεί θερμά που μέσα από τη συνέντευξη αυτή μοιραστήκατε μαζί μας τους φόβους, τις ανησυχίες και την προσωπική σας εμπειρία από το δύσκολο κόσμο της αγορά εργασίας! Ευχόμαστε σε εσάς αλλά και σε όλους όσους παλεύουν με τον «εφιάλτη» της ανεργίας να βρείτε σύντομα εργασία, διότι είναι θέμα επιβίωσης!   

 

Συνέντευξη: Άννυ Μιρζαχανιάν & Μαριλού Λεονάρδου

Σύνταξη & Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

 

 

 

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Γ. Ν. Χαλκιδικής: Δωρεά Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης αξίας 11.000 ευρώ

Στις 29 Ιουνίου 2021, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης προέβη σε μια σημαντική δωρεά προς το …

525 Tailormade Wheelchairs: Η ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια στα μέτρα σου [Συνέντευξη]

Φαίδρος Παναγόπουλος: Η 525 φτιάχτηκε για να προσφέρει τη μέγιστη εξατομίκευση στην κατασκευή του αναπηρικού …

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Το νεοσύστατο συγκρότημα «Annie & The Masterpeace» από την Αθήνα μας συστήνεται μέσα από μια …